TÜYAP’a Yabancı Ortak

TÜYAP Fuarcılık hissesinin yüzde 50’sini REED CEE GmbH Austria firmasına devretmek için Rekabet Kurulu’na başvuruda bulundu.

  19 Mart 2013 01:29 Salı
TÜYAP’a Yabancı Ortak

Türkiye’nin önemli fuarcılık şirketlerinden TÜYAP Fuarcılık, yüzde 50 hissesinin REED CEE GmbH Austria tarafından devralınması için Rekabet Kurulu’na başvuruda bulundu. Rekabet Kurulu’nun resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, TÜYAP Fuarcılık A.Ş. bildirim konusu işlem çerçevesinde, bir tarafta REED CEE GmbH Austria, diğer tarafta Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım hissedarlarının ortak girişimine dönüştürülecek.

Yapılan anlaşmaya göre, TUYAP Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen 3 fuar konusunda Avusturyalı REED CEE GmbH firması ile yüzde 50 ortaklıkla işbirliğine gidilecek. TÜYAPˊın yazılı açıklamasında, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞˊye bağlı şirketlerin yılda 110 fuar düzenlediği kaydedilerek, ortaklık konusu olan 3 fuarla ilgili olarak Rekabet Kuruluˊnun onayının ardından düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyunun detaylı olarak bilgilendirileceği bildirildi.

REED Türkiye Pazarına Girecek

Rekabet Kurulu’nun onaylaması ile firmalar arasında anlaşma sağlanırsa, 9 milyar Euro cirosuyla 36 ülkede faaliyette bulunan REED, Türkiye’nin en büyük fuarcılık şirketi Tüyap Tüm Fuarcılık’ın alt kuruluşu Tüyap Fuarcılık’ın yüzde 50’sini almış olacak. Geçen yıl Türkiye’deki 400 fuarın 110’unu düzenleyen Tüyap Tüm Fuarcılık yetkilileri görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtiyor.

İngiliz REED Exhibition, TÜYAP ile görüşmeleri Avusturya’daki REED CEE GmbH Austria adlı şirketi üzerinden gerçekleştiriyor. Edinilen bilgiye göre iki firma arasındaki anlaşma ile sağlık, ambalaj, gıda gibi konuları kapsayan Tüyap Fuarcılık ile ortaklık, yurtdışında düzenlenecek fuarlara da yansıyacak ve birlikte yeni pazarlara girileceği kaydediliyor.

Yabancılar Türk Fuarcılık Şirketlerinin Peşinde

Yabancı firmaların hem coğrafi konumu hem de pazarlara ulaşım rahatlığı ile büyüme eğilimi gösteren Türk fuar şirketlerine olan ilgisi uzun süredir devam ediyor. Hatırlanacağı gibi, Londra Borsası’nda işlem gören İngiliz Tarsus Group, İstanbul Fuar Hizmetleri’nin (İFO) yüzde 75’ini Ağustos 2011 tarihinde almıştı. Sing İstanbul, Asansör İstanbul, REW İstanbul ve InterShop İstanbul fuarlarına düzenleyen İFO, anlaşma ile fuarlara katılımcı ve ziyaretçi sayısını arttırmayı hedefledi. 2012 yılının başında ise yine İngiltere merkezli Tarsus Group, Life Media Fuarcılık’ın yüzde 70 hissesini 30 milyon TL karşılığında almak için anlaşma imzaladığını açıkladı.

Dünyanın birçok ülkesinde eğitimden savunmaya, ilaç sektöründen tekstil sektörüne kadar pek çok alanda, yılda 88 fuar düzenleyen Tarsus Group’tan yapılan açıklamada, 2013 yılına kadar grubun gelirlerinin yüzde 50’sini gelişmekte olan ülkelerden sağlamayı planladığı belirtildi. Adını, 3 semavi din için önemli bir merkez kabul edilen Mersin’in Tarsus ilçesinden alan grup bu çalışmaları Project 50/13 isimli büyüme programı kapsamında gerçekleştiriyor.

Yabancı firmaların Türk şirketlerine olan ilgisinin bir başka örneğini de ITE Group oluşturdu. ITE Group, Yapı Endüstri Merkezi’nin yüzde 60 hissesini Temmuz 2011 itibariyle satın aldı. 12 ülkede yılda 190 fuar düzenleyen; 14 ülkede 25 ofisten oluşan küresel bir ağa sahip ITE Group bu anlaşma ile, yapı fuarları alanında lider olduğu Rusya ve BDT pazarlarındaki etkinliklerin doğal tamamlayıcısı olan Türkiye ve çevresindeki pazarlara, Yapı Fuarları - Turkeybuild ile ulaşmayı hedefliyor.

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.