Turizmin Büyümesi Tekstile Yarıyor

Başta İstanbul olmak üzere ülkemizin birçok tarafında yapılan turizm yatırımları ev tekstilcilerinin yüzünü güldürüyor

  08 Temmuz 2015 08:13 Çarşamba
Turizmin Büyümesi Tekstile Yarıyor

Bacasız sanayi olarak bilinen Turizm sektöründe yaşanan büyüme aralarında tekstilinde olduğu iki yüzün üzerinde sektöre önemli katkılar sağlıyor. Özellikle ev tekstili alanında perdeden halıya kadar birçok tekstil ürünü kullanan turizm sektöründe yatırım teşviği alan 350 otelin hayata geçmesi ile birlikte yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacağı düşünülüyor. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TETSİAD) yaptığı bir araştırmaya göre ev tekstili sektörünün turizm, sağlık ve inşaat sektörlerindeki büyümenin de etkisiyle her yıl ortalama yüzde 15 seviyesinde büyüyor.

Yeni Fırsatlar Doğuyor

Konu ile ilgili olarak Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, turizm sektöründe yeni yatırımlarla birlikte var olan tesislerin başta tekstil ve halı sektörleri olmak üzere birçok sektöre iş fırsatları doğurduğunu söyledi. Tekstil sektöründen üreticilerin otel yatırımcıları ile bağlantıya geçerek turizm sektörünün yarattığı pastadan pay almalarının mümkün olduğuna işaret eden Ersoy, “Geçmişte yurtdışından ürün getirterek otel yatırımı yapmak modayken, günümüzde Türkiye’de üretilen ürünlerle en lüks tesisleri inşa etmek mümkün. Türk üreticiler de turizm sektörünün yarattığı pastadan paylarını alabiliyorlar” dedi.

Turizm için Tekstil Olmazsa Olmazdır

Turizm yatırımlarında yatırım yapılan kalemlerin başında tekstil ve ürünlerinin geldiğine dikkat çeken Elite World Hotels Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vedat Elik de, otel yatırımlarındaki artışla birlikte tekstil ve halı sektörlerinin de büyüdüğünü vurguladı. Elik, “Bir otel yatırımı yapılırken kullanılan malzemeler arasında en önemli kalemi ev tekstili ürünleri ve halı oluşturuluyor. Bir otelde perde, tül, halı, nevresim, çarşaf, yatak örtüsü, pike ve havlu gibi ürünler olmazsa olmaz ürünler. Ve bu ürünler zamanla yıpranıp yenileniyor. Bu durum da turizmin, bu sektörlere her dönem iş hacmi yaratması anlamını taşıyor” şeklinde konuştu.

İhtiyaçlar İç Pazardan Karşılanıyor

Son yıllarda konut ve otel yatırımlarının artmasının halıcılık sektörüne önemli bir iş hacmi yarattığını belirten Royal Halı Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Dağcı, otellerin halı sektörünün en önemli ve en iyi partneri olduğunu söyleyerek, halı sektörünün otellerin gelişimine paralel olarak hem trendler hem de yatırımlar bakımından olumlu yönde etkilendiğini söyleyen Dağcı, “Halı sektörü olarak dünya çapında öneme sahip olan ve giderek büyüyen turizm sektörüne yönelik trend ürünler geliştiriyoruz. Böylece hem sektörümüz kendini geliştirmiş oluyor hem de turizm sektörünün ihtiyaçları iç pazardan karşılanmış oluyor” dedi.

Turizm ile Beraber Tekstil de Yatırım Yapıyor

Türkiye’de inşa edilen her yeni otelin halı ve tekstil sektörü başta olmak üzere birçok sektöre iş hacmi doğurduğuna işaret eden Step Halı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör de, “Otel yatırımları yapılırken halıdan perdeye, çarşaftan nevresime, havluya kadar tekstil ürünlerine ihtiyaç duyuluyor. Bir otelin demirbaşı olan bu ürünler de sektörümüzün iş hacminin artmasını sağlıyor” diyor.
Otel yatırımlarının artması, inşaat sektöründeki canlanma ile birlikte Türkiye’de son yıllarda halı üretim tesisi yatırımlarını da artırıyor. Bu çerçevede Gaziantep’teki halı tezgâhı yatırımlarında bir artış yaşandığına dikkat çeken Şengör, inşaat sektöründeki büyüme ve otel yatırımlarının armasıyla birlikte bu yatırımların da arttığını ifade etti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.