Ak-Kim Kimya Hedef Büyüttü

Ak-Kim Kimya, 2012 yılında ihracatını miktar bazında yüzde 30 artırdı. 2012 yılında 144 milyon dolar ciro kaydeden Ak-Kim, 2013 yılında da yüzde 11 büyümeyi hedefliyor.

  18 Haziran 2013 01:19 Salı
Ak-Kim Kimya Hedef Büyüttü

Yaşanan ekonomik krize rağmen Avrupa pazarında tonaj bazında yüzde 30 büyüme sağlayan Ak-Kim Kimya Sanayi, 2012 yılını 144 milyon dolar ciroyla kapattı. 2013 yılında yüzde 11 büyümeyi ve 2017 yılında net satışlarını iki katına çıkarmayı hedefleyen firma, kağıt ve su kimyasalları satışlarında miktar bazında yüzde 49, tekstil kimyasallarında ise yüzde 22 artış gerçekleştirdi. 1977 yılından bu yana Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Ak-Kim Kimya, Yalova ve Çerkezköy’de yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda, 3 fabrika ve 20’ye yakın üretim tesisi ile hizmet veriyor. İnorganik, organik kimyasallar ve tekstil yardımcı maddeleri ile kağıt ve su kimyasalları, çimento öğütme, beton katkı ve yapı kimyasalları üreten firma, yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahip tesislerinde 500’ü aşkın farklı kimyasal maddenin üretimini gerçekleştiriyor. Ak-Kim Kimya, geniş ürün portföyü ile başta tekstil, metal, gıda, temizlik, su arıtma, korozyon ve kışır önleme, kağıt endüstrisi, ilaç ve inşaat olmak üzere farklı sanayi gruplarına hitap ediyor. Firma ayrıca, beş kıtada yaklaşık 55 ülkeye olan ihracatının yarısını AB ülkelerine, geri kalan kısmını ise Pakistan, İsrail, İran, ABD, Kanada ve Kore gibi ülkelere yapıyor.

’AR-GE İle 50 Yeni Ürün Geliştirdik’

Yalova’da 12 Haziran 2013 tarihinde gerçekleştirilen 2012 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Fatih Tanverdi, 2013-2017 stratejik planları doğrultusunda yatırımları için toplam 90 milyon dolar tutarında bütçe ayırdıklarını belirtti. Bir ülkenin kimya sanayisinin gelişmişliğinin, o ülkenin önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Tanverdi; “AR-GE ve inovasyon yatırımlarımızın meyvelerini toplamaya başladık. Toplamda 5 milyon TL AR-GE yatırımı yaparak, performans kimyasallarında 50 yeni ürün geliştirdik. Haziran ayında da yeni AR-GE binamızı devreye alacağız. AR-GE’den aldığımız rekabet gücü ile yatırımlarımıza önümüzdeki yıllarda da devam etmeyi planlıyoruz” dedi. Ayrıca Tanverdi, Ak-Kim olarak 2012 yılında Kalite Kontrol Laboratuvarı Modernizasyonu için 1,4 milyon TL, AR-GE süreç ve ürün geliştirmesi için de 1,6 milyon TL tutarında yatırım yaptıklarını dile getirdi.

Yine 2012 yılında 7 milyon TL bütçeli Depolama ve Lojistik merkezi yatırımının tamamlandığına değinen Tanverdi, bu yatırım ile depolama ve sevkiyat faaliyetlerinin uygun, güvenli ve verimli koşullarda gerçekleştirilerek maliyetlerin azaltıldığını ve fabrika içi lojistik trafiği kaynaklı muhtemel risklerin ortadan kalktığını açıkladı. Tanverdi, 2013 yılında da AR-GE yatırımlarına devam edeceklerini söyleyerek; “Yeni Ar-Ge binamız için 5 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik, yeni Ar-Ge binamızın Haziran ayında teslim edileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Sürdürülebilirlik konusuna her zaman önem verdiklerini belirten Tanverdi, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Sürdürülebilir kalkınma anlayışı hem birey, hem de kurum olarak yarınlara yaşanılası bir dünya bırakmak için önem taşıyor. Çevrenin korunmasını toplumsal ve kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarımızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz. Tesislerden atık olarak çıkan hidroklorik asit çözeltisini geri alarak, suların arıtılmasında kullanılan demir (III) klorür üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde 2012 yılında yaklaşık 5.000 ton hidroklorik asit çözeltisinin tesise kabulünü yaparak geri kazanımını sağladık.”


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.