Jeanologia’dan, Su Tasarrufuna Yönelik Çözümler

Terbiye teknolojileri konusunda lider üreticilerden birisi olan Jeanologia, e- soft teknolojisi ile su kullanımını en aza indiriyor.

  25 Mart 2013 20:59 Pazartesi
Jeanologia’dan, Su Tasarrufuna Yönelik Çözümler

Dünya’da yaşanan çevresel sorunlar ve sanayi atıkları gün geçtikçe daha önemli hale geliyor. Özellikle su gereksinimleri açısından önem teşkil eden kirlilik, sanayi alanında makine üreten firmalarında bu anlamda çalışmalar yapmasını zorunlu kılıyor. Şirketler başta su tasarrufu olmak üzere enerji ve zaman tasarrufu konusunda yeni teknolojiler sunuyor. Bireylerin su ihtiyaçlarını belirlemek adına araştırmalar yapan BM verilerine göre, 1950 yılında kişi başına düşen su miktarı 16.800 metreküp iken, bu miktar 2000 yılında 7.300 metreküp’e kadar gerilemiş. Dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyarı bulmasının beklendiği 2025 yılında ise, kişi başına su tüketiminin yaklaşık 4.800 metreküp’e düşeceği tahmin ediliyor. Tüketimdeki bu azalış, su kaynaklarının kıtlığına bağlansa da temelde çevre kirliliği ve gereksiz kullanım da önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşanan bu sıkıntıları yakından takip eden Avrupalı üreticilerde AR-GE çalışmalarını bu yönde devam ettiriyor. Birçok uluslararası firma su tasarrufu sağlamak amacı ile yatırımlarını yeniden şekillendiriyor. Kumaş terbiye alanının önemli oyuncusu İspanyol Jeanalogia’da yeni teknolojileriyle bu alandaki üretimlerini sürdürüyor. Daha önce sektöre sunduğu G2 teknolojisiyle günde 75.000 kişinin tükettiği miktara eşdeğer su tasarrufu sağlayan firma, dünya su gününde lanse ettiği e-soft teknolojisiyle de sıfıra yakın su kullanım imkanı sunuyor.

Nano Kabarcıklar Tasarruf Sağlıyor

Çevre farkındalığı yaratma konusunda özel çalışmalar yapan Jeanologia, bütün teknolojilerini etik, ekolojik ve etkili bir şekilde geliştirmeye devam ediyor. Firma özellikle dünya su ihtiyacı konusunda oldukça dikkatli davranıyor. Jeanologia son olarak, beklentilerin oldukça üstünde bir çalışma ile neredeyse hiç tortulanamayan nano-kabarcık üzerine kurulu E-Soft teknolojisini piyasaya sundu. E-Soft atmosferdeki havayı, enerjide yüzde 79, kimyasal maddede yüzde 80 ve suda yüzde 98 tasarruf eden nano kabarcıklara dönüştürüyor. Bu teknoloji ile önümüzdeki yıllarda önemli oranda tasarruf sağlamayı garanti eden Jeanaologia yetkilileri, dünyada yıllık üretilen tüm trikoların bu teknoloji ile yumuşatılması durumunda, her yıl 21.370.000 metreküp su tasarrufu edilebileceğini vurguladı. Ayrıca E-softun geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında, enerji de makul bir tasarruf olarak tanımlanan, su veya kimyasal madde kullanmadan kumaşların yumuşamasını sağladığı belirtiliyor.

Geleneksel yumuşatma işleminde yıllık 22.5 milyon metreküp oranında su kullanımı yapılırken, E-Soft teknolojisinde sağlanan bu tasarrufun firmalar tarafından da tercih edilmesi bekleniyor. Yeni sunulan teknoloji ile ilgili açıklamalar yapan JeanologiaYöneticisi Enrique Silla, geleneksel yumuşatma işleminde kıyafetlerin yüksek oranda su harcadığının altını çizdi.  Tekstil sektörünün ihtiyaçlarını göz ardı etmeden, su tasarrufu sağlayan bu teknolojiyi geliştirdiklerini aktaran Silla; “Firmaların kaliteden ödün vermeden hem çevreye hem de maliyet açısından kendilerine faydalı bu teknolojiyi yoğunlukla kullanacağını düşünüyorum” dedi.

Silla konuşmasını şöyle sürdürdü; “Geleneksel üretimde giysi başına 5 litre su, ürünün 50 g’ı ve 0.38 kw/saat enerji harcanıyor. Ancak bizim geliştirmiş olduğumuz e-soft teknolojisi ile 0.1 litre su, ürünün 10 g’ı ve 0.08 kw/saat elektrik kullanıyoruz. Bu teknolojinin, geleneksel yöntem üzerine sunduğu başka bir avantaj ise; yumuşatma yöntemi adımlarının azaltılması olarak açıklanabilir. E-soft ile kimyasal yıkama, sıkma ve kurulama adımları ortadan kalkıyor ve en kısa zamanda uygulanan işlemden sonuç alınıyor. Suyun sınırlı kullanımı nedeniyle, kurutma yöntemini azaltılıyor dolayısıyla sıkma adımına gerek duyulmuyor.

Sosyal Sorumluluk Projeleri Dikkat Çekiyor

Sadece E-soft teknolojisine yönelik üretim yapmayan Jeanologia, 2009 yılında, tekstil ürünlerini su ve kimyasal maddesiz işleme sokan spor kumaşları ve ‘fade’ kotlar için oksijen ve ozonu kullanan çevre dostu, başarılı G2 yıkama makinelerini piyasaya sürmüştü. Bunun yanında çevreyle ilgili olan çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Jeanologia, şu anda temel bir ihtiyaç olan temiz içme suyuna hiçbir erişimi olmayan Afrika’daki köylere gelirinin belli bir kısmını bağışlayacağını duyurdu. 2011 yılında Burkino Faso’nun başkenti  Ouagadougou’nın en yoksul bölgelerinden biri olan  Zogo’da içme suyu için Jeanologia’ nın su kaynakları kazma ve yapım çalışmaları yaptı. 2012’ de ise bu bölgede oturanlara günde 36,000 litre temiz su tedarik edildi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.