Nonwoven Devi Mogul, Yatırımla Büyüyor

Gaziantep Bölgesi’ndeki önemli nonwoven üreticilerinden Mogul, yatırım konusunda izlediği strateji ile de dikkat çekiyor.

  19 Mart 2013 21:28 Salı
Nonwoven Devi Mogul, Yatırımla Büyüyor

Türk nonwoven üreticileri arasında birçok ilke imza atan Mogul, yeni yatırımlarla faaliyet alanını genişletiyor. 10-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen EDANA Nonwoven Avrasya Sempozyumuna katılan firma, Edana ile olan çalışmalarını da tüm hızıyla sürdürüyor. Textil Dünyası Dergisi olarak Mogul Tekstil’in Pazarlama Müdürü Serkan Göğüş ile bir söyleşi gerçekleştik. Göğüş, hem firmanın yeni yatırımları hem de, genişleyen pazar alanlarına yönelik önemli bilgiler verdi.

2010 yılında başlanan Spunlace yatırımı ile başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Serkan Göğüş; “Yeni yatırımımızın itici gücü ile 2011 yılını çok iyi rakamlarla kapattık” dedi. İlk defa bu teknolojiyle üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Göğüş şöyle devam etti; “ 2011 yılında bu yatırımı aktif hale getirdik. Satışlarımızda da buradan kaynaklanan bir sıçrama oldu. Bir işletmenin tam kapasite ile çalışması kar getirmesi süre alan bir durum. Bu tür yatırımlarda sabırlı olmak gerekiyor. Biz de yaptığımız yatırımlarda bu şekilde davranıyoruz ve başarıyı yakalıyoruz. Son spunlace işletmesinde de böyle oldu. 2010’da başlayan süreç, geçen sene satışların artmasıyla sonuçlandı.”

Üretimin Yüzde 60’ı İhraç Ediliyor

Üretim yaparak yolun yarısına gelindiğini dile getiren Göğüş, gidilen yolun tamamlanması için pazar alanlarının da başarılı çalışmalarla genişletilmesi gerektiği vurguladı. Genel olarak Kuzey Amerika ve Avrupa Bölgesi’ne ihracat yaptıklarını hatırlatan Göğüş, yıllık ortalama üretiminin yüzde 60’lık kısmını ihraç ettiklerini açıkladı. Üretimlerinin yüzde 40’lık bölümünü ise iç piyasaya yönelik yaptıklarını söyleyen Göğüş şöyle konuştu; “Talep açısından değişiklik yaşamadık ancak pazar alanlarımızı sürekli çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Temel olarak satış yaptığımız bölgelerin dışına çıkmak istiyoruz. Dolayısıyla geçen yıl organizasyon anlamında biraz genişleme oldu. İstihdamı da bu yönde arttırdık. Satış ekibine yeni çalışanların katılımı ile Orta Doğu, Rusya, Latin Amerika, Uzak Doğu gibi var olduğumuz ancak çok güçlü olamadığımız pazarlarda da genişlemeye çalışıyoruz.”

Yeni pazarlara açılma hedeflerinin dışında mevcut ihraç bölgelerinde de satış artışı yakaladıklarını ifade eden Göğüş, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu’da yükselen bir ivme yakaladıklarını söyledi. Makine parkları hakkında da bilgi veren Göğüş, genel anlamda Avrupa menşeili makineler tercih ettiklerini açıkladı. Ağırlıklı olarak İtalyan firmalardan alım yapıklarının altını çizen Göğüş; “Son yaptığımız spunlace yatırımında ise Alman ve Fransız makineleri kullanıyoruz” dedi.

Türk Firmaların İlgisi Çok Düşük Seviyede

Edana Sempozyumuna yönelik önemli açıklamalar yapan Göğüş şunlara işaret etti; “Ben 2008 ile 2011 yılları arasında Edana Yönetim Kurulu’nda görev yaptığım dönemde Türkiye’ye karşı da bakış açısı biraz değişti. İki yıl önce de yönetim kurulu toplantısı Türkiye’de yapıldı. Bu yaşananların hepsi Türk pazarına gösterilen ilginin kanıtıdır. Edana Genel Müdürü Pierre Wiertz’de toplantıdan sonra Türk nonwoven firmalarına ziyaretler gerçekleştirdi. Bu tür çalışmalar ülkemiz açısından çok önemli ancak yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle Türk firmalarının katılım sayısı çok aşağıda kaldı. Katılımcı profiline bakıldığında genelde yüzde 70-80’lik kısmı yurtdışından gelen şirketler oluşturuyor.”

