'Türkiye Önemli Bir İhracat Pazarımız'

Swissmem Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder, "Türkiye, 2017 yılında İsviçreli tekstil makine üreticilerimizin iki numaralı ihracat pazarıydı." dedi.

  12 Mart 2018 01:00 Pazartesi
'Türkiye Önemli Bir İhracat Pazarımız'

Dünyanın en önemli tekstil makine üreticileri birlikleri arasında yer alan İsviçre Makine Üreticileri Birliği (Swissmem), kurulduğu 1940 yılından itibaren dünya çapında tekstil makina, yedek parça, aksesuar ve servis üreticisini tek çatı altında birleştiriyor. Yaklaşık 80 yıldır tekstil sektörüne hizmet veren Swissmem Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder, yayın grubumuzun sorularını yanıtladı.

Swissmem üyeleri, kalite ve teknoloji geliştirmede nasıl bir yaklaşıma sahip?

Bugünkü kalite ününe sahip olmak için endüstrimiz çok çalıştı. Tekstil makine sektörü, İsviçreli endüstriler arasında en eskilerden birisi olduğu için yıllar hatta asırlar gerisine bakabiliriz. Derneğimiz bünyesinde yer alan tekstil makine üreticisi firmaların birçoğu, 19.yy’nin ikinci yarısında kuruldular ve zaman içerisinde birçok iniş çıkış yaşayarak bugün sahip oldukları üne kavuştular. Bu denli uzun bir geçmişe sahip olan İsviçreli firmalar, daimî olarak değişimlere ayak uydurabildiler, iş stratejilerini geliştirdiler ve sürekli evrim geçirdiler. Elbette ki İsviçreli firmalar yarının dünyasında da saygın bir rol oynayacak.  Değişen çevreye adapte olmak ve yenilenme yetisi, İsviçre teknolojisinin ve çözümlerinin, özellikle de yüksek kaliteli ve özel tasarım çözümler için vazgeçilmez olacağını temin etmektedir.

Araştırma ve Geliştirme, İsviçreli firmaların DNA’sının bir parçası. Bu yüzden İsviçre, İsviçre merkezli WIPO- Dünya Entelektüel Mülkiyet Kurumu’na göre yenilik alanında yedinci sırada yer alan bir ulus. İsviçre, 2011 yılından beri zirvedeki yerini koruyor. Ar&Ge ve sürdürülebilirlik kavramları, birbirinden ayrılmayan unsurlardır ve aşağıdaki dört kavramı kapsamaktadır: çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel. Sıklıkla çevresel unsur, öncelikle dikkate alınmaktadır. Ancak diğer unsurlar da ilki kadar önemlidir. Güvenliği artıran, atığı azaltan, daha az enerji tüketen ve yatırım konusunda maksimum dönüş sağlayan makineler tasarlanmakta ve sürdürülebilir bir şekilde üretilmektedir. Böyle bir makine üretimi, bütünsel bir yaklaşım, operasyonel verimlilik, güvenlik, işlevsellik, üretkenlik, materyal kullanımı, kullanım kolaylığı ve bakım gerektirmektedir. İsviçre endüstrisi, genellikle küresel yenilik şampiyonudur ve makinelerini, tüm bu unsurları dikkate alarak geliştirmektedir.

İsviçre Tekstil Makine üreticileri Endüstri 4.0 gelişmelerini teknolojilerine taşımada ne kadar başarılı? Bu alanda ne tür çalışmalara imza atıyorlar?

Birkaç yıl önce, yenilik sürecinde üyelerimizi desteklemek için bir program başlattık. Özellikle de KOBİ’ler için portfolyolarını, hizmetlerini ve süreçlerini yenilemenin zor bir görev olduğunun farkındayız. Bu nedenden dolayı, her bir üyemize, dışardan bir danışman aracılığı ile yenilik süreçlerini ve portfolyolarını analiz etmeyi sunan bir teşvik başlattık. Bu onlara, ilgili yetilerini güçlendirme imkanı sunmakta ve belki de bu, geleneksel tekstil pazarı dışında ilave bir yenilik alanı bulmalarını sağlayabilir. Önemli olan, bu kavramları pazarlanabilir ürünler ve hizmetlere dönüştürme yeteneğidir. Ek olarak, Endüstri 4.0 çalışmaları düzenledik. Endüstri 4.0 yolculuklarında üyelerimizi desteklemeyi amaçlıyoruz ki böylelikle, üyelerimiz ürünlerini ve süreçlerini en son ihtiyaçlara ve kendi iş stratejilerine göre geliştirmeyi sağlayabilir.

Swissmem’e üye tekstil makine üreticileri tarafından gerçekleştirilen küresel satışlarla ilgili olarak 2017 yılının tamamının nasıl değerlendiriyorsunuz?

2017 yılı, İsviçreli Tekstil Makine Üreticileri açısından oldukça başarılı bir yıldı. En önemli ihracat ülkesi sırasıyla Çin, Türkiye, Hindistan, Almanya ve Birleşik Devletler oldu. Ancak bu rakamlar, üretilen ve kurulan İsviçreli Tekstil Makinelerinin bir kısmını göstermektedir. Satılan makinelerin birçoğu, dünyadaki yerel üretim tesislerinden gelmektedir ve bu nedenle de İsviçre ihracat istatistiklerinde yer almamaktadır.

İsviçre Tekstil Makine Üreticileri açısından Türk pazarının konumu nedir?

Türk piyasası için beklentiler karşılandı ve hatta beklentilerin ötesine geçildi. Türkiye, 2017 yılında İsviçreli Tekstil Makine Üreticilerimizin iki numaralı ihracat pazarıydı. İsviçre’den Türkiye’ye yapılan ihracatlar 2016 yılına kıyasla yüzde 18 artış gösterdi.

2018 yılı için planlanmış tanıtım faaliyetleriniz var mı?

2018 yılı için ana etkinliklerimiz Özbekistan, İran ve Çin’de olacak. 14-15 Mart 2018 tarihleri arasında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te İsviçreli Tekstil Makineciler Sempozyumu düzenliyoruz. 15 üye firmamız etkinliğe katılacak ve en son teknoloji ürünlerini yerel katılımcılara tanıtacak. Ek olarak, ikinci kez Irantex 2018 fuarından İsviçre olarak katılım yapacağız. Bu toplu girişim, üyelerimizin asgari yatırım ile azami görünürlük elde etmesini sağlamaktadır. Ve son olarak,  15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Şangay’da düzenlenecek olan ITMA Asia 2018 fuarında İsviçreli katılımcıları destekleyeceğiz.

2018 yılı için Türkiye’de pazar odaklı ne tür etkinlikler planlamaktasınız?

Dernek olarak 2018 yılında Türkiye’de bir etkinliğimiz olmayacak. Ancak birçok İsviçreli tekstil makine üreticisi Türkiye’de gerçekleşecek fuar ve etkinliklere katılım sağlayacak. Türkiye, endüstrimiz ve üyelerimiz için önemli bir pazar.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.