Teknomelt, Yenilikçiliğin Adresi

3 farklı nonwoven üretim hattı tekstil sektörüne hizmet veren Teknomelt, yaptığı yatırımlar ile öne çıkıyor

  22 Haziran 2015 09:02 Pazartesi
Teknomelt, Yenilikçiliğin Adresi

Türkiye’nin önde gelen nonwoven işletmeleri arasında yer alan Teknomelt, 5.000 metrekare kapalı olmak üzere 18.000 metrekarelik modern tesislerinde 3 farklı nonwoven üretim hattı ile sektöre hizmet veriyor. Meltblown nonwoven hattı ile yüksek yağ emicilik ve su iticilik gibi ana özelliklerinin yanı sıra, çıkan nihai ürüne çok fonksiyonlu özellikler kazandırılarak filtrasyon, medikal, sıvı atık temizliği, izolasyon, koruyucu elbiseler ve endüstriyel alanlarda kullanılan kumaşlar üreten Teknomelt, PP Spunbond nonwoven hattı ile Türkiye de ilk defa düzgün yüzey görünümlü üretim teknolojisi ile yeni nesil spunbond üretimi gerçekleştiriyor. Teknobond markasıyla özellikle hijyen, medikal, mobilya, tarım, promosyon, filtre sektörlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yüksek kalitedeki ürünlere sahip olan Teknomelt, SMS / SMMS hattı ile de hijyen ve medikal sektörün ihtiyaç duyduğu nonwoven ürünleri üretiyor.

 

Nonwoven Gelişmeye Açık Bir Sektör

 

Üretim kapasitesi aylık 650 ton civarında olan Teknomelt, üretiminin üretiminin yüzde 45’ini ihraç ediyor. Kurulduğu günden beri European Nonwoven Association (EDANA) üyesi olan Teknomelt’in Genel Müdürü ve Kahramanmaraş Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi olan Salih Ziya Gümüşer, Yayın Grubumuzun sorularını yanıtladı.  Türkiye de nonwoven sektörünün belli başlı bir başlık altında başlayıp, geliştiğini ifade eden Salih Ziya Gümüşer, “Dolayısıyla aslında çok fazla üretim tekniği olan bu sektörde ülkemizde ciddi anlamda gelişmeye müsait boşluklar var. Lakin Türkiye de genel üretme algısı maalesef önce herkesin yaptığıyla başlamak olduğundan, bu sektörde de spunmelt denen alanda bir kısır döngüye girmiş görünüyor. Maalesef spunmelt alanı artık ülkemizde üretime fazlasıyla doymuş ama nonwoven ın diğer üretim alanlarında hala çok fazla açığımız var” dedi. Teknomelt olarak, bu detaydan yola çıktıklarını ifade eden Gümüşer, “Bu sebeple pazarda klasik bir nonwoven üreticisinden ziyade hep farklı nonwoven üreten, geliştiren bir firma olarak anılmak istedik. Nitekim 5 yıllık üretim geçmişimizde de mevcut üretimdeki kapasitelerimizi artırmaktan ziyade hep bu şekilde farklı alanlara yatırım yapmayı uygun gördük. Aynı zamanda daha önceki iş tecrübelerimizle ülkemizin Avrupa’nın en etkin, hızlı, kaliteli tedarikçi ülkesi imajına uygun üretim modelini bu sektörde de uygulamayı esas aldık. Yani hızlı ve kaliteli servis, Bu da bizim birçok alanda hızlı bir şekilde adımızın duyulmasına ve pazarda hızlı bir yer edinmemize sebep oldu” dedi.

 

Teknomelt’in ilk olarak Meltblown üretim tekniğiyle aylık 100 ton kapasite ile üretime başladığını söyleyen Gümüşer, daha sonra ayda 300 ton spunbond yatırımı yaparak kapasitelerini genişlettiğini belirtti. “2014 yılında hijyen ve medikal pazar için ayda 300 ton ilave SMMS yatırımı ile toplamda ayda 700 tonluk bir kapasiteye ulaştık” dedi. Üretimini gerçekleştirdikleri ürünlerin ileri teknoloji gerektiren teknik tekstil ürünleri olduğunun altını çizen Gümüşer, makine teknolojilerini her yıl ilave ekipmanlarla ve revizyonlarla güncellemek zorunda durumunda olduklarını belirterek, makine parkurlarında İtalya, Almanya, Fransa, Uzakdoğu ve yerli makine ekipmanları kullandıklarını ifade etti.

