Türk Tekstiline Ek Vergi

Geçen ay Suudi Arabistan’da Türk ürünlerine karşı başlatılan sessiz ambargodan sonra bu kez de Fas’tan, Türkiye’den ithal edilen tekstil ürünlerine ağır oranda bir vergi kararı geldi.

  13 Ekim 2020 14:36 Salı
Türk Tekstiline Ek Vergi

Fas, Türkiye’den ithal ettiği tekstil ürünlerine karşı yüzde 36 oranında bir gümrük vergisi kararı aldı. Yerli tekstil endüstrisini desteklemeyi amaçlayan Fas Yönetimi, Temmuz’da yeni bir karar aldı.Finansman Yasası'nın içinde yer alan uygulamayla Fas Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi, yeni gümrük vergisi oranını yüzde 36 olarak açıklandı. İthalat vergisini artırma kararını özellikle Covid-19 salgını sırasında yerel üretimi teşvik etmek nedeniyle alan Fas, bu korumacı önlemle aynı zamanda yerli ürünlerle güçlü bir şekilde rekabet eden tekstil ürünlerinin ithalatını sınırlamayı umuyor.

Ticaret Dengesinde 2 Milyar Dolar Açık
Fas ve Türkiye bilindiği üzere 2004 yılında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Anlaşma iki yıl sonra 2006'da yürürlüğe girdi. O zamandan beri, Fas’ın Türkiye ile olan ticaret dengesi büyük ölçüde açık verdiğini dile getiren Sanayi Bakanı Moulay Hafid Elalamy, Fas'ın Türkiye ile olan ticaret anlaşmasında yılda 2 milyar dolar kaybettiğini açıkladı. Elalamy, Türk tekstil endüstrisinin de sadece 2017'de Fas'ın yaklaşık 44.000 iş kaybına neden olduğunu belirtti. Bilindiği üzere 2020'nin başında Rabat ve Ankara, Serbest Ticaret Anlaşması’nı gözden geçirmek için görüşmelere başlamıştı. Ancak müzakereler, Covid-19 salgını nedeniyle askıya alınmıştı. Yeni vergi oranının 1 milyar dolarlık tekstil ürünleri pazarının lideri konumunda bulunan LC Waikiki, Koton ve DeFacto gibi Türk hazır giyim markalarını ciddi anlamda etkileyeceğe benziyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.