Terbiyede Yeni Yatırımlar Olacak

Sektöre terbiye, boya ve baskı makinaları tedariği sağlayan Inter Tekstil (ITEKS) yeni yatırımların artarak devam edeceğini de vurguluyor.

  18 Mart 2013 17:45 Pazartesi
Terbiyede Yeni Yatırımlar Olacak

Inter Tekstil (ITEKS), tekstil terbiye, boya ve baskı makinaları alanında önemli markaların mümessilliğini yürütüyor. 1984 yılından bu yana sektöre yatırım yapanların satış öncesi, satış ve satış sonrası hizmet almak için başvurduğu ITEKS, temsil ettiği markalarla sektörde güçlü bir konumda bulunuyor. ITEKS bünyesinde yer alan markalar arasında Brückner özellikle kumaş kurutma ve fikse makinaları (ramözler), gergisiz kumaş kurutma makinaları, sanfor makinaları, teknik tekstil tesisleri (kaplama, laminasyon hatları; nonwoven bandlı kurutma makinaları), ısı geri kazanım tesisleri, egzost havası temizleme sistemleri, ısı geri kazanma sistemleri ve egzost havası temizleme üniteleri ile öne çıkıyor.

ITEKS’in temsil ettiği diğer marka ve makinaları şöyle sıralanıyor; Atkı düzelticler, tüp kumaş kesme/ halat açma makinaları, kumaş kılavuz ve açma sistemleri ile Erhardt+Leimer, kumaş boyama makinaları, bobin boyama kurutma makinalarıyla Fong’s, rotasyon ve dijital baskı sistemleri üreticisi Stork Prints, kontinü terbiye tesisleri üreticisi Goller, Airflow kumaş boyama makinaları ile Then, baskı pota için boya mutfakları ile GSE Dispensing, laminasyon ve kaplama makinaları üreticisi Lacom, yakma (gaze) makinalarıyla Osthoff-Senge ve kalender çeşitleriyle Ramisch Guarneri.

İTEKS Genel Müdürü Mehmet Özcan, 2011 yılında tekstil sektöründe, boya terbiye ve baskı alanında yeni yatırımlardan daha çok, üretimin çeşitliliğini ve kaliteyi arttırıcı modernizasyon yatırımlarının yapıldığını söyledi. Özcan; “Bu yatırımlarda üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik teknolojiler tercih edilmeye başlandığını görüyoruz. Son yıllarda artan, ama özellikle 2011 yılında daha zorlayıcı önlemlerle tekstilcilerin karşısına çıkmaya başlayan çevre korumaya yönelik resmi talepler, giderek yatırımlarda makine seçiminde farklı çözümler aranmasına neden oluyor” dedi.

Bu dönemde gerçekleştirilen yatırımların geri dönüş sürecinin dört-beş yıl gibi sürelere uzadığına işaret eden Özcan, yatırımcıların makine alırken şu kriterlere daha çok dikkat etmeye başladığını belirtti; “Makinada oluşacak birim üretim maliyetleri (…/kg kumaş). Daha düşük gaz, elektrik, buhar ve su tüketimi. Makinada üretimin ilk defada ve doğru olarak yapılabilmesi. Makinanın kesintisiz ve arızasız  üretim yapabilmesi. Makine imalatçısı firma ve Türkiye’deki temsilcisinin özellikle teknik alanda ve serviste tam desteği. Makinanın çevreyi temiz tutmaya yardımcı olacak teknolojisi ve donanımları.”

