“Tekstil Baskı, Büyük Bir Potansiyele Sahip”

Lorraine Horrow, tekstil baskı ve konfeksiyon süsleme segmentlerinin yer alacağı sektörün en önemli organizasyonu FESPA Eurasia 2015’e davet ediyor.

  01 Ekim 2015 09:17 Perşembe
“Tekstil Baskı, Büyük Bir Potansiyele Sahip”

Baskı sektörü için referans hâline gelen FESPA Eurasia Fuarı, 10-13 Aralık 2015 tarihleri arasında, CNR Expo Center’da gerçekleşecek. Türkiye baskı endüstrisine yenilikçi çözümlerin sunulacağı fuarda, sektörün önde gelen firmaları, ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunacaklar. Fuarda serigrafi baskı, dijital baskı, tekstil baskı ve konfeksiyon süsleme segmentleri, ticari baskı, endüstriyel reklam ürünlerinin sergilenmesinin yanı sıra, ticari uygulamaların paylaşımı ve bilgi aktarımı da gerçekleştirilecek.

Yerel ve uluslararası birçok markaya ev sahipliği yapacak FESPA Fuarları ve sektöre kazandıracakları ile ilgili, FESPA Pazarlama Müdürü Lorraine Horrow ile bir röportaj gerçekleştirdik. Lorraine Horrow, Tekstil Dünyası okuyucularını, tekstil baskı ve süsleme teknolojilerini keşfedebilecekleri FESPA Eurasia 2015’te ağırlamayı sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti. Horrow, yakın zamanda gerçekleştirdikleri küresel bir araştırma olan FESPA Baskı Anketi’nin gösterdiğine göre, tekstil baskının dünya genelinde çok büyük bir büyüme potansiyeli barındırdığını söyledi. Sektör profesyonellerinin yüzde 27’sinin şimdiden konfeksiyon baskı üretiminin içinde yer aldığını belirten Horrow, yüzde 81’inin bu segmenti büyüyen bir uygulama alanı olarak gördüklerine işaret etti. Lorraine Horrow, bu avantajları değerlendirebilmek ve daha fazlasını öğrenebilmek amacıyla, tüm ziyaretçileri FESPA Eurasia 2015’e davet etti.

FESPA Fuarları nerelerde düzenleniyor?

FESPA’nın 2005’te tek bir Avrupa etkinliği vardı. FESPA markasının gücü ve sektörel bilinirliği, on yıl içinde FESPA’nın küresel açılımının beş kıtaya ulaşarak, her yıl düzenlenen birden fazla FESPA etkinliğinin hayata geçirilmesine ön ayak oldu.  Her yıl değişen lokasyonlarda, FESPA Global & FESPA Digital Avrupa, Johannesburg’ta FESPA Africa, FESPA Mexico, FESPA Brasil, FESPA China ve İstanbul’daki Fespa Eurasia’yı düzenliyoruz.

Avrupa’daki fuarımıza, piyasa değişimleri ışığında, endüstriyel reklam odaklı European Sign Expo ve bu yılın başında hayata geçirdiğimiz iç mekân tasarım baskı ürünleri odaklı Printeriors etkinliklerini ekledik. Fuarlarımızdan bağımsız olarak Dijital Tekstil Konferansı, Printeriors Konferansı, Brasil Signage Expo ve fikir liderliği zirvemiz Global Summit’i organize ediyoruz. Ayrıca 2015’te üye derneklerimizle beraber yerele hitap eden konferanslar düzenledik. Bu konferanslar Güney Avrupa, Nordik Ülkeler, Meksika ve Güney Afrika’da  gerçekleşti.

FESPA Eurasia’nın Türkiye’de gerçekleşmesinin sebepleri ve önemi nedir?

FESPA Eurasia, piyasanın dikkatli takibi ve yerel baskıcılar, tedarikçiler ve üye derneğimiz ARED gibi merkezi sektör temsilcileriyle yapılan uzun görüşmeler sonucunda 2013’te ortaya çıktı. Türkiye ve komşuları, baskı sektörünün birçok farklı alanında büyüme potansiyeli taşıyan canlı ekonomilere sahip. Bölgenin, sektörel yenilikleri ve değişen teknolojiyi keşfetmeye istekli olduğunu görüyoruz. Avrupa’daki etkinliklerimize bölgesel katılım ve ilgi, 2010’dan bugüne dikkat çekici artış gösterdi: FESPA Digital Münih 2014’e, bölgeden 2 bine yakın ziyaretçi katıldı ve Türkiye, FESPA 2015’e en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ilk 10’a girdi.

FESPA’nın bir federasyon olarak üstlendiği görev, baskı profesyonellerinin en güncel bilgi ve trendlere erişimini sağlayarak ticari büyümeyi korumak ve baskı talebi oluşturmak; bu sayede baskı sektörünü küresel anlamda desteklemektir. FESPA Eurasia’nın Türkiye’de gerçekleşmesi FESPA’nın, görsel iletişime tutkuyla yaklaşan, uluslararası markaları hayat dolu ve yenilikçi bir fuarda görmeye istekli, fakat Avrupa’daki etkinliklere katılmakta zorluk çeken geniş bir kitleye ulaşmasını sağlıyor.

Dijital baskı sektörünün Türkiye’deki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün geleceğine dair beklenti ve tahminleriniz ne yönde?

