Teksel Tekstil, Örme ve Terbiyede Gücünü Arttırıyor

Monarch, Biancalani, Saspe, Tinarelli, New Mec, BTSR ve Samsung markalarının Türkiye mümessilli Teksel Tekstil

  17 Mart 2012 02:10 Cumartesi
Teksel Tekstil, Örme ve Terbiyede Gücünü Arttırıyor

Örme, terbiye, paketleme makinalarının mümessilliklerinin yanı sıra, yedek parça ve teknik iplik tedariğinde piyasaya hizmet sunan Teksel Tekstil, sektördeki dalgalanmalara karşı hızlı bir büyüme gösteriyor. Her türlü örme makinasına yedek parça ve teknik servis hizmeti vermek amacıyla 1989 yılında kurulan firma, 2007 yılında ismini resmi olarak Teksel Tekstil Ürünleri Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti olarak değiştirdi.2009 yılında yeni ofis merkezine taşınan firma, İstanbul Seyrantepe’deki ofisinde 25 pazarlama ve 15 teknik servis personeli ile hizmetini sürdürdü. Stok deposu ve yedek parçaları Tekstilkent’te olan firma, mümesilliğinin yürüttüğü markaların makinalarının yanı sıra, yedek parça, satış ve satış sonrası teknik hizmetleriyle etkinliğini arttırdı.   Teksel, 2006 yılından itibaren Statex Marka gümüş kaplı elyaf, iplik ve kumaş satışına da başladı.

 

Hızla büyüyen ve güçlenen firma, gelen talepleri karşılamak için şirket merkezini Eylül ayında Barselona’da düzenlenen ITMA fuarına katılımın ardından Ekim’de Güneşli Bağcılar’a taşıdı.  Firma örme makinası olarak Monarch, Triko ve yaka makinasında Matsuya, terbiyede Biancalani, Color Servis, Saspe, MTG, paketleme makinalarında Tinarelli ve New Mec markalarının mümessilliğini yürütüyor. Ayrıca Samsung, Monarch ve BTSR’nin distribütörlüğü ve Statex marka ipliklerin satışını yürütüyor. Firmanın çalışmaları ve temsil ettiği markalarla ilgili güncel gelişmeleri Teksel Tekstil ortaklarından Mustafa Ateş’le konuştuk.

 

Müşterilere Yakın Olmak İçin Taşındık

 

Müşterilerine daha yakın olmak ve müşterilerine hızlı servis sağlamak için merkezlerini Güneşli’ye taşıdıklarını belirten Ateş, Tekstilkent’teki yedek parça biriminin faaliyetlerini orada sürdürmeye devam ettiğini belirtti. Ateş sözlerine şöyle devam etti; “Taşınma konusunda geç kaldığımızı bile düşünüyoruz. Geç de olsa doğru bir karar vermekten mutluyuz. Stoklarımızı buraya taşımanın faydalarını kısa sürede gördük. Burada müşterilerimize çok yakınız, ürün veya hizmet sunumunu hemen gerçekleştiriyoruz. 10 dakikada müşteriyle buluşup sorunu çözüyoruz” dedi.

 