Türk firmalarının neden katılmadığı konusunda da düşündüklerini bizimle paylaşan Göğüş, tanıtım eksikliği ve katılım ücretinin yüksek olması firmaların tercihlerini etkileyebileceğini vurguladı. Katılımın en azından yarı yarıya olması gerektiğinin altını çizen Göğüş şöyle konuştu; “Yabancı firmalar Türk üreticilerle tanışmak için geliyorlar. Burada umduğunu bulamayan firmalar bir dahaki organizasyona katılmak istemezler. Dolayısıyla gelenekselleşmesi arzulanan bu tür etkinlikler de sıkıntıya girer. Bu yaşanan durumun korkulacak bir durum olduğunu düşünüyorum. Ciddi ücretlerle burada yer alan yabancı şirketler bu şekilde devam ederse buraya gelmekten vazgeçebilirler. Türk üreticilerin ilgisi az olduğu için yaşanan bu sıkıntının çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Hightex Her Yıl Geriye Gidiyor

 

Mogul Tekstil’in etkin bir şekilde Hightex fuarında yer aldığını hatırlatan Göğüş, 21-24 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Hightex fuarına yönelik görüşlerini de açıkladı. Hightex’in ilk düzenlendiğinde çok başarılı bir etkinlik olduğuna vurgu yapan Göğüş; “Son yıllarda geriye doğru giden bir yapısı var. Daha çok makine üreticileri hammadde tedarikçileri gibi firmalar yer alıyor. Nonwoven üreticileri ve nihai ürün alan üreticilerin özendirilmesi gerekiyor” dedi.

Edana Üyesi Olmak Prestij Açısından Çok Önemli

Küresel pazarda, nonwoven sektörünü destekleyen başarılı ve önemli kurumların olduğunu söyleyen Göğüş, bu kurumlar arasında yer alan Edana ile çalışmanın firmalara büyük bir prestij sağladığını belirtti. Edana’nın üyelerine teknik veya ticari anlamda sürekli destek sağladığının altını çizen Göğüş, sözlerine şöyle devam etti; “Onun için bu tip organizasyonlar çok önemlidir. Türkiye için de teknik tekstiller, nonwoven ve buna bağlı üretim yapan üreticilerin bir araya gelerek, bazı altyapılanmalar oluşturmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum. Sektörün ilerlemesi için bunun mutlaka yapılması gerekiyor. Türkiye’deki en büyük sıkıntılardan birisi hem rakip olup hem de işbirliği yapmayı pek sevmiyoruz. Halbuki yabancı ülkelerde bu daha medeni bir şekilde yapılıyor. Mesela Edana’da alt komiteler var, aynı sektörden dört beş firma oturup sektörün sorunlarını değerlendiriyor. Sıkıntılarına yönelik değerlendirmeler yapıyor. Rekabet her zaman için karşı taraf ile çarpışma değil bazen bir araya gelmeyi de gerektiriyor. Bunu Türk üreticileri ve sektör becerebilirse daha çok kazanım elde edebilir diye düşünüyorum.”

Tüketici Talepleri Çevre ve Sürdürülebilirlik Konularını İçeriyor

Son olarak tüketici taleplerinin nasıl değiştiği ve Mogul’un 2012 yılı hedefleri ile ilgili bilgi veren Göğüş; “Önceliğimiz geçen yıllardan gelen yatırımlarımızı daha aktif hale getirmek. Bunun yanında pazar alanlarını da her dönem genişletmeye devam edeceğiz. En önemli pazarlarımız olan Avrupa ve Kuzey Amerika’nın yanında diğer ülkelere de yönelmek istiyoruz” diye konuştu.