İTEKS 2011’de Satışlarını Arttırdı

2011 yılında, özellikle ITMA fuarının yarattığı motivasyon ile yatırımlarda bir hızlanma gözlemlediklerini açıklayan Özcan, Uzakdoğu ülkelerinden kumaş ithalatına azaltıcı uygulamaların başlaması ve talebin iç piyasaya yönelmesi ile birlikte, dokuma makinesi alımlarında büyük artış  olduğunu söyledi. Ancak, boya- terbiye ve baskı alanlarında aynı hızda makine alımının yaşanmadığını ifade eden Özcan, İTEKS’in satışlarıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu; “Bu alanda yeni yatırımlardan daha çok, kalite arttırma ve maliyeti düşürmeye yönelik iyileştirme yatırımları ile kapasite artışına yönelik talepler oldu. Bu yıl içerisinde Brückner ramöz satışları standart pazar oranını korurken Brückner’in yeni imal ettiği serbest kurutma makinası POWER-RELAX  pazara giriş yaptı. Fong’s firması sektöre kendini kabul ettirmiş olan uzun tip ECO8 ve ECO88 makinaları ile 2011 yılında da satış hedeflerine ulaştı. Bu yıl özellikle THEN Air Flow makinasına olan talepte dikkat çeken bir artış yaşandı. Gerek örgü gerekse dokuma kumaşların boyanmasında bu teknoloji en düşük flote oranı ile rakiplerine göre daha kısa sürede boyama yapabiliyor, çok daha az su ve kimyasal tüketimi ile daha kaliteli hassas bir üretim sağlıyor.”

Özcan, 2011 yılında Osfthoff firmasının yakma makinasının, giderek incelen iplik numaraları ile hassasiyeti ve kalitesi artan örgü kumaşlardaki yeni aplikasyonları ile tercih edilmeyi sürdürdüğünü belirtti. 2011 yılında teknik tekstillerin üretiminde artan bir ivmenin yakalandığını belirten Özcan, halı ve kumaş kaplama gibi alanlarda yatırımların sürdüğünü kaydetti. 2012 yılında bu trendin sürmesini beklediklerini dile getiren Özcan; “Bu alanda komple tesis projelendirme, imalat ve uygulamalarında büyük bir birikime sahip olan Brückner firmasının yanı sıra, Hot melt laminasyon makinalarında LACOM firması ve kalenderde Ramisch Guarneri firması ile katlama-rulo yapma ve paketleme otomasyonunda ETF firması  önemi tedarikçilerimiz olmuştur” dedi.

Çevreci ve Tasarruflu Makinalar Tercih Ediliyor

2012 yılında boya, baskı ve terbiye alanında modernizasyon yatırımların devam etmesini beklediklerini söyleyen Mehmet Özcan, bunların yanı sıra bekleyen yeni yatırımların bu dönem gerçekleşeceğini de savundu. Nisan ayında düzenlenecek olan ITM 2012 fuarı ile İstanbul’a gelecek olan yeni model makinelerle  tekstilcilerin ilgileneceğini dile getiren Özcan, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle yatırımların geri ödenmesinde 4-5 yıla kadar uzayan bir süreç yaşandığına işaret etti. Özcan; “İçinde bulunduğumuz ekonomi koşulları nedeniyle, yatırımların geri ödemesinin dört-beş yıla kadar uzadığı bir süreç yaşıyoruz. Tekstilcilerin makine tercihlerini farklı ve yeni birçok nokta belirliyor; Hızla değişen moda talebi nedeniyle bir kerede doğru üretim, çabuk sevkiyat, kısa metrajlı ve çok değişik ürün aralığında en düşük maliyetle (özellikle artan enerji fiyatlarına rağmen) üretmek, çevre duyarlılığına dönük yeni talepler” dedi.

Bu kriterlerin günümüzde makine fiyatından daha çok önemli bir hale geldiğini söyleyen Özcan, satın almada makinanın uzun yıllar içindeki giderlerinin, etiket fiyatından daha etkili olduğunu kaydetti. Özcan sözlerini şöyle sürdürdü; “Burada rakiplerine göre, tüketimde yüzde 10 tasarruf edebilen bir makinanın fiyatı , pahalı değildir. Yatırım makinelerinde bir başka önemli konu, kaliteli mekanik imalat ve yüksek otomasyon, fonksiyonlarını tam olarak kullanabilen ve tam çalışabilen sistemlerdir. Sık sık arıza yapan ve bu nedenle dur-kalk yapan makinaların işletmeye zararları gerçekten çok daha büyük boyutlardadır.”

Özcan, bilgi birikimi ve kalite üretimin sürekli arttığı Türkiye’de, tekstil sektörünün içinde bulunduğu koşullarda gerekli hassasiyetle ve inceleme ile yeni ve doğru yatırım kararları verebileceğine inandıklarını vurguladı.

