Hijyen Uygulamalarında Nonwoven Teknolojisi

Hızla gelişen nonwoven sektörü artan pazar büyüklüğü ile hijyenik uygulamalar gerektiren tekstil sektöründeki ağırlığını arttırıyor

  12 Şubat 2015 09:30 Perşembe
Hijyen Uygulamalarında Nonwoven Teknolojisi

Kullanım alanı her geçen gün genişleyen nonwovenların en önemli kullanım alanını hijyen sektörü oluşturuyor. 1961’da Johnson & Johnson tarafından üretilen nonwovendan üretilen ilk çocuk bezinden itibaren sürekli bir gelişim ve değişim içinde olan nonwoven sektörü artan pazar büyüklüğü ile tekstil sektöründeki ağırlığını arttırıyor. Hijyenik kadın ürünleri, bebek, yetişkin bezleri, tek kullanımlık iç çamaşırları, makyaj temizleme mendilleri ve pedleri, ıslak mendiller ve temizlik bezlerinin oluşturduğu nonwoven esaslı hijyenik ürünler ile Avrupalı Nonwoven Üreticiler Birliği EDANA’nın yayınladığı raporda 1997 yılında Avrupa hijyen pazarında 35 milyar, 2004 yılında 90 milyar ve 2013 yılında ise 211 milyar adet ürün satılmış.

Atılabilir veya dayanıklı olmak üzere iki kategoriye ayrılan nonwovenler elyaf, filament veya film benzeri filament yapıların katmanlar halinde birbirine geçmesiyle üretilir. Atılabilir nonwoven ürünler, yüksek hızlı dönüştürme proseslerine dayanacak kadar yeterli mukavemet ve uzama, hem paketleme hem de tasarlanan kullanım amacını sağlayacak bir yumuşaklık ve rijitlik dengesi, akışkanlık, emme, absorbe etme veya itme, gözeneklilik ve yoğunluk bulunurken, dayanıklı nonwovenlar rijit mühendislik spesifikasyonlarında üretilir.

Atılabilir nonwovenlar içinde en büyük paya sahip olan bebek bezi pazarının tahminlere göre pazar büyüklüğü 40 milyar doların üzerinde olduğu düşünülmektedir. Global bez pazarı, emici ürünlerde kullanılan tahmini 30 milyar metrekarelik nonwoven kumaşın yaklaşık yüzde 50'ini, atılabilir yetişkin bezi ürünleri ise nonwoven yüzde 14'ünü oluşturur. Kadın bağı ürünleri ise pazarın 40’ını oluşturmaktadır. Atılabilir önlükler, sterilizasyon bağı, sargı bezleri, maskeler, eldivenler, ayakkabı galoşları ve diğerleri gibi tıbbi ürünler ise yüzde 2’lik bir paya sahiptir.

Temizlik Bezleri

EDANA’nın raporuna göre temizlik bezleri yıllık satış rakamları bazında 2 milyar dolarlık bir pazardır. Nonwoven temizlik bezlerinin ana 3 kategorisi; kişisel bakım, endüstriyel ve ev temizliğidir ve dünya çapında yılda 4 milyar metrekare nonwoven kumaş kullanılmaktadır. Yetişkin bezleri gibi atılabilir temizlik bezlerinin de yüzde 7 gibi yıllık yüksek bir büyüme oranı bulunmaktadır.

Atılabilir Bebek Bezleri

Bebek bezlerindeki nonwoven tüketimi esas olarak, genelde termal bağlama veya giderek artan bir biçimde spunbond polipropilen kumaşlar olan, üst yüz ve alt yüzden oluşmaktadır. Fakat bebek bezinin giderek artan biçimde SMS prosesi ile üretilen kumaştan yapılan bacak kenarı bariyerleri, airlaid kompozit kumaştan üretilen çeşitli emici katmanları ve kalça bağcığı, streç panelleri gibi bazı küçük alanları gibi diğer kısımları da nonwovenları kullanır. Kullanılan tüm kumaşların fonksiyonları için önemli özellikleri vardır, en önemlisi bu kumaşlar sıvıyı itmek ve kuruluğu sağlamak amacıyla ya hidrofob ya da hidrofildir. Atılabilir bebek bezlerinde bacak bariyerlerinin (BLC) artan kullanımı, sızma önlenmesinin ilerlemesinde anahtar bir eleman olmuştur. Bacak bariyerleri materyallerinin geçirgenliği, tasarıma ve optimum sızma önlemi sağlamada kullanılan farklı mühendislik felsefelerinin izafi değerlerine göre değişecektir. Bu, SMS ve SMMS gibi hidrofob nonwoven kumaşları olduğu gibi kaplanmış materyalleri de kapsamaktadır.

Genelde, bacak bariyerleri, spandex veya kauçuk gibi, bir veya daha fazla elastik bant bulunan nonwoven ürünlerden oluşur. Orijinal tek bandların, sıvıyı sağlıklı bir şekilde tutabilecek kadar sıkı olması gerekli idi. Bu da ciltte iz bırakabiliyordu. Bununla beraber, çoklu bantlar kollukta, sızmaya karşı birden fazla hat ve ciltte daha az iz yapacak çeşitli boğumlu alanlar oluşturur.

Kadın Hijyen Ürünleri

Kadın hijyen ürünleri, global pazara hem bebek bezi hem de yetişkin bezinden daha fazla giren, dünyadaki en gelişmiş emici ürün pazarıdır. EDENA’nın raporuna göre kadın hijyen ürünleri, nonwoven ikinci büyük pazardır.

Giderek artan bir şekilde, spunbond işlemlerle üretilen bebek bezinin aksine kadın hijyen ürünleri termal işlem görür. EDENA’nın verilerine göre kadın hijyen pazarı için üretilen toplam nonwoven kumaş miktarı yaklaşık 58.000 tondur. Bu rakamın yaklaşık yüzde 34’ü ısıl işlem ile bağlanmış kumaştır. Bu rakam içinde eriyikten çekilmiş kumaş miktarı ise yüzde 11’in altındadır. Femcare ürünlerde kullanılan geri kalan nonwovenlar ise havalı serme, spunlace ve ürünlerin emici coverstoklarda kullanılan diğer kumaş tipleridir.

Diğer emici ürünlerde olduğu gibi kadın bağlarında da- özellikle 1990'larda kanatlar veya askılardaki büyük varyasyonlar ve kavisli veya konturlu pedler ile ürün farklılıklarının çoğalmasıyla vücuda uyumu ve rahatlığı geliştirmek amacıyla giderek artan bir şekilde elastomerler ve elastomerik Spunbonding Melt-blown Spunbonding kumaşlar kullanılmaktadır.

Tıbbi Ürünler

Atılabilir bezler ve önlükler, sargı bezleri, gazlı bezler, yara koruyucu giysiler, maskeler, eldivenler, ayakkabı galoşları ve diğerleri gibi tıbbi ürünlerin pazar payının  yüzde 5 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Spunlace, sulu işlem ve spunbond-meltblown-spunbond kompozitler, bu pazarda esas olarak, dokuma pamuktan yapılmış çok amaçlı materyallerle rekabet etmektedir. Nonwovenlar, hem hastane hem de müşteri pazarlarında, yüksek orandaki özel kumaş ve giysi talebi dolayısıyla, atılabilir tıbbi ürünlerin sadece küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Nonwovenlar; coverstok özelliklerinden, emiciliklerinden, silme kapasitelerinden, ısı dayanımı, esneklik, yumuşaklık ve iyi işlenebilirliklerinden dolayı medikal kumaş uygulamaları için çok uygundur.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.