Tüketici taleplerinin daha çok nihai üreticilerle ilgili olduğunu ifade eden Göğüş, sözlerini şöyle tamamladı; “Biz iş konsepti olarak firmalarla çalışıyoruz. Direkt olarak müşteriye ulaşma durumumuz yok. Firmalara ürün veriyoruz. Ama son zamanlarda sürdürülebilirlik ve çevre konuları çok ciddi anlamda önem kazanmaya başladı. Bu başlıklar Edana gibi organizasyonlarda da önemli bir paya sahip olmaya başladı. Türkiye’de henüz bu tip konular tam uygulamaya geçmiş değil. Tam bir farkındalık sağlanmış değil. Ama dünya da farkındalık sağlanmış durumda. Doğal bazlı ürün kullanımında artan maliyetler firmaların da bu anlamda konuya destek vermesini engelliyor. Bunlar şuan için genel olarak geçerlilik kazanmış durumda değil. Ama o yönde ilerlemeler var. Biraz daha böyle niş pazarlar ve niş uygulamalar gibi duruyor ama zaman içinde gelişmiş ülkelerde Amerika’da Avrupa’da çok daha ciddi bir hale gelecek diye düşünüyorum.”

Yakın Plan Mogul

Teknik tekstil ve nonwoven alanında faaliyet gösteren Mogul Tekstil 1995 yılında Gaziantep’te kuruldu. 1997 yılında üretime başlayan firma tamamen yerli sermaye ile, nonwoven (dokusuz yüzey) ve kompozit kumaş üreticisi olarak sektörde önemli bir güce sahip bulunuyor. Türkiye’nin nonwoven üretim üssü diyebileceğimiz Gaziantep’te 2. ve 3. organize sanayi bölgelerinde yerleşik 2 üretim tesisi bulunan Mogul, İstanbul Bayrampaşa’da 2002 yılında açtığı yurt içi satış ofisi ile pazar ağını genişletti. Özellikle endüstriyel uygulamalara ve teknik tekstile yoğunlaşan şirketin satış grafiğine bakıldığında, ürünlerin yüzde 70’inin 50’den fazla ülkeye ihraç edildiği görülüyor. Aynı zamanda Mogul, Türkiye’den EDANA’ya 1998’de üye olan ilk Türk şirketi olarak biliniyor.

Mogul, Spunbond, Meltblown ve SMS ürünlerini Türkiye’de ilk üreten şirket olmasının yanında, nonwoven kumaşlarında oldukça geniş bir skalada ürün veriyor. Şirketin ana ürününü PP Spunbond yüzeyler oluşturuyor. PP spunbond TELA’nın kullanım alanları olarak; ev tekstili- mobilya- yatak- kapitone, hijyenik ürünlerde, ziraat alanında, medikal ürünlerde, inşaat sektöründe, ayakkabı-çanta astarı, ambalaj promosyonu, masa örtüsü, tekstil astarlıkları, otomotiv, filtrasyon, araba örtüleri, CD kapları, koruyucu elbise ve ıslak mendi. Meltblown yüzeyler alanında da Mogul, emici madde pazarında hakim konumda bulunuyor. Şirketin ürünleri arasında Polyester Spunbond kumaşlar da yer alıyor. Son yıllarda yapılan yatırımlarla mevcut kumaşların laminasyonu ve ekstruzyon kaplaması ile değişik ürün çeşitleri geliştirilmiştir. PP Meltblown ve Kompozit (SM-SMS) ürünlerinin kullanım alanları ise; yağ emici bezler, inşaat sektörü, medikal sektörü, koruyucu elbiseler ve filtrasyon. Mogul’un üretim bandında ayrıca Polyester Spunbond nonwovens üretimi de gerçekleştiriliyor. Su ve tozdan korunma amaçlı uygulamalar için Peva Film üretiminde,  zirai örtülerde ve konfeksiyon bölümü emici ürünler açısından uzmanlaşmıştır.

Kalite Standartlarıyla Öne Çıkıyor

Kalite kontrol süreçlerini uluslararası standartlarda gerçekleştiren Mogul, sektörde prestije sahip İngiliz Standartları Enstitüsü’nün EN ISO 9001 kalite yönetim sertifikasına sahip. Firma ayrıca, 2001 yılında INDA’nın ‘Girişimcilik- Entrepreneurship’ ödülünü kabul edilen “IDEA 2001 Achievement Award- IDEA 01 Başarı Ödülü’nü kazandı. Ödül, 1998’den 2001’e kadar 3 yıllık süreçte güçlü bir büyüme sergilediği için Mogul’a, 40 aday arasından verildi.

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.