Tekstilde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Önümüzdeki yıllara nano teknolojiyle üretilen elbiseler damga vuracak

  16 Ocak 2014 08:51 Perşembe
Tekstilde Yeni Bir Dönem Başlıyor

Dünya tekstil sektörü, nano tekstille yeni bir döneme giriyor. Nano teknolojiyle üretilen tekstil ürünlerinin özellikle önümüzdeki 10-15 yıla damgasını vurması bekleniyor.

Amerika’nın saygın bilim dergisi Science’ta yer alan bir habere göre, ABD’de San Francisco Üniversitesi bilim adamları, ürettikleri polyester içerikli bir madde ile kaplayarak, kumaşların kir tutmamasını sağladılar. Silic adını verdikleri madde ile koladan ketçaba kadar birçok madde ile test yapan bilim adamları, madde ile kaplanan kumaşların leke tutmadan sıvıyı attığını gözlemlediler.

Nano tekstil alanında üretilen bu üründe henüz seri üretime geçmeye hazır olmadığını belirten araştırma sorumlusu Becky Briggs, nano tekstil ürünlerinin geleceğe damgasını vuracağını belirtti.

Kıyafetler kan şekerimizi ölçecek

Yakın bir gelecekte, giydiğimiz t-shirt üzerindeki nano sensörlerin, kalp atışlarımızı, vücut ısımızı ve kan şekerimizi düzenli olarak kontrol edeceğini, istenmeyen bir durum olduğunda, bizleri ya da doktorumuzu haberdar edebileceğini söyleyen Briggs, son dönemde tekstil endüstrisi alanında yapılan çalışma ve araştırmaların nano teknolojiye yönelmesiyle birlikte yeni bir döneme girildiğini belirtti.

Kokmayan çorap üretilecek

Bu alanda dünyanın birçok yerinde çalışmalar olduğunu ifade eden Briggs, “Nano teknoloji, yeni bir teknoloji devrimi olarak algılanmaktadır. Bu teknolojinin, 2025 yılına kadar gelişme sürecini tamamlayıp, hayatın her alanına gireceği tahmin edilmektedir. Tekstilde kullanılan malzemelere, nanometre boyutlarında farklı özellikler kazandırılması, çok önemli gelişmelere yol açacaktır. Örnek olarak çorap ipliğinin, gümüş nano parçacıkları ile katkılandırılması, çorap içerisinde bakteri ve mikrop barınmasını engelleyeceğinden, kokması önlenmiş olacaktır. Suyu iten kumaşlardan üretilmiş tekstil ürünlerinde, kirlenme engellenmiş; dolayısıyla yıkama ve tekrar ütüleme ihtiyacı en aza indirilmiş olacaktır. Böylece su kullanımı azalacak, hatta belirli bir süre sonra, çamaşır makinelerine bile ihtiyaç kalmayacaktır” dedi.

Tüketici ve üreticilerin gelecekte, giysiler ve kumaşlar üzerinde sensörler ve aygıtlar olacağı düşüncesinden korktuğunu belirten Briggs, nano aygıtların boyutlarının mikroskobik boyutlarda olacağı için gözle görülmesinin imkansız olacağını ifade etti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.