Terbiye İçin Brückner

Temsilciliğini yürüttükleri firmaların, son yıllardaki AR-GE çalışmalarını özellikle yukarıda sıraladığı kriterlere yönelik çözümler üzerine yoğunlaştırdıklarını dile getiren Mehmet Özcan, bu çerçevede geliştirilen yeni teknolojilerin ve çözümlerin piyasaya sunulduğunu ve büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Brückner’in son yıllarda Power Line modelleri ile çok satış yaptığını vurgulayan Özcan, bu modellerde enerji tüketimini azaltan ve çevre kirlenmesini önleyici özelliklerin öne çıktığını belirtti. Özcan, Brückner’in yenilikleri konusunda şunları söyledi; “POWER-FRAME  Ramözlerde özellikle gaz tüketimini azaltıcı teknolojisi ve uygulamaları ile yüzde 15-25 oranında fayda sağlandı. Aynı özelliklerle donatılmış yeni gergisiz kurutma makinası ROWER-RELAX Türkiye’deki ilk referansı bu alanda en az enerji harcayan bir sistem olduğunu ispatlamaya hazırdır. Brückner’in son yıllarda piyasaya sunmaya başladığı ECOTECHNOLOJİ uygulamaları ile ramöz ve kurutma makinalarında dışarıya atılan havanın; temizlik kolaylığı ve kazanma oranı yüksek bir teknoloji ile geri kazanılmasının yanı sıra, egzost havasını zararlı bileşiklerden arındırma-temizleme sistemleri çok başarılı olarak uygulanmaya başlanıldı”.

FONG’S Tüketimi Azaltıyor

İTEKS’in temsil ettiği diğer bir firmanın FONG’S olduğunu ifade eden Özcan, FONG’s’un, daha çok çeşit kumaş ve bobin boyamaya yönelik üniversal model makinalar geliştirirken, bu modellerde daha az tüketim yapmanın çözümlerine ulaştığına dikkati çekti. Özcan; “FONG’s’un ITMA 2011 Barcelona fuarında tanıtımını yaptığı TEC-SERİSİ sulu boyama makinelerinde 1.4 flote kumaş boyarken hem daha az su kullanıyor hem de daha az buhar harcıyor” dedi. THEN-AIRFLOW makinasının da kendisini yıllardır ispatladığını, enerji tüketiminde üstün özelliklere sahip olduğunu belirten Özcan, bu makinanın başta Çin olmak üzere su tüketiminde çok hassas olan ülkelerde büyük bir pazar payına sahip olduğunu açıkladı. THEN-AIRFLOW’a 2011 yılında talebin arttığını, 2012 yılında da bu artışın sürecini savunan Özcan, bobin boyama makinası ALLWIN’ın da 1:5  flote ile bu alandaki en iyi model olduğunu kaydetti.

Kontinü yıkama-kasar-merserize uygulamaları alanında yenilenen GOLLER-SİNTENSA modelinin kilogram kumaş başına en az su ve buhar harcayan tek ileri çözüm olduğunu ifade eden Mehmet Özcan, örgü kumaşlar için de OSTHOFF-SENGE firmasının geliştirdiği 4 yakma konumlu yakma makinesinin enzim uygulamasını önleyecek bir çözüme sahip olduğunu vurguladı.

STORK PRINTS firmasının ITMA 2011 Barcelona fuarında tanıttığı SPHEN modeli dijital baskı makinasının, 550 metrekare/saat baskı kapasitesi ile, hem hızlı üretimi hem de yüksek üretim kalitesini birlikte sunduğunu belirten Özcan, bu makinaya 2012 yılında büyük talep olmasını beklediklerini açıkladı.

ERHARDT LEIMER’in ramöz ve zincirli kurutma makinalarının iyi kullanılabilme oranını arttıran hassas donanımlara sahip belirten Özcan, kamera sistemli ile yapılandırılan ELSTRAIGTH atkı düzelticilerinin de 2012 yılında büyük ilgi göreceğini savundu.

Mehmet Özcan, RAMISCH GUARNERİ firmasının, ileri teknoloji içeren NIPCO kalenderlerinin, kumaşa son albeniyi kalıcı olarak kazandırmakta en iyi uygulamalar olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.