Toyota İçin Türkiye Önemli Bir Konumda

Toyota'nın Japonya dışındaki en büyük 10 fabrikasından biri olan Toyota Türkiye, kullandığı tekstillerini müşterilerinin beklentilerine göre şekil veriyor

  29 Temmuz 2015 08:21 Çarşamba
Toyota İçin Türkiye Önemli Bir Konumda

Halılardan döşemelere, emniyet kemerlerinden hava yastıklarına kadar geniş kullanım alanına sahip otomotiv tekstillerinin önemi her geçen gün daha da artıyor. Kullanılan tekstil ürünün kalitesi doğrudan, otomotivin kalitesini etkilediği için otomotiv endüstrisinin, tekstil ürünlerinden beklentileri de sürekli olarak yükseliyor. Bu konuda en hassas davranan firmaların başında da Toyota geliyor. Yıllık 150 bin araçlık üretim kapasitesiyle, Toyota'nın Japonya dışındaki en büyük 10 fabrikasından birisi olan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş., üretimin büyük bir kısmı, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya'da bulunan 50'den fazla ülkeye ihraç ediyor.

Aynı zamanda  Türkiye'nin en büyük üretim firmalarından biri konumunda olan Toyota Türkiye’nin Genel Müdürü ve CEO’su Orhan Özer, otomotiv endüstrisinde kullanılan tekstil ürünleri ile ilgili yayın Grubumuzun sorularımızı yanıtladı.

Hedef Müşteri Önemli

Otomotiv endüstrisinde genel olarak 3 tip tekstil ürünü kullanıldığını belirten Orhan Özer, bunların dokuma, nonwoven ve örme ürünler olduğunu söyleyerek “Teknik gereklilikler ve hedef müşteri profili ve beklentisi göz önünde bulundurularak, hangi tekstil ürünlerinin kullanılacağına karar verilir” dedi. Özer, üretimini gerçekleştirdikleri araçlarda kullandıkları nonwoven ürünleri, B ve C segmenti araçlarda tavan kaplaması ve koltuk görünmeyen alanlarında; dokuma kumaşları, koltuk ve kapı kaplamalarında; örme kumaşları ise, D segmenti araçlarda tavan kaplaması ve A pillar olarak adlandırılan gövde kısımlarında kullandıklarını belirtti.

Malzeme Seçiminde Teknik Gereksinimler Rol Oynuyor

Otomotivlerde kullanılan tekstil ürünlerinde tercih ettikleri özellikler hakkında “PES malzeme olarak adlandırdığımız tekstil materyallerinin, yangına dayanıklı, aşınmaya karşı iyi direnç gösteren, sıvı geçirmez, ayrıca ısı değişimlerine dayanıklı olması nedeniyle otomotivden daha çok tercih edilen ürünler olduğuna inanıyoruz. Sonuç olarak malzeme seçiminde öncelikli olan teknik gerekliliklerdir” diyen Özer, otomotivlerde kullanılan tekstil malzemelerinin müşterilerin isteğine göre arttığını ifade ederek, “Bugün, aracın iç aksamında kullanılan sert plastik parçalar dahi yumuşak dokunuş hissi vermesi için kumaşla kaplanmaktadır” dedi.

Türkiye Rekabetçi Bir Ülke

Kumaşın üzerindeki kalandırlama, gofraj/kabartma işlemleri gibi ek tamamlayıcı işlemlerin her geçen yıl daha popüler hale geldiğini ifade eden Özer, “Bugün pek çok tedarikçi firma, çevre dostu ve geri dönüşümlü kumaşlar geliştirme konusunda çalışıyor” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti, “Bizim tedarikçilerimizle ilişkimiz, uzun vadeli bir ortaklık anlayışı üzerine kuruludur."

Toyota açısından, Türkiye’nin kumaş üretiminde uzun yıllara dayanan tecrübesi ve maliyet açısından rekabetçiliği ile bizim için önemli bir tekstil tedarikçisi konumunda olduğunu ifade eden Özer, “Çalıştığımız tedarikçilerimizin otomotiv tekstilinde trendleri takip eden, gelecekteki pazar ve müşteri gereksinimlerinin farkında olan ve gelişmiş kumaş teknolojilerini, rekabetçi maliyetlerle bize sunabilen yapıda olmaları önemlidir” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.