Bianco Happy Scour® ve Bianco Happy Scour® Plus ITMA 2015’de

Bianco, kumaşı boyaya ve baskıya hazırlama alanında yılların deneyimi ile geliştirdiği Bianco Happy Scour®, küçük boyutları ve son derece düşük işletme maliyetleri ile öne çıkan termofiksasyon ve kontinu yıkama çözümlerini ITMA’da tanıtacak.

  13 Kasım 2015 08:38 Cuma
Bianco Happy Scour® ve Bianco Happy Scour® Plus ITMA 2015’de

Silikon yağı içeren ve ağırlık farklılıkları ile yüzey kusurlarına sebebiyet veren örgü gerilimleri sebebiyle günümüzde yaygın kullanılan elastomer içeren kumaşların üretiminde çeşitli zorluklar yaşanıyor. Bu durumu göz önüne alarak geliştirilen Bianco HS, çekmeye karşı çok hassas olan ve yüksek oranda yağ içeren sentetik elyaf ve elastomer içeren ve ön fikse öncesi yıkama ihtiyacı olan her türlü örgü kumaşların hazırlanmasında kullanılabiliyor.

Bugüne dek elastomer içeren örgü kumaşların ön fikse öncesi yıkanması için kullanılan sistemler, perkloretilen solvent veya su ile yıkamadan oluşuyordu: ancak her iki sistem de, makine için yüksek yatırım maliyetleri, enerji tüketimi ve işletme maliyetleri gerektiriyordu. Bu tip maliyetlere maruz kalmamak için kumaşlar çoğu zaman yıkanmadan ön fiksesi yapılmakta, bu da kumaş tuşesi ve boya düzgünlüğü açısından düşük kaliteli kumaşların üretilmesine neden oluyordu.

Bianco Happy Scour® sayesinde geleneksel yıkamada maruz kalınandan çok daha düşük maliyetlerle mükemmel bir kalite elde edilebiliyor. Ramın girişine monte edilen ve geleneksel bir sıkma fuları ile tamamlanan yıkama ünitesi Bianco Happy Scour® ile kontinu hazırlama yapılabiliyor.

Yıkama ve durulama kimyasalları, ilave tanklarında hazırlanmaktadır. Banyo, kimyasalların kirlenmesini önlemek üzere, endirekt ısı serpantini aracılığıyla ısıtılıyor. Gerekli ısıya ulaşıldığında, belirlenen reçeteye göre hazırlanan kimyasallar, nozzlelar vasıtasıyla kumaşın üzerine püskürtme için yıkama ünitesinin birinci bölümüne dozlanır. Yapılan bu işlem otomatik olması sayesinde prosesi tekrarlama mümkün oluyor.

Makinenin yıkama ünitesi, yüzde 100 AISI 316 paslanmaz çelikten imal edilmiş olup, ısıtma düzeneği ve sıvı seviyesini kontrol edebilmek için son nesil sondalarla ile donatılmış. Kumaşın enlemesine yerleştirilen püskürtme nozzleları, su jetini kumaş ve silindir arasında belli bir noktaya yönlendirerek önemli bir rol oynamakta, böylelikle kumaşın tüm eni boyunca hassas ve homojen bir su yastığı oluşturuyor.

Ünitenin birinci bölmesinde temizlenen yağlar, kimyasal özellikleri sebebiyle su yüzeyinde yüzmekte ve özel döner filtre vasıtasıyla bir toplama tankına aktarılıyor. İkinci bölmedeki durulama tankı, herhangi bir kirlenmeyi önlemek üzere birinci bölümden bağımsız olacak şekilde tasarlanmıştır. Burada, kumaşın enlemesine yerleştirilen nozzlelar ve banyonun devamlı temiz kalmasını sağlıyan az miktarda drenaj, kusursuz bir durulamayı garantiliyor.

Neden Sentetik Kumaşlar İçin Gerekli?

Elastomer içeren sentetik kumaşlarda iplik ve dokuma yağlarını termofiksasyon esnasında yakmak, kumaşın elastikiyetini değiştirmeye, boya çekimini azalmasına ve özellikle açık tonlarda problem olan sararmaya neden oluyor. Happy Scour® bu olumsuzlukları ortadan kaldırarak, kumaşı oluşturan elyafın özelliklerini ve doğal tuşesini değiştirmeden, mükemmel ve ekonomik bir hazırlamayı garanti ediyor.

