White Label’da Türkler Sürpriz Yaratacak

Tekstil tedarik fuarı White Label, Çinli üreticilerle Berlin’de gerçekleştirdiği ilk edisyonundan sonra küresel piyasa oyuncularına odaklandı.

  15 Kasım 2012 18:33 Perşembe
White Label’da Türkler Sürpriz Yaratacak

İlk edisyonunu Çinli üreticilerle gerçekleştiren tekstil tedarik fuarı White Label, 2013 yılında küresel üreticilerin tümüne kapılarını açmayı hedefliyor. 4-6 Temmuz 2012 tarihinde Berlin’de, Berlin Moda Haftası ile eşzamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlik, yaklaşık 70 katılımcıya ev sahipliği yapmıştı. İlk edisyonda hedeflediği başarıya ulaşan fuar, bir sonraki edisyonunda ise,  katılımcı profilini uluslararası hale getirmeye karar verdi. Hazırgiyim alanında Avrupa’nın en önemli tedarikçisi konumundaki Türk üreticilerin White Label’in bir sonraki edisyonunda güçlü bir şekilde yer alacağı belirtiliyor. White Label’ın Avrupalı ortağı Die Pr-Berater Firması’nın CEO’su Thomas Müller  dergimize yaptığı özel açıklamada, fuarda Türk üreticileri yoğun olarak görmek istediklerini ve bunun için Türkiye pazarındaki çalışmalarını güçlendirdiklerini açıkladı.

Müller, ilk edisyonda Çinli üreticileri tercih etmelerine yönelik önemli açıklamalar yaparken, Türk katılımcıları açısından da 2013 yılı edisyonunun tam bir sürpriz olduğunu ifade etti. Türklerin erken karar vermekten kaçındıklarını açıklayan Müller, genelde bir sene öncesinden değil, organizasyon tarihine yakın katılım kararı alan Türk firmalarının sürpriz yapabileceğini vurguladı. Şu anda 20-30 Türk şirketi ile katılım konusunda anlaştıklarını açıklayan Müller şöyle devam etti; “Hızlı karar veren Türk firmalar bizi şaşırttı. Ancak hala istediğimiz Türk katılımcı sayısına ulaşamadık. Ama sene boyunca sonuç almaya çalışacağız. Türk üreticilerinin son dakika katılım bildirmesinin önüne geçip kesin kararlarını almaya çalışıyoruz. Bu sene ilk olarak yapılan edisyonda da bazı Türk üreticiler katılmak istediler, ancak kurallar gereği alma şansımız olmadı. İnşallah bu sene oldukça yüksek bir talep olacak.”

Bu yılsonuna kadar Çin dışındaki tüm üreticilerle anlaşmak istediklerine vurgu yapan Müller; “Hala katılımcıların 3’te 2’sini Çinliler oluşturuyor. Çin dışından katılan firmaların şu an için sayısı 70’i bulmuş durumda umarım süreç içerisinde de hızla artacak” dedi. Alman pazarının moda konusunda özel bir konuma sahip olduğunun altını çizen Müller, bu gücü de kullanarak Çinli üreticilerle birlikte başarılı bir edisyon gerçekleştirdiklerini vurguladı. Çin’den gelen firmaların Chinatex ile ilişkilerini sağlam temeller üzerine oturttuğunu açıklayan Müller, proje ortakları Chinatex ile iyi bir partner olduklarını hatırlattı. Müller şunları dile getirdi; “Çin’in en büyük tekstil ihracatçısı konumunda, olan firma ile çalışmamız bizim açımızdan da çok önemli bir konu. Böylece Çin pazarı ile iletişim içinde olma ve pazarla daha fazla bütünleşme imkanımız oldu. White Label ile bu amacımız gerçekleşti bize de olumlu yansımaları oldu.”