Türkiye’nin sunduğu dijital baskı fırsatları heyecan verici. Son dönemde ekonomik büyümenin hızı kesilmiş olsa da, gelişmiş ülke piyasalarıyla karşılaştırıldığında mevcut durum yine de etkileyici. Perakende, konaklama ve eğlence endüstrilerinin ülkedeki gücü, baskı için dinamik fırsatlar yaratıyor. En çok seyahat edilen ülkeler sıralamasında altıncı olan ve bol miktarda otelin yapım aşamasında olduğu Türkiye’de, restoran ve perakende gibi sektörler için gözden kaçmayacak avantajlar var. Bu durum, Türkiye’deki yaratıcı baskı profesyonellerine keşfedilmeyi bekleyen yüksek potansiyelli sektörler sunuyor.

Ayrıca, Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon alanlarındaki güçlü pozisyonu ülkeyi yeni yöntemlerin sürekli olarak benimsendiği heyecan verici bir pazar olarak konumlandırıyor. Geride bıraktığımız FESPA Eurasia fuarlarında, ekipman ve materyale olan sektörel ilginin yüksek seviyelerde olduğunu ve konfeksiyona ek olarak özellikle döşeme ve ev tekstilinde dijital tekstil ve süblimasyon baskının popülerliğinin üreticiler arasında yükseldiğini gördük. Türkiye’deki baskı ve endüstriyel reklam profesyonellerinin sektörün hangi alanında olurlarsa olsunlar çok güçlü yatırım içgüdülerine sahip olduklarını gözlemliyoruz. Buna bir de ülkenin genç nüfusunu eklediğimizde, Türkiye’nin kullanılmayı bekleyen potansiyelinin gün geçtikçe arttığını söylemek mümkün.

FESPA Eurasia 2015 için belirlediğiniz katılımcı ve ziyaretçi hedefleri hangi seviyelerde?

2015’te üçüncü defa gerçekleşecek FESPA Eurasia, her sene düzenli büyüme göstermektedir. Fuar alanının yüzde 85’i şimdiden katılımcılara tahsis edilmiştir. Bu oran FESPA Eurasia 2014’ün aynı dönemdeki verileriyle karşılaştırıldığında yüzde 20’lik artışa işaret etmektedir. Tekil ziyaretçi sayısı da mevcut bulgularla uyumlu ve güçlü bir takipçi grubu edindiğimize işaret ediyor. Fuar, 9 bin civarında ziyaretçiyi misafir edecek. Bu sayı sadece ve sadece tekil ziyaretçileri yansıtıyor; birden fazla giriş çıkış yapan ziyaretçileri, fuar ve katılımcı firma görevlilerini, belirlediğimiz ziyaretçi sayılarına dâhil etmiyoruz.

FESPA markasının bölgedeki büyümesi çok sevindirici. Bu seneki katılımcılarımızın yüzde 27’sinin fuara ilk defa katılacak olması, sektöre yeni ve değerli bir şeyler sunduğumuzun kanıtı. Ayrıca, geçmiş katılımcılarımızın bu sene sergi alanlarını büyüttüğünü, bir kısmının 2014’e kıyasla alanlarını iki katına çıkardığını görmekteyiz.

FESPA Eurasia 2015 ziyaretçileri fuarda hangi yeni teknolojileri gözlemleme şansı bulacaklar?

10-13 Aralık 2015 tarihlerinde fuarı ziyaret edenler, sektöre yönelik en yeni ve önemli donanım, yazılım, ekipman, materyal ve ürünleri, geniş bir teknolojik kapsamda ve tek bir çatı altında deneyimleyebilecekler. Geniş format baskı çözümleri; endüstriyel reklam ve bitirme ekipmanlarıyla beraber fuarın geniş bir bölümünü oluşturacak ve baskı profesyonelleri bu sayede görsel iletişimin sunduğu üretim imkânlarının tamamını keşfetme olanağı bulacaklar.

Süblimasyon gibi dijital teknikleri bünyesinde barındıran tekstil baskı da, fuar alanında geniş yer bulacak. Fuar ziyaretçileri, tekstil baskının büyüyen piyasasını ve moda tasarımdan, tekstil pano ve ev dekorasyonuna uzanan zengin uygulama çeşitliliğine imkân tanıyan üretim ekipmanlarını FESPA Eurasia 2015’te gözlemleyebilecekler. Ayrıca serigrafi, 3D ve endüstriyel baskı uygulamaları da, fuarda ziyaretçilerle buluşacak.

FESPA’nın ARED ile iş birliğinden bahsedebilir misiniz?

Baskı sektörü, FESPA’yı genellikle etkinliklerinden tanıyor. FESPA’nın ulusal dernekleri çatısı altında toplayan ve kâr amacı gütmeyen bir federasyon olduğu, sektör içinde daha az biliniyor. ARED, FESPA’nın Türkiye üye derneği ve FESPA Eurasia’nın da ortağıdır.

ARED, resmi kurumlar ve okullarla kurduğu ilişkiler, düzenlediği seminerler ve sunduğu sektörel rehberlik gibi kanallarla sektörü desteklemekte ve Türkiye genelinde baskı ve tabelacılara aktif bir şekilde sürdürdüğü çalışmalarından yararlanma olanağı sağlamaktadır. ARED, bölgesel piyasanın ihtiyaçları ve karşılaştığı zorluklara dair öngörüleri FESPA ile paylaşmakta ve bu sayede ARED ve FESPA fuarın kapsam ve içeriğini piyasa gereklilikleri ışığında şekillendirebilmektedir. ARED, ayrıca kurumsal ve bölgesel ilişkileri yardımıyla etkinliğin il bazında tanıtımını yapmaktadır.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.