Neden Selülozik Kumaşlar İçin Gerekli?

Viskon ve Pamuklu  kumaşlar, yağ oksidasyonuna eşit derecede duyarlıdırlar. Pamukta bulunan parafin yağları, yüksek ısılarda yakıldığında kasar sırasında zorlukla çıkarılabilen ve uzun işlem süreleri gerektiren gözle görülür “düzensiz” sararmalara neden olabiliyor. Happy Scour® ile yapılan hazırlama işlemi sayesinde, koyu renkler çalışıldığı zaman hiçbir ilave hazırlama gerek kalmadan direkt boyamaya geçilebilir. Kasar gerektiren orta ve açık renklerde ise proses süreleri ve kimyasal ihtiyaçları ciddi şekilde azalıyor. Happy Scour® ile hazırlanan viskon kumaşlar, doğrudan ve başka bir tip hazırlık gerektirmeden tüm renklere boyanabilmesine imkan sağlıyor.

Proses

Elastomerli kumaşların doğru şekilde hazırlanması için, yağların temizlenmesi ve kumaş üzerindeki kalıntı gerilimlerinin düzeltilmesi şarttır ki bu en iyi elyaf gevşemesini sağlayacaktır.

Yıkama

Bianco Happy Scour®, yağların temizlenmesi için özel olarak geliştirilmiş ve doğal, suda çözülebilen solvent, temizleme maddesi, dispergatör, iyon tutucudan oluşan bir ürün kullanılıyor.

Doğal kaynaklı suda çözülebilen solvent, -kullanım yoğunluklarına göre- silikon yağları ve mineral dokuma yağlarını yüzde 99 oranında yok edebiliyor. Temizleme maddesinin temel amacı, geleneksel antistatik ve iplik yağlarını kumaştan temizleyebiliyor. Dispergatör, döner filtre aracılığıyla ortamdan atılan yağları banyo içinde dağıtılmış şekilde tutarak tekrar kumaş yüzeyine yapışmasını engeller. Iyon tutucu ise, hem su sertliğini ortadan kaldırı hem de kumaşın tuşesini geliştiriyor.

Kumaş Gerginliğinin Alınması

Bianco Happy Scour® kesinlikle gerilimsiz bir işlem sağlayarak, yıkama tankında nozzlelar ile gerçekleştirilen özel işlem sayesinde, kumaşta hassas ve etkili bir rahatlamanın oluşturulmasına yardımcı oluyor.

Genel Olarak İşlemin Avantajlari

Ram giriş ve çıkışında zararlı baca gazı olmaması sebebi ile ön fikse öncesi yıkama yapılmayan kumaşlar baca gazı arıtma unitelerini aşırı stres altına almaya sebep vermesinin haricinde, ram giriş ve çıkışında süblime yağların yüksek saturasyonuna sebep olmakta, bu da büyük miktarda keskin ve sert baca gazı oluşumuna sebep olmaktadır. Bianco Happy Scour® ile yapılan yıkama bu sorunu yok ederken, aynı zamanda baca gazı işleme tesislerine giden zararlı gaz miktarını da azaltabiliyor.

Tuşe: Bianco Happy Scour® ile yıkanan kumaşlar, yağların rama girmeden önce temizlenmesi ve kumaş içinde yanmaması sebebiyle yumuşak ve doğal bir tuşeye sahip olmaktadır.

Koku: işlenmemiş kumaş içindeki örgü yağlarının kokusu belirgindir. Bu kumaşların Bianco Happy Scour®’da işlenmesinin ardından bu koku kaybolmakta, bu da yağların temizlendiğini göstermektedir.

Sararma: Bianco Happy Scour®’da yıkanan kumaşlarda ön fikse sonrası çok daha az sararma görülmekte ve bu kumaşlar, kısmen yıkanmış veya yıkanmadan ön fikse görmüş kumaşlara kıyasla daha iyi, uniform bir tona sahip olmaktadır.

Boyama testi: bu tüm göstergeler arasında en etkili olanıdır, Baskılı veya boyalı kumaşlar, uniform,  kompakt bir görünüm ve herhangi bir yumuşatıcı eklentisi olmaksızın yumuşak bir dokuya sahipse, bu, işlemin başarıyla tamamlandığını göstermektedir. Doğru bir şekilde yıkanmayan kumaşlarda asla kusursuz bir boyama sonucu alınmaz.