İkinci Edisyonun Hazırlıkları Umut Verici

Fuarın Chinatex açısından da önemli olduğunu açıklayan Müller; “Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin ile Avrupalılar’ın bir araya geldiği organizasyon herkesin çıkarına olmuştur” dedi. Burada tedarikçi firmalar ağını genişletmek ve Avrupalı firmalar ile ticaret hacmini arttırma gibi amaçların var olduğunu ifade eden Müller, Böylece Çin’in diğer ülkelere açılmak için de bir araç olduğunu vurguladı. Fuar süresince birçok yeni Çinli firma Avrupalı büyük markalarla işbirliğine girdi diyen Müller, şunları dile getirdi; “Fakat bundan sonra yapılacak fuarlar uluslararası olacak ve Çin değil tüm ülkelerden katılımcılarla yapılacak. Bu kararın alınmasının nedenlerinin başında diğer ülkelerin bize göstermiş oldukları talepler var. Peru, Romanya, Letonya, Endonezya, Madagaskar gibi hiç beklemediğiniz ülkeler bile bu alanda Almanya ile yüksek rakamlı ticari ilişkiler yürütüyor ve bu fuara katılmak istiyor. Çin tabi ki bu fuarda ana katılımcı fakat bunun gibi 20’den fazla ülke de bu fuarda yer almak istiyor. Türkiye bu sektörde de çok önemli bir konumda, onun da yer alması bizim için çok önemli.”

Organizasyonun başlarken 100 katılımcının beklendiğini açıklayan Müller, sayının 70’lerde kalması hayal kırıklığı yaşattı. Ancak gelecek edisyon için yaptığımız çalışmalar umudumuzu arttırıyor ifadesini kullandı.  PR ve pazarlama açısından Berlin’in gücünü kullanmak istediklerini hatırlatan Müller şöyle konuştu; “Her alanda önemli bir konumu olan Berlin’i de kullanarak tanınma hedefimiz var. İlk olarak ismimizi geliştirmek istiyoruz. Biliyorsunuz diğer tedarik fuarları bu konuda başarılı olamadı. Biz White Label ile bunu da gerçekleştirmek istiyoruz. Berlin moda Haftası’nda da aktif olarak boy gösterdik. Bilinirliğimiz arttırmak ve markalaşma anlamında önemli adımlar attık. Yaptığımız organizasyona da küresel alanda önemli alıcılardan olan Adidas, Hugo Boss gibi firmalar geldi.”

Katılımcılar Fuardan Memnun Ayrıldı

Küresel alanda lider firmaların yer aldığı fuarda katılımcılarında memnun ayrıldığını dile getiren Müller, Berlin Moda Haftası’na gelen 300.000 ziyaretçinin kendileri içinde büyük bir potansiyel yarattığını vurguladı. Bu potansiyelden faydalanmak istediklerini hatırlatan Müller şöyle konuştu;“Bu yaz etkinlik için mekan bulmakta zorlandık; çünkü Berlin’de etkinlik düzenlemek için merkezde iyi yerler sınırlı. Bu yıl yapılacak fuar için ayarladığımız yer olan Potsdamer Platz, çok merkezi bir konumda yer alıyor.  Metro ve diğer ulaşım imkanları çok rahat aynı zamanda Berlin Moda Haftası’nın yapılacağı mekana da yürüme mesafesinde. Bu yüzden ulaşım problem yaratmayacak. Berlin’de insanlar trend ve yenilikleri takip etmek için bulunuyor, bu da bizim için bir avantaj; çünkü bizde böyle elit insanlara ulaşma amacındayız ve bu bizim hedefimizle bütünleşen bir durum. Ancak diğer fuarlarla aynı saatlerde açık olursak bunun bir dezavantajı olabileceğini de gördük çünkü insanlar aynı günde başka fuarları tercih edebiliyor. Bu yılki fuarda ziyaretçilerin erken saatte bu fuara girip daha sonra diğer fuarlara geçme düşünceleri vardı. Gelecek yıl bunu göz önünde bulunudurarak fuar açılış saatimizi erkene alıp daha geç kapatacağız ve fuara ulaşamayanlara da ulaşma hedefinde olacağız. Geçen yıl ulaşım olarak da avantajlı bir konumda değildik. Merkezden 30-40 dk uzaklıkta bir konumdaydık. 15.000 dijital bilet satmıştık fakat yarısına yakını gelememişti. Bu da bir dezavantajdı ve bize ziyaretçi kaybettirdi. Ama bu yıl böyle bir sorunumuz olmayacak ve bu da daha fazla katılımcı ve ziyaretçi sayısına ulaşabilieceğimiz anlamına geliyor. Gelecek yıl için 200 katılımcı gibi bir hedefimiz var.“