Ateş, 1989 yılında sadece tekstil yedek parça ve iplik işiyle uğraşmak üzere kurulan bir yan işletme olarak kurulan Teksel’in zamanla büyümesine karar verdiklerini açıkladı. Teksel’de mümessilliğini yürüttükleri firmaların yüzde 60’ının kendileriyle uzun dönemden bu yana çalışan firmalar olduğunun altını çizen Ateş, bu konuda şunları söyledi; “Monarch’ın hem örme makinalarını satıyoruz hem de yedek parça distribütörlüğünü yürütüyoruz. Terbiye makinaları alanında ise Biancalani ile 1990 yılından buyana çalışıyoruz. AIRO24 makinaları vardı, şimdi BRIO diye yeni bir makine çıkardılar. Yuvarlak örgü, triko, çorap makinaları için  iğne ve platinlerini sattığımız Samsung’la da 1990 yılından bu yana Türkiye ve Özbekistan pazarları için tek yetkili distribütörü olarak çalışıyoruz. Diğer bir önemli temsilciliğimiz ise, 5 yıldır çalıştığımız iplik besleme kontrol sistemleri üreticisi BTSR. Ürünlerini Türkiye’de sattığımız Statex markası, gümüş kaplı iplik, elyaf ve kumaşların üretiminde dünya da söz sahibi bir firma. İtalya merkezli Saspe markası ise şardon, zımpara ve makas makinası üretiyor. Son dönemde popüler olan iki markamız ise; Tinarelli ve New Mec’dir. Tinareli çorap sektörü için otomatik paketleme ve fikse makinaları üretiyor. Özellikle çorap sektöründen önemli müşterilerimiz var. New Mec markası da özellikle konfeksiyon sektörü için paketleme ve ambalajlama yapıyor. MTG firması ile ilişkimiz devam ediyor, yılda 2-3 tane makinasını satıyoruz ama çok fazla hareket alanı gördüğümüz bir marka değil.”

 

ITMA Barselona fuarının kendileri için çok başarılı geçtiğinin altını çizen Ateş, bu fuarda ayrıca Monarch-Fukuhara ile devamlı olarak birlikte çalışan Matsuya isimli bir firmanın da mümessilliğini aldıklarını açıkladı. Ateş, her türlü yaka makinaları üreten Matsuya firmasının bir Japon firması olmasına karşın makine montajını Çin’de yaptığını belirtti.

 

Monarch Yeni Örgü Makinası Büyük İlgi Görüyor

 

Tek ve çift plaka elektronik jakar,  kapitone ve transferli makinalarda kullanılan elektronik iğne pozisyonu seçme aparatını Monarch ‘ın  kendi fabrikasında üreten dünyadaki tek firma olduğunun altını çizen Ateş, 1992 yılından bu yana sattıkları Monarch makinalarının hala iğne seçicilerinin çalıştığını ve hiçbir yedek iğne seçici satmadıklarını, sadece iğne ve platin satışını gerçekleştirdiklerini vurguladı. Türkiye’nin önemli bir tekstil firmasında Monarch’ın yeni bir adet açık en yuvarlak örgü makinası denediklerini kaydeden Mustafa Ateş, makinanın teknik olarak firmanın onayını aldığını ve 47 adetlik makine satışının gerçekleştiğini belirtmiştir.

 

Ateş, LYCRA®’lı süprem, lacos t ve iki iplik kumaş üretiminin fazla kazanç sağlamayan bir alana dönüştüğünü, bu nedenle üreticiler için Monarch’ın bu yeni makinasının sağladığı avantajlarla bu üretimlerin yeniden karlı olabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.  Ateş; “Sektördeki mevcut eski makinaların günlük kapasitesi 500 kg’yi geçmiyor ancak bizim makinamızla kapasite 800 kg’a çıkıyor. Mevcut makinelerden daha az enerji harcayarak yüzde 50 civarında net üretim artışı sağlanırken işçilik maliyeti düşürülmüş oluyor. Daha da önemlisi, mekik sistemi sayesinde likra kaçığı neredeyse sıfır düzeyine indiriliyor. Makinanın platin çelik sistemi, üfleme tertibatı tamamen değiştirilerek yeniden tasarlanmış. Makine açık en olmasına rağmen boyut ve ebat açısından şaşırtıcı bir görselliğe sahip. Bu makine Kasım ayından itibaren satışa sunulmuş ve birkaç müşterimizde çalışmaya başlamıştır. Yüksek beslemeli MXC model makinemiz 30 pus 28 incelikte çarşaf üretmek için denenmiş ve günlük süprem kumaş üretiminin 1.000kg’a ulaştığı gözlemlenmiştir” dedi.

