Bayer’den Kaplama ve Laminasyon Alanında Devrim

Bayer MaterialScience, geliştirdiği INSQIN teknolojisi ile tekstil kaplama ve laminasyon alanında çığır açacak

  20 Ağustos 2014 09:17 Çarşamba
Bayer’den Kaplama ve Laminasyon Alanında Devrim

Tekstil kaplama ve laminasyon, sağladıkları görünüş ve estetik özelliklerinden daha çok teknik performansları ve fonksiyonel özellikleri ile ön plana çıkan tekstil ürünlerinin üretim yöntemlerindendir. Zirai tekstillerden tıbbi tekstillere, ev tekstillerinden koruyucu giysilere kadar pek çok kullanım alanı bulunan kaplama veya lamine kumaşların performans ve fonksiyonel özellikleri, kullanılan kaplama maddesine, uygulanan tekniğe ve tekstil yüzeyinin yapısına ve özelliklerine göre farklılıklar gösterir.

Bu alanda sıklıkla kullanılan kaplama ürünlerinin başında gelen poliüretan; yüksek uzama değeri, hava şartlarına, yırtılmaya ve aşınmaya dayanıklı, yağ itici ve güneş ışığı altında sararma eğilimi gösterdiği için öne çıkıyor. Giysi, ayakkabı ve el çantaları, düşük gramajlı naylon ceket, su geçirmez ve nefes alabilir giysiler, can yelekleri, spor çantalar, tente yapımı ve deri verniklemesi alanlarında kullanılan poliüretan; 1937 yılında Otto Bayer ve çalışma arkadaşları tarafından keşfedildi. Karbamat bağlantıları içeren organik üniteler zincirinden oluşan polimerlerden oluşan poliüretan, dünyanın en büyük kimya şirketlerinden Bayer tarafından geliştirilerek, tekstil sektörünün hizmetine sunuldu.

INSQIN

INSQIN adı verilen bu yeni sistemde lif yapısında poliüretan elastomerinin yüzde 5’den az olmadığı karmaşık bir ko-polimer oluşturularak, moleküller yay benzeri helisel form kazandırılıyor. Bu sayede elastan doğal kauçuk lastikten mukavemeti daha fazla olduğu için, yüzde 700’lere varan uzama kapasitesine kavuşturularak, fonksiyon rahatlığı sağlanıyor. Ayrıca INSQIN sistemi sayesinde elastomer lifler dokuma kumaş yapısı içerisinde kullanıldığı takdirde tüylenme görülmesinin de önüne geçilmiş. İplik çözgülü veya atkılı-örme yolu ile dar kumaşlarda kullanımına da olanak sağlanmış.

Konu ile ilgili Bayer MaterialScience Tekstil Kaplama Bölümü Başkanı Nicholas Smith, geliştirdikleri INSQIN teknolojisi ile beraber, tekstil kaplama ve laminasyon teknolojisinde bir devrim yaptıklarını belirtti. Smith, Uzun yıllar süren Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdikleri bu teknolojinin kısa zamanda tekstilin birçok alanında kullanılmaya başlayacağını öngördüklerini söyledi.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.