Katılımı Ve Ziyaretçi Sayısını Arttırmak İçin Etkinlikler Olacak

Paris’teki Fatex Fuarıyla White Labeli karşılaştıran Thomas Müller, kalite açısından öne çıkmak istediklerini vurguladı. Bizim hedefimiz daha yüksek kalitede, bölünmemiş ve bilinçli katılımcıları getirmek ve Berlin duygusunu yaratmak iddiasında bulunan Müller; “Ayrıca gelecek seneki fuar için özel bir uygulama başlatacağız” dedi. Müller şöyle devam etti; “Berlin’de birçok fuar aynı anda düzenleniyor ve diğer bütün fuarlar sabah 10 civarında başlıyor ve akşam 18’de bitiyor.  Binlerce firma Berlin’de katılımcı olarak bulunmakta fakat bu yüzden White Label’a gelme şansları yok, bu yüzden Berlin duygusu çerçevesinde bir parti düzenlemeye karar verdik. Burada tedarikçi firmalar için gece geç saat alışverişleri etkinliği de düzenleyeceğiz. Parti ile güzel bir atmosfer, lezzetli yemekler ile insanları buraya çekmeyi ve bu etkinlik sırasında firmaların birbirleriyle iletişime geçmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bunun dışında gelecek yılki etkinlikte konferanslar düzenleme hedefimiz de var.”

Türkiye Ortağı İle Çalışmalar Çok İyi

CEO’su olduğu PR şirketi Die Pr-Berater ile sadece moda konusuna odaklanmayan Thomas Müller, birçok alanda çalışmalar gerçekleştiriyor. Firma 2012 yılında Almanya dışından yaptığı işler ile cirosunu arttırdı. 2012 yılında yüzde 50 büyüyen firma, 2013 yılında da en az yüzde 25’lik büyümeyi hedefliyor. Peru, Japonya, Yeni Zelanda gibi dünyanın her yerinden gelen ülkelerle çalışmalar yapan Die Pr-Berater, Türkiye ile de çalışmalarını hızlandıracak. Grubun Türkiye temsilcisi Fatih Şen ile de sorunsuz bir şekilde ilişkilerin devam etmesi, pazara ulaşma noktasında ve yerel kaynaklardan yararlanılmasında avantaj sağlıyor.  Önümüzdeki 2 yıl boyunca da ikilinin çalışması sürecek.

White Label 2012’yi 600 Kişi Ziyaret Etti

Sadece Çinli üreticilerin, ürünlerini sergilediği White Label’in ilk edisyonunu yaklaşık 600 ziyaretçi takip etti. Fuar Berlin’deki Max-Schmeling-Halle’de gerçekleştirilirken, ziyaretçiler Çinli üreticiler ile birebir iletişime geçme şansı yakaladı. Çok sayıda Çinli üretici firmanın yer aldığı organizasyonun 2013 yılından itibaren dünya çapındaki tedarikçilere de açık olacak. Fuar yaklaşık 70 katılımcı ve 600 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Fuarda bu sene örgü ürünlerin güçlü bir şekilde temsil edilirken, 2013’te Berlin’e dokuma alanından daha fazla tedarikçinin geleceği belirtildi. Bunun dışında erkek giyim, çocuk giyim ve aksesuar katmanları da genişletilecek.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.