Hassan Group Nonwoven’da Büyüyor

Hassan Group, MERKAS (Air-through bonded high-loft ADL) üretimiyle,AKSIS (SPUNBOND) üretimiyle de iddaalı.

  17 Mart 2012 05:24 Cumartesi
Hassan Group Nonwoven’da Büyüyor
Türk nonwoven sektörünün önemli oyuncularının başında Hassan Group geliyor. 2. ve 3. nesil ve profesyonel kadrolar tarafından yönetilen grup; nonwoven tekstiller, teknik filmler, ev tekstili, inşaat, sigorta ve ticaret alanlarında faaliyet gösteren 13 şirketi bünyesinde barındırıyor. Toplam 130 bin metrekare alanda faaliyet gösteren Hassan Group, 2012 yılını tamamladığı iki yeni yatırımla karşılıyor. 1995 yılında Telasis ile çocuk bezi ve ıslak mendiller için nonwoven yüzeyler üreterek hijyen sektörüne giren Hassan GROUP, nonwoven sektöründeki ağırlığını her geçen gün arttırıyor.

 

Otomotivden beyaz eşyaya, temizlik bezlerinden çocuk bezi ve diğer kullan-at ürünlere, ayakkabıdan konfeksiyona, yatak sanayinden suni deri sektörüne ve daha birçok alana dönük nonwoven ürünlerinin sahibi olan Hassan Group, küresel kriz döneminin öncesinde başlattığı büyüme stratejisini krize rağmen devam ettirerek 2011’e kadar başarılı bir grafik çizdi. Sektörle ilgili genel değerlendirmelerde bulunan Hassan Group MERKAS Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Şişman, Türkiye’de nonwoven sektörüne 2000’li yıllarda çok fazla yatırım yapıldığını hatırlattı.

 

2012’de Rekabet Şartları Zorlaşacak

 

Özellikle ITMA Barselona’da  hatta makine sektörüne odaklnamayan  bazı digger fuarlarda Yeni yatırım kararlarının alındığını vurgulayan Hakan Şişman sektörün şuan ki durumu ele alındığında bu yeni kararların rekabeti daha da güçlendirdiğini dile getirdi. Yenilikçi alanlara doğru yatırım yapılmasında devlete görev düştüğünü belirten Şişman; “Türkiye’de artık coğrafi konuma göre değil, işin konusuna göre sağlanan teşviklerle yola devem edilmeli diye düşünüyoruz” dedi.

 

Bu alanda Türkiye’nin ithal ettiği ürünlerin ele alınarak, önem sırasına göre üretiminin cazip hale getirilmesi için desteklenebileceğini belirten Şişman, sözlerini şöyle sürdürdü; “Böylelikle, nonwoven konusunu da kapsayan tekstil sektörüne ve Türkiye’de birçok sektörde meydana gelen yatırım yığılmalarını bu şekilde başka alanlara yayabilir, ekonomiye taze kan getirebiliriz”. Türkiye’nin tedarikçi olduğu küresel piyasalardaki gelişmeleri ele alan Şişman, Ortadoğu’daki bıçak sırtı dengeler, Avrupa ekonomisinin kırılgan yapısı nedeniyle orta ve uzun vadede piyasa tahmininde bulunmalarını zorlaştırdığını kaydetti. Hakan Şişman; “2012 küresel bağlamda siyasi çalkantıların ve ekonomik hareketlerin yoğun olacağı bir yıl olacak gibi görünüyor” diyerek sözlerini bitirdi.

 

PELSAN, MERKAS ve AKSIS Sektörel Gücü Arttırdı

 

Birçok sektörde yatırımları bulunan Hassan Group, sektördeki girişimlerini 1980’li yılların ikinci yarısında kurumsallaştırırken, 2000’li yılların ikinci yarısında tesis yatırımlarını yoğunlaştırdı. 2006 yılında Pelsan Tekstil Ürünleri firmasını kuran grup, Breatech markasını oluşturdu. Bu marka ile, çok renkli, register baskılı, nefes alan-almayan polietilen filmlerin farklı nonwovenlar ile lamine edilmesi sonucu üretilen tekstil backsheetlerinin üretimi başladı. Hassan Group, bugün Pelsan ile, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük kapasiteli tesislerinden birine sahip bulunuyor. Pelsan, yılda 840 milyon metrekare kapasite ile; çocuk bezi, hijyenik ped, hasta bezi ve medikal sektörlere özel backsheetler üretiyor. Pelsan ayrıca, inşaat sektörü için de teknik filmler üreterek ürün gamını genişletti.

