“Tekstil Sektöründeki En Dinamik Derneklerden Biriyiz”

Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği, 16 yıldır tekstil ve hazır giyim sektörünün her geçen gün daha da gelişmesi için faaliyetlerini sürdürüyor.

  26 Şubat 2015 09:19 Perşembe
“Tekstil Sektöründeki En Dinamik Derneklerden Biriyiz”

Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD), 1999 yılından beri bölgedeki tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarını bir araya getiriyor. İstanbul ve Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründe oldukça hareketli ve canlı bir bölgesi olan Osmanbey, her geçen gün büyümeye devam ediyor. OTİAD, kurulduğu günden itibaren tekstil ve hazır giyim sektörünün gelişimine daha da hız kazandırmayı ve sektörle ilgili yeniliklerde, gelişmelerden firmaları haberdar etmeyi hedefliyor. OTİAD Başkanı İlker Karataş Yayın Grubumuzun sorularını cevaplandırdı.

“2023’teki İhracat Hedefi 6 Milyar Dolar”

Karataş, tekstil ve hazır giyim alanındaki en dinamik derneklerden biri olduklarını belirtti. Tekstil’in Türk ekonomisinin lokomotifi olduğunu ifade eden Karataş, “ Türk tekstil sektörü 2014 yılında 18 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. OTİAD’ın bu ihracat oranında 1 milyar 665 milyon dolar payı var” dedi.  OTİAD olarak 2023’teki hedeflerinin 6 milyar dolar olduğunu belirten Karataş, “Günümüz şartlarında bu hedefe ulaşmak kolay değil fakat sorunlar çözülürse bu hedefe rahatlıkla ulaşırız” dedi.

Osmanbey piyasasının ağırlıklı olarak Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Karataş, Rusya, Amerika ve Güney Amerika’ya da ihracat yaptıklarını ifade etti. Ortadoğu’da yaşanan sıkıntıların kendilerini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Karataş, bu ülkelerle yaşanan ticari ilişkileri arttırmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

“Fuarlar, Bizim Dünyaya Açılan Kapılarımız”

OTİAD olarak yaptıkları faaliyet ve etkinliklerden de bahseden İlker Karataş, sektörün gelişimi ile ilgili her türlü bilgiyi ve yardımı üyelerine aktardıklarını belirtti. Karataş, “Hem iç pazara hem dış pazara yönelik teşvikler yapıyoruz, üyelerimize özellikle fuarlara katılmalarını söylüyoruz çünkü fuarlar bizim dünyaya açılan kapılarımız” dedi.

Osmanbey’in şu anda hareketli ve canlı bir bölge olduğunu fakat kendileri için bu durumun yeterli olmadığını ifade eden Karataş, akşam saat 6’dan sonra Osmanbey’de hayatın yavaşlamaması için turizm ve otel yatırımları için çalışmalar başlattıklarını belirtti. OTİAD’ın kurulduğu günden itibaren sektöre maksimum fayda sağladığını vurgulayan Karataş, derneğin prestij kazandığını sektör duayenlerinin de bu düşünce etrafında birleştiğini söyledi.  OTİAD’ın elde ettiği kurumsallığı daha da geliştirmek için belli bir disiplin içerisinde çalıştıklarını ifade eden Karataş, Osmanbey’in Kobilerden oluştuğunu, Kobileri geliştirmek ve üretim kalitelerini arttırmak için de planlar yaptıklarını belirtti.

Eğitim, gıda, turizm ve çevre gibi alanlar da olmak üzere, OTİAD bünyesinde 13 komite bulunduğunu söyleyen Karataş, “Yaptığımız en önemli faaliyetlerden birisi ise, “Tekstil ve hazır giyim sektöründeki duayen isimlerin konuşmacı olarak katıldığı seminerler düzenliyoruz” dedi.

“Türk Tekstil Sektörü Fasoncu Kimliğinden Kurtuldu”

Sorunları çözmek için yerel yönetimler ile iletişimlerini üst düzeyde tuttuklarını söyleyen Karataş, dernek olarak sosyal sorumluluk projelerinde de yer aldıklarını ifade etti. Ekonomi Bakanlığı ve birliklerle sürekli iletişim ve işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen Karataş, bakanlık yetkilileri ile beraber olumlu bir takım çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ekonomi Bakanlığının çözüm odaklı çalıştığını belirten Karataş, “ En son gerçekleşmiş olan Tasarım Tebliği yasası, firmaların tasarımlarını geliştirmek adına önemli katkılar sağlayacak” dedi. Firmaların tasarım ve inovasyon kültürünün gelişmesi için bakanlığın her türlü teşviki verdiğini ifade eden Karataş, sadece bu teşviklere ulaşma noktasında sorunlar yaşadıklarını söyledi.  Türk tekstil sektörünün eskiden fasoncu kimliği olduğunu ve bu durumdan artık kurtulduğunu belirten Karataş, artık katma değeri yüksek ürünlerin üretimini gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Türkiye’nin en güçlü sektörlerinden birinin tekstil olduğunu söyleyen Karataş, bu ülkede tekstil sektörünün göz ardı edilemeyeceğini ifade etti. Tekstilde dünyanın en büyük 7. Avrupa’da ise 3’üncü tedarikçi olduklarını belirten Karataş, “Koton, LC Waikiki, Kiğılı dünyada kendini kanıtlayan Türk markaları” dedi.

2015, İnişlerin ve Çıkışların Yaşanacağı Bir Yıl Olacak

Çevre ülkelerde yaşanan savaşlar ve faiz artışı nedeniyle 2014’ün zor ve sıkıntılı bir yıl olduğunu söyleyen Karataş, ciro ve kar oranlarında oldukça düşüklük yaşadıklarını ifade etti. 2015’inde inişleri ve çıkışları olan bir yıl olacağını ifade eden Karataş, 2015’te yaşanacak olumsuzluklar nedeniyle firmaların kendi kabuğuna çekilmemesi gerektiğini belirtti. Karataş, “Minimum risklerle çok fazla açılmadan yeni pazarlara yeni hedeflere yönelmeliyiz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.