Mogul 2012’de Üretim Hattını Genişletti

Firma 2012 yılında yaptığı spunlace yatırımının ardından, 2013 yılında yeni bir spunbond hattıyla satışlarını artırmayı hedefliyor.

  21 Mart 2013 21:36 Perşembe
Mogul 2012’de Üretim Hattını Genişletti

Türk nonwoven üreticileri arasında birçok ilke imza atan Mogul, yeni yatırımlarla faaliyet alanını genişletiyor. Nonwoven dosyası kapsamında görüştüğümüz firmanın Ticaret Direktörü Serkan Göğüş 2012 yılında beklentilerini karşıladıklarını belirtti. Göğüş, ayrıca 2013 yılında yeni bir spunbond yatırımlarının devreye gireceğini ifade etti.  2010 yılında başlanan Spunlace yatırımı ile başarılı sonuçlar aldıklarını açıklayan Serkan Göğüş; “Yeni yatırımımızın itici gücü ile 2012 yılının olumlu geçtiğini söyleyebiliriz” dedi. İlk defa spunlace yatırımıyla elyaftan giden teknolojiyle üretim gerçekleştirdiklerini vurgulayan Göğüş şöyle devam etti; “ 2010 yılında bu yatırımı aktif hale getirdik. Satışlarımızda da buradan kaynaklanan bir artış oldu. Bu süreç 2012 yılında da tüm hızıyla devam etti. Bir işletmenin tam kapasite ile çalışması kar getirmesi süre alan bir durum. Bu tür yatırımlarda sabırlı olmak gerekiyor. Son spunlace işletmesinde de bu durum böyle gelişti. 2010’da başlayan süreç, geçen sene satışların artmasıyla sonuçlandı. İnşallah 2013 yılındaki spunbond yatırımıyla da gelişimimizi sürdüreceğiz.”

\r\n

2013’te Yeni Pazar Alanları Bulmayı Hedefliyoruz

\r\n

Üretim yaparak yolun yarısına gelindiğini dile getiren Göğüş, gidilen yolun tamamlanması için pazar alanlarının da başarılı çalışmalarla genişletilmesi gerektiği vurguladı. Genel olarak Kuzey Amerika ve Avrupa Bölgesi’ne ihracat yaptıklarını hatırlatan Göğüş, üretimlerinin ağırlıklı kısmını ihraç ettiklerini vurguladı. Göğüş şöyle konuştu; “Talep açısından değişiklik yaşamadık ancak pazar alanlarımızı sürekli çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla geçen yıl organizasyon anlamında biraz genişleme oldu. İstihdamı da bu yönde arttırdık. Satış ekibine yeni çalışanların katılımı ile Orta Doğu, Rusya, Latin Amerika, Uzak Doğu gibi var olduğumuz ancak çok güçlü olamadığımız pazarlarda da genişlemeye çalışıyoruz.”

\r\n

Küresel anlamda yapılan değerlendirmelere göre dünyada nonwoven üretimi ve satışının arttığına dair görüşlerin olduğuna vurgu yapan Göğüş, şunlara işaret etti; “ Nonwovenlar konusunda yapılan münferit pazar araştırma raporları var ama global anlamda sağlıklı bir pazar payı konuşmak çok doğru değil. Mogul ilk kuruluşundan bu yana üretiminin büyük bir ağırlığını ihraç etme yönünde çalışan bir firma ve tüm dünyaya mal satışı söz konusu. Orta ve uzun vadede şu an ağırlıkta olan gelişmiş pazarların yanı sıra gelişmekte olan ekonomileri de hedef alarak satış ağırlığını daha dengeli hale getirmeyi planlıyoruz. Özellikle tüm zorluğuna rağmen Asya Pasifik bölgesi önümüzdeki yıllarda büyümenin ağırlıklı gerçekleşeceği pazar olarak görünüyor ve bizde burdan payımızı artırmayı arzu ediyoruz.”

\r\n

Yeni pazarlara açılma hedeflerinin dışında mevcut ihraç bölgelerinde de satış artışı yakaladıklarını ifade eden Göğüş, Balkan ülkeleri ve Orta Doğu’da yükselen bir ivme yakaladıklarını söyledi. Makine parkları hakkında da bilgi veren Göğüş, genel anlamda Avrupa menşeili makineler tercih ettiklerinin altını çizen Göğüş; “Son yaptığımız spunlace yatırımında ise Alman ve Fransız makineleri kullanıyoruz” dedi.