 

Hijyen sektöründe konumunu hızla güçlendiren Hassan Grup, büyümesinde 3. adımı HYGENIUS markası altında ADL (acquisition distribution layer) üretimi ile gerçekleştirdi. Bu ürün özellikle çocuk bezi, hijyenik ped ve hasta bezlerinde sıvı hareketlerini kontrol altına alarak, bezlerin ve pedlerin performansını arttıran önemli teknik malzemelerden birisi kabul ediliyor. ADL ürünü, grup şirketlerinden Merkas tesislerinde yıllık 7 bin tonluk bir kapasiteyle üretiliyor. Hygenius markası altında airthrough bonding tekniği ile hacimli (high loft) olarak üretilen bu ürünler, uluslararası kalite standartları karşılayan özelliklere sahip. Merkas şirketi airthrough bonded ürünlerinin yanı sıra, kimyasal bağlı ürünler ile de; medikal, konfeksiyon ve filtre alanlarına da nonwoven ürünleri sunuyor.

 

Hassan Group’un 2011 yenilikleri arasında Aksis şirketini kurması önemli bir noktayı oluşturuyor. Aksis, grubu hem kendi spunbond ihtiyacını karşılamak, hem de hijyen, medikal, mobilya ve izolasyon sektörlerine hizmet verebilmek amacıyla kuruldu. Firma, yaklaşık 5 bin ton kapasiteli bir hatta sahip bulunuyor. Bu sponbond hattı, grup şirketlerinden Pelsan’ın nefes alan/ almayan (breathable/ non-breathable) film hatlarını da besliyor. Sektörül gücünü arttıran Aksis’e 2. hattın kurulması için proje çalışmalarının da yürütüldüğü belirtiliyor.

 

Sektöre 8 Firmadan Güçlü Tedarik

 

Türk pazarındaki güçlü pazarının yanı sıra küresel pazarlara da nonwoven ürünlerini ihraç eden Hassan Group’un bu alanda uzmanlaşan firmaları şöyle sıralanıyor; Şiteks, Hassan, Haspaş, Catsis, Telasis, Pelsan, Aksis, Merkas. Nonwoven ürünleriyle yurtiçi pazarlarında olduğu kadar yurtdışı pazarlarında da güçlü olan Hassan Group, 5 kıtada 60’ı aşan ülkeye ürün ihraç ediyor. Grubun bu ihracatı ise, Teksis, Teksis Dış Ticaret ve Şiteks Dış Ticaret şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Şirketlerin merkez ofisleri İstanbul’da yer alırken satış ve pazarlama ofisleri Avrupa Serbest Bölge ve Rusya’da Moskova’da bulunuyor.

 

1980 tarihinde kurulan Şiteks, 200 gramdan 3000 gr/m2'ye kadar, istenilen ebat ve kalınlıkta keçe üretiyor. Firma üretiminde orijinal hammadde kullanımının yanı sıra, tekstil artıklarını ayrıştırarak hammadde olarak kullanarak çevrecilik sorumluluğunu da gözler önüne seriyor. Şiteks’in ürünleri, Türk otomotiv, yatak ve beyaz eşya sanayicilerinin tedarik zincirinde geniş kullanım buluyor.

 

Adını gruptan alan Hassan Tekstil firması ise, 1985 yılında kuruldu. Firma orijinal sentetik elyaflardan, iğnelenmiş ve renkli baskı işlemiyle desenlenmiş keçeler üretiyor. 35 gr. ile 2000 gr/metrekare arası değişik ebat, kalınlık ve sertlikte “iğneli keçe” çeşitleri üreten tesis,  ürüne yağ ve su geçirmezlik, yanmazlık gibi farklı özellikler de kazandırıyor. Hassan Tekstil, tekstil, otomotiv, ayakkabı, suni deri, medikal ve diğer endüstriyel alanlarda kullanılan yarı mamul malzeme üretimi ile önemli bir pazar payına sahip.

 

Konfeksiyon ve teknik tekstiller sektörüne ürünler sunan Haspaş 1987 yılında faaliyetlerine başladı. 18 gr’dan 300 gr/m2’ye kadar nonwoven üzerine örgü tekniği (stitchbonded) ile çalışan Haspaş, ayrıca kapitone sektörünün de ilk üreticilerinden birisi konumunda. Firma, bilgisayar tabanlı makinalarla sınırsız sayıda desen, elyaf, keçe ve süngerle yataklık ve döşemelik kapitone işliyor. Haspaş, ayrıca otel ve ev tekstili sektörüne de G&G ve Lilamor markalı ürünleri ile hizmet veriyor.

 

90’ların Güçlü Yatırımları; Catsis ve Telasis

 

Hassan Group’un 90’lı yıllarda kurduğu iki önemli firma ise 1995’te faaliyete geçen Catsis ve Telasis hem otomotiv hem de konfeksiyon sektörlerine dönük üretimler gerçekleştiriyor. Keçeden üretilen ses izolatörleri ile çeşitli halıların imalatını gerçekleştiren Catsis, değişik gramajlarda keçelerin yanı sıra, nonwoven halı ve telaların sıcak ve soğuk preslerle şekillendiriyor. Firma, araç sacında kullanılan vibrasyon önleyici keçeleriyle özellikle otomotiv sektöründe büyük talep görüyor.

