Loepfe, İplikte ‘Kaliteyi’ Sağlıyor

İplik üretim sürecine yönelik hazırladığı optik kontrol sistemleriyle dikkat çeken Loepfe, ZENIT FP ile yabancı maddeleri güvenli bir şekilde tespit ediyor.

  22 Mart 2013 19:27 Cuma
Loepfe, İplikte ‘Kaliteyi’ Sağlıyor

Tekstil ve kumaş üreticilerinin kesik elyaf ipliklere dönük kalite beklentisi artmaya devam ediyor. Üretim sürecinde veya hammadde döneminde elyafta bulunan yabancı maddeler, üretilen ürünlerin kalitesinin sorgulanmasına neden oluyor. İplikte ve pamukta bulunan kontaminasyon oranının yüksekliği, fabrikaların sipariş iptaline kadar olan süreci başlatmış oluyor. Tekstil üretimi açısından çok önemli olan iplik parametrelerinin ölçülmesi, firmaların satış anlamında da grafiğini yükseltmesini sağlıyor.

 

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF) tarafından düzenli olarak yapılan araştırmalar, pamuk üretiminin hala kontaminasyon oranı yüksek bir şekilde yapıldığını ortaya koyuyor. Hammaddenin toplanması ve taşınması esnasında yaşanan sıkıntılar ve  hazırlama proseslerinin tam olarak kontrol edilememesi nedeniyle, işletmelerde iplik üretim sürecinde istenmeyen kontaminasyon problemleri meydana geliyor. Kasar işlemi ile tamamen temizlenemeyen farklı renkte sentetik, hayvansal, bitkisel artıklar, kirlenmeler, özellikle pamuklu ipliklerden yapılan beyaz kumaşlarda ciddi ölçüde kalite sorununa yol açıyor. Makine ile hasat edilen pamukta bile yüzde 13’ten yüzde 35’e kadar yabancı madde bulunması yaşanan sorunun da ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor.

 

Kontaminasyonda Kesin Çözüm Loepfe Brothers

İplikteki kontaminasyonun temizlenebilmesi için ek sensörlere ihtiyaç duyuluyor. Bu alanda yenilikçi teknolojilere imza atan İsviçre merkezli Loepfe Brothers Ltd. firması, iplik üreticileri tarafından büyük ilgiyle karşılanan Yarn Master ailesine yeni ürünler eklemeyi sürdürüyor. Firma özellikle Zenit C serisi ile iplik üreticilerinin kalite ihtiyaçlarına yanıt veriyor. ZenitC serisine ait renk kontrollü ‘ZenitFC’ ve ilave olarak sentetik yabancı madde kontrollü ‘ZenitFCP2’ temizleyiciler pamuk, viskon, polyester, melanj, akrilik iplikler ve bunların beyaz veya renkli karışımlarında kalite sıkıntılarına çözüm sunuyor. 1991’den beri, yabancı madde tespitinde öncü firmalardan birisi olan Loepfe, son jenerasyon ürünü olan YarnMaster ZENIT FP ile, yabancı maddeleri güvenli bir şekilde tespit ediyor. Firmanın sunduğu son üründe temizlenen hammadde melanj devamsız iplikler ile birlikte boyanıyor. Bu durum aynı zamanda koyu ve açık tüm maddelerin temizlenmesini sağlıyor.

Kusur Sıklığı Önemli Bir Parametre

 

Üreticileri sunduğu yeniliklerin yanı sıra ZENIT FP iplik ayıklayıcıları ile yabancı madde toplama kanalı oluşturuluyor. İplikte kalan yabancı maddelerin kesilmemesi gereken durumlarda ek temizleme aracı sorunun çözümünü sağlıyor. Bu gibi sıkıntıların yaşanma sıklığı firmaların kaliteli ürün yaratma süreci açısından önemli bir başlığı oluştururken, ZENIT FP ile sunulan F Cluster (Yığılma) kanalı, hataların kontrol altına alınmasını sağlıyor. Makine üzerinde yer alan menü ile gözlem uzunluğu 0.1’den 80 m’ye kadar seçilebilirken, bu da maksimum hata sayısının pazar ihtiyaçlarına göre ayarlanması avantajını getiriyor.

Pamuk ipliklerindeki beyaz polipropilenleri (PP) ortadan kaldırmak adına çözümler sunan Loepfe ZENIT iplik temizleyicileri ile Tribo-elektrik iplik temizleme teknolojisi kullanıcılar tarafından da tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Tribo-elektrik etkisi, farklı bir malzeme ile teması sonrası belirli materyallerin elektrik yoluyla şarj olduğu ve daha sonra ayrılmış iletişim elektrifikasyon türü olarak tanımlanırken, karışımlı pamuk ipliklerinde, beyaz PP hataları Tribo-elektrik sensörü ile tespit edilebiliyor. Yarn Master ZENIT FP iplik temizleyici böylece polipropilen, polietilen, polyamid (naylon), vb. gibi sentetik yabancı elyaf maddelerini tespit edebilme yeteneğine sahip bulunuyor. 3 sensör teknolojisi ile ZENIT FP iplik yolu üzerinden işlenmiş herhangi bir materyal geçerken, yüksek sarma hızlarında bile iplik üzerinde çok az aşındırma etkisi yaratıyor. Algılama kafasına yerleştirilmiş ve üretim milinde yer alan bilgiler ve durum raporu sunan 7-segment göstergesi, daha hızlı müdahale etmenin yanı sıra maliyet tasarrufu sağlıyor. Yeni nesil ZENIT C FP2 iplik temizleyicileri küresel alanda da elde ettiği başarılı satış rakamları ile sektörde söz sahibi olmaya devam ediyor.

P2 Sensörü İle Müşteriye Gerçek Fayda

 

Sisteme entegre edilen P2 sensörleri ile sentetik yabancı maddelerin yüksek oranda temizlendiği belirtiliyor. Renk ölçüm sensörü ile hiçbir ilişkisi bulunmayan sensör, tüm işlevini bağımsız olarak gerçekleştiriyor. Renk ölçüm kanalı ayarlarından etkilenmeyen P2 sensörü, sürtünme ile oluşan statik elektriğin ölçülmesi esasıyla çalışıyor. Yoğun AR-GE çalışmaları ile geliştirilen ikinci nesil polipropilen sensörü P2, gereksiz kesimleri neredeyse ortadan kaldırmakla kalmıyor, aynı zamanda temizleme performansını yaklaşık 3 kat arttırıyor. Bu da yüzde 80-95 arası temizlemeyi mümkün kılıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.