Jeanologia Su Tasarrufunda Farkındalık Yaratıyor

Jeanologia firması, G2 makinesi ile firmalara terbiyede yüzde 98’i bulan su tasarruf imkanı sunuyor. Firma, aynı zamanda su kıtlığı yaşanan bölgelere, temiz içme suyu sağlama çalışmalarını da yürütüyor.

  19 Mart 2013 06:37 Salı
Jeanologia Su Tasarrufunda Farkındalık Yaratıyor

Dünya’da çevre kirliliği ve sanayi atıkları nedeniyle, su kullanımını gün geçtikçe daha önemli bir hale geliyor. BM verilerine göre 1950 yılında kişi başına düşen su miktarı 16.800 metreküp iken, bu miktar 2000 yılında 7.300 metreküpe düştü. Dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyarı bulmasının beklendiği 2025 yılında ise, kişi başına su tüketiminin yaklaşık 4.800 metreküpe düşeceği tahmin ediliyor. Tüketimdeki bu azalış, su kaynaklarının kıtlığına bağlansa da temelde çevre kirliliği ve gereksiz kullanım da önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşanan bu sıkıntıları yakından takip eden Avrupalı üreticilerde AR-GE çalışmalarını bu yönde devam ettiriyor. Birçok uluslararası firma su tasarrufu sağlamak amacı ile yatırım gerçekleştiriyor. Kumaş terbiyesinde uzmanlaşan Jeanologia da, geliştirdiği G2 makinesi ile günde 75.000 kişinin tükettiği miktara eşdeğer su tasarrufu sağlıyor. İspanya’nın önde gelen tekstil firmalarından birisi olan Jeanologia, aynı zamanda 2015 yılında da hedefini büyüttü. Firma 3 sene sonra geliştirilen teknolojilerle 10 milyon kişinin tüketimi kadar tasarruf sağlamayı hedefliyor.

İçilebilir Su İhtiyacını Karşılamaya Yönelik Çalışmalar

Firma dünya genelinde yer alan 150’den fazla G2 makinesi ile günlük 15 milyon litre su tasarrufu sağlıyor. G2, tekstil firmalarına yüzde 98 su tasarrufunun yanında, yüzde 83 kimyasal madde ve yüzde 79’da enerji tasarrufu yapma imkanı sunuyor. 22 Mart Dünya Su gününde, farkındalık yaratmak adına çalışmalar yürüttüğünü de açıklayan firma aynı zamanda su açısından fakir bölgelere yaptığı yatırımlarla da biliniyor. BM verilerine göre Dünya'da 1,4 milyar insan, temiz içilebilir sudan mahrum olarak yaşıyor ve bu oran gün geçtikçe artıyor. 470 milyon insan su kıtlığı çeken bölgelerde yaşarken,  bu sayının 2025'te 6 kat artması beklenmektedir. Her yıl 250 milyon insan sudan kaynaklanan salgın hastalıklara yakalanıyor ve yaklaşık 10 milyon kişi hayatını kaybediyor. Firma su açısından fakir olan ülkelerden birisi olan Burkina Faso’ya iki yeni su deposu da kurarak, tasarrufla birlikte temiz su sağlamak adına önemli bir adım atmış oldu.

Dünyada kişi başına düşen günlük su tüketim miktarı ev temizliği gibi kullanımlar da dahil olmak üzere, kişisel temizlik ve içme suyu miktarı yaklaşık 200 litre civarındadır. Ancak bu orandan herkes eşit olarak faydalanamıyor. Jeanologia ise tekstil de kullanılan su miktarını azaltarak, bundan sonraki kuşaklar için fayda sağlamayı amaçlıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Think Thank Club de Marrakesh şirketinin CEO’su Bern Kolb, 2030’ da suya olan ihtiyacın günümüzden yüzde 40 daha fazla olacağını belirtti. Kolb ayrıca, içme suyunda ciddi sıkıntı olacağını bunun da sanayi ve özellikle de tekstil endüstrisi için çok büyük bir sorun oluşturacağını vurguladı.

E-Soft ile Sıfıra Yakın Su Kullanımı

Bu sebeplerden dolayı çevre farkındalığı yaratmaya çalışan bir şirket olan Jeanologia, bütün teknolojilerini etik, ekolojik ve etkili bir şekilde geliştirmeye devam ediyor. Şirket dünyadaki su yetersizliğini konusunda oldukça hassas davranıyor. Jeanologia olağanüstü bir çalışma ile neredeyse hiç tortulanamayan nano-kabarcık üzerine kurulu bir başka E-Soft teknolojisini piyasaya sunmayı planlıyor.  E-Soft atmosferdeki havayı, enerjide yüzde 79, kimyasal maddede yüzde 80 ve suda da yüzde 98 tasarruf eden nano kabarcıklara dönüştürür. E-soft geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında, enerji de makul bir tasarruf olan, su veya kimyasal madde kullanmadan kumaşların yumuşamasını sağlar.

Firma yetkilisi Enrique Silla yaptığı açıklamada, şirketin ürettiği teknolojileri önemli tekstil firmalarına sattığını söyledi. Birçok firma tarafından tercih edildiklerinin altını çizen Silla; “Levi’s susuz kotlarında, Jack&Jones, ‘Low Impact Denim’ ürünlerinde G2 makinesini kullanıyor” dedi. Çok uluslu bir şirket olan Hintli Klran’ın da G2 makinelerini kullanarak ‘su tasarruflu’ koleksiyonlarını sürdürdüğünü hatırlatan Silla, ünlü tasarımcılar Marithe ve François Girbaud’ün de koleksiyonlarında su kullanımına karşı mücadele ettiklerinin altını çizdi.

Sadece E-soft teknolojisine yönelik üretim yapmayan Jeanologia, 2009 yılında, tekstil ürünlerini su ve kimyasal maddesiz işleme sokan spor kumaşları ve ‘fade’ kotlar için oksijen ve ozonu kullanan çevre dostu, başarılı G2 yıkama makinelerini piyasaya sürdü.

Çevreyle ilgili olan çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Jeanologia, şu anda temel bir ihtiyaç olan temiz içme suyuna hiçbir erişimi olmayan Afrika’daki köylere gelirinin belli bir kısmını bağışlayacağını duyurdu. 2011 yılında Burkino Faso’nun başkentinin en yoksul bölgelerinden biri olan  Zogo’da içme suyu için Jeanologia’ nın su kaynakları kazma ve yapım çalışmaları yaptı. 2012’ de ise beklentiler daha da fazla olarak gerçekleşecek. Bu bölgede oturanlara günde 36,000 litre temiz su tedarik edilecek.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.