 

Özellikle hijyen, konfeksiyon ve ıslak mendil sektörlerinde kullanılan nonwoven ürünleri imal eden Telasis, üretim kapasitesi ile dünyanın en büyük yatırımları arasında sayılıyor. 10 gramdan 130 gr/metrekareye kadar değişen ağırlıklarda üretim yapan firma, ısı ile bağlama tekniği kullanılarak üretilen yumuşak tuşeli telaların yanı sıra, kimyasal katkı maddeleri ile de imalat gerçekleştiriyor.

 

Nefes alabilen rotogravure baskılı polietilen film üretimini Türkiye’de ilk kez gerçekleştiren Pelsan firması 2006 yılında kuruldu. 11 gr’dan 100 gr/m2’ye kadar farklı gramlarda üretim yapan firmanın Breatech markasını taşıyan bu filmleri, Hassan Grup bünyesinde üretilen çeşitli nonwoven yüzeylerle lamine ediliyor. Sonsuz sayıda çeşide ulaşan ürünler özellikle çocuk bezi, hijyen, medikal, izolasyon gibi birçok sektöre tedarik ediliyor.

 

Küresel Krize Rağmen Yeni Yatırımlar; Aksis ve Merkas

 

Nonwoven sektöründeki iddialı konumunu sürekli yeni yatırımlarla koruyan ve güçlendiren Hassan Group 2010 tarihinde iki önemli işletmeye imza attı. Aksis ve Merkas. Tekirdağ Saray’da 10 bin metrekare kapalı alana sahip olan Aksis firması mobilyadan ev tekstiline, medikal ürünlerden otomotiv sektörüne kadar hemen hemen her alanda kullanılan spunbond nonwoven üretiyor. Üretimde kullanılan polipropilen hammaddeler ve ileri teknoloji sayesinde spunbond tela,  insan sağlığına zarar vermediği gibi, yüksek oranda geri dönüşüm özelliğine sahip bulunuyor. Aksis, özellikle çocuk bezi ve hassas medikal ürünler için kullanılan spunbond telaları, 10 gr/m2 ile 150gr/m2 arasında üretiyor.

 

Hassan Group’un son yatırımı özelliğine sahip Merkas, sentetik elyafların yanı sıra, biyoparçalanabilen elyaflarda üretiyor. Merkas, 15 gram/m2 ile 120 gram/m2 arası doku oluşturarak, airthrough bağlama yöntemi ile nonwoven ürünler üretiyor. ADL (Acquisition Distribution Layer) olarak adlandırılan HYGENIUS markalı bu özel nonwoven doku, çocuk bezi, hijyenik ped ve hasta bezlerinde sıvının alt katmanlardaki sap ve selüloz malzemelere yayılmasını sağlarken süper emiciliği ile aynı zamanda bir bariyer görevi görerek, üst yüzeye ulaşmasını da engelliyor. Konfeksiyon ve filtre alanları için yarı mamul ürünler de üreten firma, ayrıca medikal örtüler için kimyasal bağlı nonwoven ürünlere sahip.

 

85 Yıla Yakın Köklü Geçmiş

 

Hassan Group’un başlangıç tarihi, kurucusu Hasan Şişman’ın 1928 yılında İstanbul’a gelmesine kadar uzanıyor. O dönem, İstanbul-Sultanhamam’da yorgancının yanında çırak olarak iş hayatına atılan Hasan Şişman, 1933 yılında kendi yorgancı dükkanını açtı. 1949 yılında, Türkiye’nin ilk pamuk vatkasını üreten Hasan Şişman böylece Hassan Group’un temellerini atmış oldu. O dönem Türkiye’nin mekanik gücünde  vatka üretimi bilinmediği için üretimde, el işçiliği kullanılmıştı. Hasan Şişman tarafından kurulan ve Şişman Kardeşler adıyla bir aile şirketine dönüşen bu ticari oluşum, 1964 yılında ilk fabrika binasını kurdu. Firma, 1969 yılında yatak vatkası, 1971 yılında da Fiat’ın desteği ile ilk otomotiv minderi üretimini gerçekleştirdi.

 

Kurumsallaşmada ilk adım 1980 yılında, üretimin fabrikalaşmasını sağlayan Şiteks A.Ş. ile gerçekleşti. Hasan Şişman’ın kardeşlerinin 1991 yılında şirket yönetiminden ayrılarak kendi şirketlerini oluşturması ile yönetim süreci değişime uğradı. Hasan Şişman’ın 1996’da vefatının ardandan 5 oğlu şirket yönetiminde yer alarak yatırım ve pazarlama süreçlerine hız verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.