Aksa’dan Sürdürülebilir Enerjiye Yatırım

Küresel alanda yaptığı yeni atılımlarla üretim gücünü sürekli artıran Aksa Akrilik, uyguladığı AES Projesi ile yıllık 2 milyon dolar tasarruf gerçekleştirdi.

  03 Aralık 2015 09:47 Perşembe
Aksa’dan Sürdürülebilir Enerjiye Yatırım

Akkök Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren AKSA Akrilik Kimya Sanayii A.Ş, sentetik bazlı elyaf sınıfında bulunan akrilik elyafı üreterek, beş kıtaya yayılan 50’den fazla ülkenin tekstil ve endüstriyel tekstil sektörüne hizmet veriyor. Üretimde gerçekleştirdiği inovatif girişimler ile kendisini sürekli yenileyen Aksa, AES (Advanced Energy Solutions) Projesi kapsamında operasyonel mükemmelliğe katkı sağlayan ileri proses kontrol yöntemlerinin enerji santrallerindeki Türkiye’deki ilk uygulamasını gerçekleştirdi.

Verim Yükseldi

Sektörün önde gelen teknoloji firması Honeywell ile yürütülen proje, en kısa “geri dönüş” süresiyle, farklı kıtalarda 10’un üzerinde ülke ve 50’yi aşkın uygulama arasında birinci sırada yer aldı. Proje ile, yıllık 2 milyon USD tasarruf elde edilirken, Aksa Akrilik’e ait enerji santralinin verimi de yükseltilmiş oldu.

Aksa Akrilik’e ait enerji santrali ünitelerinin optimize edildiği AES Projesi sayesinde enerji üretim sürecinde stabilizasyon sağlanarak, buhar talebindeki değişiklikler kömür kazanı kullanılarak güvenli bir şekilde karşılandı. Buhar üretim sıcaklığının aynı yakıt miktarı kullanılarak yükseltilmesini sağlayan proje sonucunda, türbin elektrik üretiminin 180 kilowatt saat artırılması sağlandı. Basınç düşürme kaynaklı verimsizlikler minimize edilerek, türbinlerde elektrik üretimi 400 kilowatt saat artırıldı. Ayrıca sistem güvenliği için devrede tutulan bir buhar kazanı, bu proje ile birlikte devre dışı bırakılarak, 110 kilowatt saat elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı ve ısıl kayıplar engellendi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.