Test Uzmanı Textechno, Felsefesini Anlattı

Elyaf, iplik ve kumaşların mekanik testleri için cihazlar geliştiren Textechno, bu alanlardaki yeniliklerini İstanbul ve Gaziantep’te Türk tekstilcilere sundu.

  21 Mart 2013 02:22 Perşembe
Test Uzmanı Textechno, Felsefesini Anlattı

VDMA’nın İstanbul ve Gaziantep’te yoğun ilgi gören konferanslarına katılan Textechno H. Stein GmbH& Co. KG, “Teknik tekstillerin, lif ve iplik testlerinde Özgün Sistemler” başlığında yaptığı sunumla, süreç yönetimine ve test süreçlerine dikkati çekti. Erich Ingelsberger tarafından yapılan sunumda firmanın çalışmaları da izleyicilere anlatıldı. Ingelsberger sunumunda; test yapmanın felsefesi, elyafların önemli parametreleri (Örnek 1: Karbon elyaf testleri), ipliklerin önemli parametreleri (Örnek 2: PVC kaplı PET dokumaların büzüşmesi), multiaksiyal kumaşların dökümlülüğü konularını ele aldı.

Tekstil test cihazları geliştiren Textechno firmasının kurumsal yapısı hakkında bilgiler aktaran Ingelsberger, Almanya Moenchengladbach merkezli firmanın 1949 yılında Herbert Stein tarafından kurulduğunu hatırlattı. 7’si AR-GE de olmak üzere 45 çalışanı bulunan firmanın halen bir aile işletmesi olarak yoluna devam ettiğini dile getiren Ingelsberger, dünya çapında satış ağına sahip olduklarını dile getirdi. Ingelsberger, Textechno’nun Türkiye’de 25 yıldan bu yan tam yetkili mümessili Elektro + Servis firması tarafından temsil edildiğini söyledi. Ingelsberger, firmanın son dönemdeki büyüme stratejisi konusunda şunları söyledi; “Techtechno, Avusturyalı Lenzing AG tarafından kurulmuş olan Lenzing Instruments firmasını 2004 senesinde satın aldı. Lenzing Instruments GmbH &Co. KG adıyla çalışmalarına devam eden firma, elyaflar, filament iplikler, nonwovenlar ve filmler alanında on-line ve at-line kontrol sistemleri üzerine çalışıyor.”

Elyaf Testleri Zaman ve Para Kazandırıyor

Erich Ingelsberger, Textechno’nun bütün fiziksel parametreleri kapsayan ve toplam çözüm getiren test sistemlerinin bütün elyaf ve iplik tipleri için; mekanik özellikler, termo-mekanik özellikler, düzgünlük/düzgünsüzlük ve düzgünsüzlük hataları testlerini gerçekleştirdiğini belirtti. Otomasyon ve entegrasyonun yüksek seviyede uygulanmasına odaklandıklarını dile getiren Ingelsberger; “Gerçek elyaf ve ipliklerin hataları vardır. Testler; çıkış mamullerin hatalarının daha önceki safhalarda yakalanmasına yardımcı olur, imalat esnasında oluşan problemlerden korur, atık miktarını düşürür, müşteri şikayetlerini azaltır, randımanı ve karlılığı yükseltir, imalatı elyaf ve iplik işleme için en uygun hale getirir. Kısaca testler zaman ve enerjiden tasarruf sağlayarak maliyetleri düşürür” dedi.

Elyafların önemli özellikleri için akıllı, entegre ve yüksek seviyede otomatikleşmiş etkin ölçüm çözümleri ürettiğini söyleyen Ingelsberg, bu parametreler arasında; lineer yoğunluk (incelik), mukavemet özellikleri, uzama özellikleri, krimp (kıvırcıklı) yüzdesi ve kalıcılığı, krimp geometrisi, sürtünme özellikleri, uzunluk dağılımı, yorulma, doğal liflerde olgunluk-renk-döküntü miktarını dile getirdi. Ingelsberger, Textechno tarafından geliştirilen Favigraph’ın  hem ıslak hem de elyaf demet testleri de dahil olmak üzere, bütün standart test uygulamaları için kolay ve etkin bir çözüm olduğunu kaydetti. Lineer yoğunluk, mukavemet özellikleri ve uzama özellikleri gibi testleri gerçekleştiren bu test cihazının yanı sıra, Favimat + Airobot 2 cihazının her çeşit lif/elyaf için tek seride 500’e kadar otomatik test etme imkanı sunduğunu söyledi. Ingelsberger, karbon nano-tüplerin testlerinin de gerçekleştiği bu cihazda otomasyon sayesinde test zamanından kazanç sağlandığını ifade etti.

Kalite İçin İplik Parametrelerine Dikkat Edilmeli

İplikte hataların giderilmesi için birçok önemli parametrenin olduğunu dile getiren Erich Ingelsberg, bu özellikleri şöyle sıraladı; lineer yoğunluk (incelik), mukavemet özellikleri, uzuma özellikleri, kıvırcık (krimp) kuvveti, kaynama-çekmesi kuvveti, düzgünlük/düzgünsüzlük, düzgünlük hataları, sürtünme özellikleri, tüylülük ve punta. Ingelsberg, iplikteki bu paremetlerin test edilmesi için Texturmat ME+, Statimat ME+, Statimat DS, Statimat 4U, Itemat+ TSI, DYNAFİL ME cihazlarını geliştirdiklerini kaydetti.

Kumaş testleri konusunda da cihazlar geliştirdiklerini belirten Ingelsberg, Drapetest ile kesiksiz liflerle güçlendirilmiş kompozitlerin ve multiaksiyal kumaşların dökümlülüğü testinin gerçekleştirildiğini söyledi.  Ingelsberg, Drapetest’n JEC Asia 2012’de en iyi yenilik/buluş ödülü kazandığını hatırlatarak, Textechno’nun elyaf, iplik ve multiaksiyal kumaşların mekanik ve termo-mekanik testleri için akıllı, entegre ve yüksek seviyede otomatik hale getirilmiş test sistemleri ürettiğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.