 

Kalite ve Yenilikte Öncü firma Monarch

 

Makine sektöründe rekabette, aynı tarzda makinalar üreterek değil farklılık yaratan makinalar ile önde olunabileceğini belirten Mustafa Ateş, müşterilerin de bu yönde isteklerde bulunduğunun altını çizdi. Ateş, Monarch’ın örgü sektöründe üstün kalitesi ile çok aranan bir marka olduğunu ancak fiyatlarının Yen’in paritesine göre değiştiğini açıkladı. Yen’in makul seviyelerde olduğu dönemlerde ciddi sayıda makinalar sattıklarını dile getiren Ateş, Yen’in yüksek seviyelerde olduğu dönemlerde ise kendilerinin fedakarlık yaparak bu işi devam ettirdiklerini savundu. Ateş; “Monarch’ın üretim merkezi Japonya’da bulunuyor. Monarch ile Japonya merkezli Fukuhara arasında 60 yıla yakın bir geçmişe dayanan bir anlaşma gereğince, Fukuhara firmasının üretim programında bulunan 120 çeşit yuvarlak örgü makinesinin Avrupa, Rusya, Amerika ve Güney Afrika pazarlarında Monarch markası ile pazarlanıyor ve teknik servisi veriliyor” diye konuştu.

 

Teksel’in Makine Satışı Arttı

 

Önümüzdeki dönemde Türk tekstilinin küresel pazarlardaki payının artacağı yönündeki beklenti ve rekabet gücünü arttırmak için birçok tekstil firmasının yeni makine yatırımlarına girdiğini belirten Ateş, son dönemde kendilerinin makine satışlarında artış yaşadıklarını açıkladı.

 

Monarch’ın yanı sıra Biancalani markasıyla makine satışlarının da bir ivme kazandığını belirten Ateş, özellikle son dönemde 9 adet Airo24 model makine sattıklarını açıkladı. Ateş; “Özellikle döşeme ve havlu üreticilerinin tercih ettiği bu makinaları Denizli ve Bursa’daki fabrikalar tercih etmişlerdir. Bu firmalar daha önce başka bir marka makinayı kullanıyorlardı ancak çok fazla elektrik sarfiyatına neden oluyordu.  Biancalani Airo24 ile işlem gören bir kilo kumaş başına elektrik tüketiminin yarı yarıya düştüğü müşterilerimizce gözlemlenmiştir. ITMA Barselona fuarında bu makinadan en son Özdilek firmasına satış gerçekleştirdik” diye konuştu. Ateş, piyasaya yeni sürülen BRIO model finish makinası ile örgü kumaşlarda enine ve boyuna çekmezliği (residual shrinkage) yüzde 1’lere kadar düşürdüklerini ve bu makinanın Türkiye’de ilk defa 2012 başında büyük bir firmada deneneceğini duyurdu.

 

Samsung firması ile büyük bir aşama kaydettiklerini vurgulayan Ateş, bu marka ile pazar paylarını son iki yılda yüzde 15 arttırdıklarını dile getirdi. Süprem28 incelikteki makinalar için üretilen iğnelerin yüksek kalitesi ile beğeni kazandığını belirten Ateş, Samsung’un transferli triko iğnelerinde de büyük bir aşama kaydettiğini söyledi. Bunun için bir departman kurduklarını dile getiren Ateş sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçen yıla göre bu yıl yüzde 100’ün üstünde bir artış yaşadık. Firmalara tek tek gidiliyor, deneme ve testler yaptırıyoruz. Piyasada aşağı yukarı 15 bayimiz var ve onların vasıtasıyla bu iş takibini yürütüyoruz”.

 

İplik kalite kontrol süreçleri üreticisi BTSR ile de son 2 yıl içinde önemli bir gelişme yakaladıklarını söyleyen Ateş, kurdukları teknik servis ve satış sonrası servis ile başarılı bir çalışma sergilediklerini aktardı. Önemli çorap firmalarının yanı sıra iplik firmaları ile de çalıştıklarını kaydeden Ateş, aktarma sırasında ipliğin sabit olarak beslenmesini sağlayan BTSR’nin ürettiği Winding Feeder modeli cihazın iplikte hataları ortadan kaldırması nedeniyle büyük talep gördüğünü belirtti. Ateş; “Teknik servisimiz BTSR için terzi gibi çalışıyor, LYCRA®

besleme ile ilgili problemlerede çözüm üretebiliyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.