İnşaat Tekstillerinin Kullanımı Miktarı Artıyor

Türkiye’de inşaat alanında yaşanan gelişmeler bu alanda kullanılan tekstil ürünlerine olan talebi de artırıyor.

  21 Mart 2013 22:28 Perşembe
İnşaat Tekstillerinin Kullanımı Miktarı Artıyor

Geleneksel tekstilin yanında, güncel hayatın her alanına giren teknik tekstiller, Avrupalı firmaların toplam üretimlerinin yarısını kapsayan bir alan oldu. Toplam tekstil üretiminin yüzde 50’lik kısmını bu alana yönelten Avrupalı firmaların yanında Çin’den gelen olumlu gelişmelerde bu alanın hızla büyümesini tetikliyor. Kesin verilerin, bazı eksiklikler dolayısıyla elde edilememesi en büyük sıkıntı olarak dikkat çekerken, Çin’in toplam teknik tekstil ihracatında dünyadaki payı yüzde 21 olarak ifade ediliyor. Yaklaşık 10 yıl önce özel tüketim ürünleri olarak nitelendirilen teknik tekstiller artık, her alanda kullanılan genel bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Teknik tekstiller bina ve inşaat, tarım, endüstri, giyim, hijyen, taşımacılık, ambalaj, koruyucu elbiseler, ekolojik üretim alanlarında yaygın olarak kullanılıyor.

Küresel alanda olduğu gibi Türkiye’de de teknik tekstil üretimi ve ihracatı her dönem artıyor. Özellikle inşaat sektörünün hızlı gelişimi, bu alanda kullanılan teknik tekstillerin ticaretine de güç katıyor. 2011 yılında toplam 1.6 milyar dolarlık teknik tekstil ihracatı yapan Türkiye’de inşaat alanında kullanılan teknik tekstiller genel olarak, ülke içinde kalıyor. Bu alanda ihracat fazla gelişen bir kalem olmamakla beraber, coğrafi olarak Türkiye’ye yakın olan bölgelere olan dış satım dikkat çekiyor. Teknik tekstillerin yüksek mukavemete sahip oluşu, ürünlerin inşaat alanındaki kullanımının da hızla yaygınlaşmasını sağlıyor. Özellikle korunma, insan sağlığı gibi konularda çözümler sunan bu ürünlerin üretimi ve kullanımı inşaat sektörünün büyüdüğü her ülkede kayda değer ölçüde artıyor. İnşaat tekstillerinin kullanım açısından sınıflandırılmasına bakıldığında ise, bina yapımında kullanılan inşaat tekstilleri, Membran konstrüksiyonlarında kullanılan inşaat tekstilleri, geçici yapılarda kullanılan inşaat tekstilleri, barajlarda kullanılan inşaat tekstilleri, köprülerde kullanılan inşaat tekstilleri şeklinde sıralanıyor.

Yüksek Mukavemet ve Estetik Ön Planda

Tekstil malzemeleri binalarda yıllardır kullanılıyor. Özellikle sentetik liflerin kullanımı ile artan talep sonucu teknik tekstil ürünleri barınma olarak kullanılan mekanlar da, stadyumlarda, hava alanlarında, spor salonlarında, askeri depolarda, fuar ve gösteri merkezlerinde oldukça yoğun kullanılmaya başlandı. Binalarda kullanılan teknik tekstillerin, hem mukavemet sağlayarak depreme karşı güvenli olması hem de estetik açıdan göze hitap etmesi tercih edilme oranını hızla artıyor. Beton ve diğer kullanılan materyallere göre hafif olması, daha az takviye ürün kullanılması da maliyet açısından önemli bir avantaj sağlıyor.

 

İnşaat alanında kullanılan teknik kumaşlar ise genellikle sentetik liflerden elde ediliyor. Bunun yanında en çok tercih edilen lifler arasında yüksek dayanıklı polyester, cam ve naylon lifler olarak belirtiliyor. Özellikle mukavemet ve maliyet avantajı sağladığı için polyester daha çok tercih edilirken, gerilmeye karşı oldukça dirençli olan cam liflerde bu alanın en önemli elyafları olarak tanımlanıyor. Bu liflere ek olarak mukavemetin çok yüksek olması gereken binalarda HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen), ısı ve ses izolasyonuna yönelik uygulamalarda içi boş lifler (hollow fibers) tercih ediliyor.

İnşaat Alanında Kullanılan Kumaşlar

 

Bu alandaki tekstiller, yük altındaki deformasyona, rüzgara, suya, güneş ışınlarına, asit yağmurlarına karşı dayanıklı kumaşlardan seçiliyor. Ancak bu noktada kullanılan kumaşların hepsi kimyasal ürünlerle kaplanması sonucu oluşturuluyor. Kullanılan kumaşlara genel anlamda bakıldığında ise sağlam yapıda olduğu için çözgülü örme kumaşlar, ucuz ve hafif oluşu nedeniyle nonwoven kumaşlar, iklim şartlarına karşı dayanıklı kaplama kumaşlar,  mukavemetli dokunmuş ve örülmüş polyesterlerin kullanıldığı görülüyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.