 

2015 Zor Geçiyor

 

2015 yılının tüm sektörlerde olduğu gibi kendileri açısından da zor bir yıl olduğunu ifade eden Gümüşer, “Avrupa’nın resesyona girmesi, bizim en önemli ihracat pazarlarımızdan biri olan bu bölgedeki euro dolar değer kaybı ve güney bölgemizdeki sınır ticaretlerinin bitme derecesine gelmesi gibi birçok forsmajör diyebileceğimiz gelişmeler maalesef 2015 beklentilerimizi olumsuz etkiledi” dedi. Nonwoven sektörünün ana hammaddesi olan petrol bazlı polimerlerdeki kur farkından kaynaklanan değişimlerin nonwoven üreticilerini zor durumda bıraktığını söyleyen Gümüşer,  ayrıca güney sınır bölgemizdeki sorunlar ve kuzey Afrika bölgelerindeki ticari daralmalar da benzer şekilde sektördeki üretimleri olumsuz etkilediğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti “Sektörümüzdeki üretim hacmi genelde ihracat odaklı kapasiteler olduğundan, global pazardaki bu sıkıntılar haliyle sektörümüzü de kapasite daralması anlamında ciddi şekilde etkiledi.”

 

Tek Kullanımlık Ürünler Pazarı Büyüttü

 

Gelişen dünya da gerek hijyenin önemi gerekse zamanın iyi kullanımı açısından tek kullanımlık ürünler her geçen gün pazarda daha fazla kendine yer edindiği bilgisini aktaran Gümüşer, “Hijyen sektöründe ise gelişen teknoloji ile kalitenin ve kapasitelerin sürekli artması, haliyle pazarda sürekli yeni ürünlerin çıkmasına sebep oluyor. Teknomelt olarak 2014 yılında hijyen sektörüne yatırım yapmadan önce ciddi anlamda bu pazarı ele aldık. Gerek pazardaki talebi, gerekse teknolojik gelişimi bizi ciddi bir fizibilite yapmaya itti. Sonunda bu alana ciddi bir bütçe ile SMMS yatırımı yaptık. Tamamen hijyen pazarı için yaptığımız bu yatırımı aynı zamanda bünyemizde ciddi bir laboratuvar ile destekledik. Şu anda son teknoloji ile pazara hizmet veren ve daha önceki kurum kültürümüzle pazarda iyi bir tedarikçi olarak hizmet veriyoruz” dedi.

 

Yenilikçi Nonwoven

 

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de hijyen sektörünün önemli bir pazar olduğunu ifade eden Gümüşer, “Bana göre teknolojik gelişim ve Ar-Ge, teknik tekstili, tekstilden ayıran  en önemli özelliklerden biridir. Bu sebeple ele aldığımızda hijyen sektörünün en önemli argümanlarından biri olan nonwovenlar,  teknolojik gelişim ve Ar-Ge açısından çok fazla ürün gelişimine tanık olmaktadır. Böylesine ürün gelişimi sık olan bir pazarda haliyle sizin de değişimi takip eden ve pazara ürün verebilen bir yapıda olmanız gerekiyor” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti “Bu sektörde girdiğim günden beri öğrendiğim en önemli unsulardan biri Ar-Ge, Ür-Ge’niz yoksa asla bir nonwoven üreticisiyim diyemezsiniz. Derseniz de çok fazla pazarda ayakta duramazsınız. Aslında bu kadar net. Kaldı ki sloganımız bu yüzden ‘innovative nonwovens’ .Biz de bu bilinçle bünyemizde bir AR-GE inovasyon birimi ile yeni ürünler geliştirmeye, mevcut ürünlerimizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Laboratuvarımıza sürekli yatırım yapıyoruz. Teknomelt olarak bu alana yatırım yaparken piyasadaki en son teknolojiyi esas aldık. Bu yüzden bebek bezleri için çok özel bariyerler ve çok ince corewraps üretebiliyoruz.  Aynı zamanda tamamen özel taleple ürettiğimiz ekstra yumuşak denilen özel topsheet kumaşlar yapabiliyoruz.”

 

Sağlık Çalışanlarının Tercih Ettiği Ürünler Üretiyoruz

 

Teknomelt olarak yaptıkları son hijyen yatırımı ile aynı zamanda medikal pazara da hizmet verdiklerini söyleyen Gümüşer, sağlık çalışanlarının tercih ettiği tek kullanımlık cerrahi setler, ameliyat önlükleri, sedye örtüleri, ziyaretçi önlükleri gibi birçok hijyenik medikal kıyafetlerin kumaşlarını üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Bu konuda üretim teknolojimiz doktorların ameliyat esnasında giydikleri elbiseler için daha fazla nefes alabilen ve bunun yanında sıvı geçirmeyen bir ürün olmasıdır. Özellikle ülkemizde ve gelişen dünyada gerek hijyenik koşulları artırma adına gerekse hastanelerin çamaşırhane maliyetlerini minumuma indirgemek için üretilen bu kumaşlar, sektörün olmazsa olmazı yolunda hızla yer edinmektedir. Biz de Teknomelt olarak bu pazarda kaliteli ve hızlı bir şekilde üretim yapan tedarikçi olarak yer alıyoruz” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.