\r\n

Fuarlar Tanıtım Açısından Önemli

\r\n

Türkiye’de Hightex ve Growtech, Dünyada Index, Idea, Techtextil fuarlarına katılım sağladıklarını hatırlatan Göğüş, ulusal ve uluslararası fuarların tanıtım açısından önemine vurgu yaptı. Özellikle Hightex fuarları hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Göğüş şöyle devam etti; “ Hightex fuarı daha çok uluslararası katılım beklediğimiz bir fuar, özellikle çevre ülkelerden katılım beklentimiz var. Ancak son 1-2 fuardır bunun çok üst düzeyde olduğunu söyleyemem. Tüm bunlara rağmen, Hightex yerel müşterilerle temas kurmak açısından önem taşıyor.”

\r\n

2013 Zorlu Bir Yıl Olacak

\r\n

Son olarak tüketici taleplerinin nasıl değiştiği ve Mogul’un 2013 hedefleri ile ilgili de bilgi veren Göğüş,  2013 yılında iyimserliği korumakla birlikte genel ekonomik göstergelerden zorlu bir yıl olacağını öngörebildiklerini dile getirdi. 2013 yılında özellikle pazar alanlarının genişletilmesi yönünde aktif olarak çalışacaklarını açıklayan Göğüş, ciro ve kapasite anlamında 2012 yılına paralel oranda bir büyüklük yakalayacaklarını söyledi. Yapılan yeni yatırımların gücüyle ciroda kısmı bir artışın gözlenebileceğini aktaran Göğüş; “İhracat anlamında özellikle Avrupa bölgesinde bir düşüş yaşanabilir” dedi.

\r\n

Tüketici taleplerinin daha çok nihai üreticilerle ilgili olduğunu ifade eden Göğüş, sözlerini şöyle tamamladı; “Biz iş konsepti olarak firmalarla çalışıyoruz. Direkt olarak müşteriye ulaşma durumumuz yok. Firmalara ürün veriyoruz. Ama son zamanlarda sürdürülebilirlik ve çevre konuları çok ciddi anlamda önem kazanmaya başladı. Bu başlıklar Edana gibi organizasyonlarda da önemli bir paya sahip olmaya başladı. Türkiye’de henüz bu tip konular tam uygulamaya geçmiş değil. Tam bir farkındalık sağlanmış değil. Ama dünya da farkındalık sağlanmış durumda. Doğal bazlı ürün kullanımında artan maliyetler firmaların da bu anlamda konuya destek vermesini engelliyor. Bunlar şuan için genel olarak geçerlilik kazanmış durumda değil. Ama o yönde ilerlemeler var. Biraz daha böyle niş pazarlar ve niş uygulamalar gibi duruyor ama zaman içinde gelişmiş ülkelerde Amerika’da Avrupa’da çok daha ciddi bir hale gelecek diye düşünüyorum.”

\r\n

Yakın Plan Mogul

\r\n

Teknik tekstil ve nonwoven alanında faaliyet gösteren Mogul Tekstil 1995 yılında Gaziantep’te kuruldu. 1997 yılında üretime başlayan firma tamamen yerli sermaye ile, nonwoven (dokusuz yüzey) ve kompozit kumaş üreticisi olarak sektörde önemli bir güce sahip bulunuyor. Türkiye’nin nonwoven üretim üssü diyebileceğimiz Gaziantep’te 2. ve 3. organize sanayi bölgelerinde yerleşik 2 üretim tesisi bulunan Mogul, İstanbul Bayrampaşa’da 2002 yılında açtığı yurt içi satış ofisi ile pazar ağını genişletti. Özellikle endüstriyel uygulamalara ve teknik tekstile yoğunlaşan şirketin satış grafiğine bakıldığında, ürünlerin büyük bir kısmının  50’den fazla ülkeye ihraç edildiği görülüyor. Aynı zamanda Mogul, Türkiye’den EDANA’ya 1998’de üye olan ilk Türk şirketi olarak biliniyor.

\r\n

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.