Sonuçlar

Bianco HS, Ön fikse ramının girişine monte edildiğinde en iyi performansı sunmaktadır; bu şekilde üretilen kumaşlarda, boyamadan önce farklı bir yıkama işlemine gerek duyulmuyor. Ciddi yere ihtiyaç duyulduğundan klasik kontinu yıkamalar çıkışında hemen kurutmaya gidilmediği için, bu tip hatlarda çok sık görünen ,yıkama sonrası kumaşların ıslak bekletilmesinden dolayı oluşan  oksidasyon ve kırıkların olmaması için Happy Scour ramın girişine yerleştirilmesi tavsiye ediliyor.

Bianco Happy Scour® sayesinde, mükemmel tuşeye sahip, iyi temizlenmiş ve uniform kumaşlar elde edilmektedir. Kumaşın boya evveli ilave işlem görmemesi sebebiyle boyama prosesinin kısalmasını, elyafa minimum hasar gelmesini sağlayacak, böylelikle kumaş özelliklerini neredeyse hiç değişmeden muhafaza edilebiliyor.

Maliyet Tasarrufu

Bianco Happy Scour® ile gerçekleştirilen işlem, performans ve maliyet tasarrufu anlamında en iyi çözümü garanti ediyor.

Su Tüketiminden Tasarruf

Yıkama tankı içerisinde farklı kimyasal ürünlerin tüketimi, kumaşların emilimine bağlıdır. İkinci durulama tankı, kumaşı her iki yüzünden yıkayan yenilikçi nozzlelar sayesinde, su tüketimini son derece azaltarak 1 kg kumaş için 4-6 litre su kullanarak mükemmel sonuç vermektedir.

Happy Scour® PLUS

Bu yeni “PLUS” versiyonunda Bianco Happy Scour®, daima maliyet, zaman ve enerji tüketim tasarrufu odaklı olan uygulama yelpazesini geliştirmeyi sağlıyor. Happy Scour® Plus ile Viskon/Elastomer ve ipliği boyalı kumaşların boyaya hazırlanması haricinde, yüzde 100 Nylon, 100%  PES, Nylon/Elastomer, PES/Elastomer, Viskon ve Viskon/Elastomer gibi kumaşların tek renk boyama öncesi ve baskı hazırlama için optik beyaz uygulamasının doğrudan gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

 

Yapı

Uygulamada en iyi düzgünlüğün sağlanması için, standart Happy Scour®’a, kimyasal resirkülasyon sistemine sahip ikinci bir Bianco emprenye fuları ile birlikte yüksek performanslı bir Bianco sıkma fuları eklenebilmekte, gerekirse optik beyazda daha iyi sonuçlar elde etmek için emprenye fuları ısıtılabiliyor.

Kimyasalların daha iyi emilimi sağlamak üzere kumaşlar Happy Scour®’da rahatlatıp temizlenmekte ve tekrar yıkanmaktadır. Hat üzerindeki ilk fularda kumaş üzerinde kalan su miktarı kontrol altına alınır; bir sonraki empregne fularında ise kimyasal ürün devamlı devri- daim edilerek makinenin yazılımı ile kontrol edilen sensörler aracılığıyla maksimum seviyede tutulmaktadır.

Kumaşlar daha sonra, hat üzerinde bulunan ve  istenen ön fikse ve kurutma işlemleri için, rama girmektedir . Kurutma sonrası kumaş, kalite kontrol veya ram çıkışında kalite kontrol yapıldı ise paketleme alanına gönderilebiliyor. Baskıya hazırlamada  ve ipliği boyalı kumaşların hazırlanmasında Happy Scour® PLUS çözümü geleneksel hazırlama hatları ile karşılaştırıldığında çok ekonomik olmaktadır.  Enerji ve su tüketimi ciddi oranda azaltılmaktadır. Boya prosesine bağlantılı olarak üretim kapasitesinin kontrollü bir şekilde artıma imkanı tanıyan işlem süresi, ramında dahil olduğu basit bir geçişten oluşmaktadır. Tüm bunlar kumaş kalitesinden ödün vermeksizin gerçekleştirilmektedir.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.