‘Tasarımcı-Marka İş Birlikleriyle Moda Demokratikleşiyor’

Adını taşıyan markası sayesinde Türkiye’yi ulusal arenada temsil eden Dilek Hanif, “Tasarımcı-marka işbirliklerine, modanın demokratikleşmesi olarak bakıyorum.” diye konuştu.

  01 Mayıs 2018 01:00 Salı
‘Tasarımcı-Marka İş Birlikleriyle Moda Demokratikleşiyor’

Anadolu kültürünü dünya modasına taşıyan Moda Tasarımcısı Dilek Hanif, markasını 1990 yılında kurdu. Tarihi Aya İrini Kilisesi’nde 2002 yılında gerçekleştirdiği ilk Haute Couture defilesi ile de dünya modasına adımını attı. 2004 İlkbahar-Yaz koleksiyonunu Paris Haute Couture Moda Haftası’nda sunarak bu platformda koleksiyon gösteren ilk Türk moda tasarımcısı oldu. 2011 yılında ise tasarımcı, Couture’deki yeteneğini girişimcilik ruhuyla birleştirerek hazır giyim markası ‘Dilek Hanif’i hayata geçirdi. Dünyaya açılan bir Türk markası olmanın yanı sıra uluslararası pazarda ulaştığı satış noktaları ve üretim gücüyle global bir marka olmayı başardı.

Günümüzde Haute Couture tasarımları ve Couture kültürünün kendine has kodlarını taşıyan hazır giyim koleksiyonlarına ait parçaları moda severlere sunan Dilek Hanif markası, tüm dünyada moda devleri arasında yer alarak Türkiye’yi uluslararası arenada temsil ediyor. Osmanlı kültürüne bağlı kalarak geçmişle geleceği kendine özgü stili ile sentezleyen Dilek Hanif ile yayın grubumuza özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Moda tasarımcılığını nasıl tanımlıyorsunuz? Bu anlamda kendinizi nasıl bir tasarımcı olarak ifade ediyorsunuz?

Ben modanın içinde doğdum. Çok genç yaşımda bile, yapmak istediğim işin ‘moda tasarımı’ olduğunu bilmek, bana bu yolda yön veren en önemli itici güçtü. Bugün bulunduğum noktaya gelmemde yüzlerce metre kumaş, binlerce makara iplik, fazlaca emek, sayfalarca çizim ve her zaman yanımda olduklarını hissettiren güçlü bir ekip bulunuyor. Dolayısıyla moda tasarımı benim için bir meslekten çok hayatımın bütünü. Bugünlere geldiğimde ise artık attığımız adımlarının daha büyük kitlelere ulaşıyor, çeşitli platformlarda Türkiye’yi temsil ediyor oluşum kendimi ifade ediş biçimimle son derece örtüşüyor. Çünkü Türkiye’de doğmuş ve bu güzel ülkede çalışıp üreten bir tasarımcı olarak, ülkemizi ve buradaki tasarım gücünü geniş kitlere duyurmanın ve tanıtmanın çok önemli olduğu görüşündeyim.

Geçmişten günümüze Türkiye’de moda alanında neler farklılaştı?

Türkiye, özellikle son 10 yılda moda tasarımı adına çok büyük bir ivme kazandı. Tabii burada MBFWİ, Turquality, Tanıtım Grupları gibi yapılan atılımların da etkisi çok büyük. Ayrıca küreselleşen dünya ile İstanbul merkezli bir tasarımcı olsanız da isminizi Avrupa’ya ya da dünyaya duyurmanız, eskiye örneğin benim Paris Couture Week’te gösterdiğim yıllara kıyasla çok daha kolay. Tabii ki sektörel anlamda farklar var ancak bana sorarsanız moda sektörü artık bir bütün. Gelişen teknolojiyle ve hız kazanan iletişim olanakları sayesinde bilgiye anında ulaşabilmek her sektörü etkiledi. Moda ile ilgili rehber niteliğindeki dergiler, kitaplar ve online kaynaklar her an elimizin altında. Bugün Paris’teki bir defileyi canlı olarak izleyip, global sitelerden alışveriş yapabiliyoruz. Markaların sosyal medya aracılığı ile verdiği stil önerileri, kolay eşleşme olanağı sunan parçalar hata payını en aza indirgiyor. Bu nedenle tüm dünya ile birlikte Türkiye’de markalaşma süreci artık daha doğru ve bilinçli.

Sizce Türk modası dünyada öncü olacak bir konuma geldi mi ya da gelebilir mi?

Aslında bu konuda oldukça büyük yol kat edildi. Belki Türk modası hala global platformda olmasını istediğimiz yerde değil evet ama çok hızlı bir şekilde bu farkın kapanacağı ve Türk modası ile moda tasarımcılarının daha iyi yerlere geleceğine dair inancım tam!

Koleksiyonlarınızın oluşum sürecinde nelerden ilham alıyorsunuz?

Seyahat etmek benim için çok önemli, sadece yılın belirli zamanları kendinizi dinlemeye ve ilham almaya zaman buluyorsunuz. Bu gibi durumlarda ilk tercihim Göcek oluyor. Yurtdışı tercihi olarak da İtalya’yı tercih ediyorum. Capri, Forte deiMarmi ve BorgoEgnazia tatil lokasyonlarımdan. Benim gibi çok yoğun çalışan biriyseniz ve tatile gitme amacınız tamamen dinlenmekse, farklı yerler görmekten çok, keyif aldığınızı bildiğiniz, sizi iyi ağırlayan ve ruhunuza iyi gelen yerleri tercih ediyorsunuz. Ruhuma iyi gelen her seyahatte benim için en büyük ilham kaynağı.

Son dönemde hazır giyim markaları ünlü tasarımcılarla ortak koleksiyonlar hazırlamaya başladı. Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz? Hazır giyim markalarının ünlü tasarımcılarla çalışması nasıl bir etki yaratıyor sizce?

Tasarımcı marka iş birliklerine, modanın demokratikleşmesi olarak bakıyorum. Tasarımcılar kendi koleksiyonlarının yanı sıra markalarla iş birlikleri yaparak daha ulaşılabilir koleksiyonlar hazırlayıp, çok daha geniş kitlelere ulaşıyorlar. Ayrıca bu tasarımcı açısından da oldukça öğretici bir iş biçimi. Zira kendi koleksiyonunuzu yaparken, tamamen özgürsünüz ancak bir marka ile ortaklık yaptığınızda, ister istemez onun tasarım kodlarından, kumaş seçimlerinden yola çıkmanız gerekiyor. Ben en son Koton ile 4 sezon süren çok keyifli bir iş birliği yaptım. Dilek Hanif for Koton koleksiyonu, normalde Couture ve hazır giyim koleksiyonlarımızın ulaşmadığı farklı bir kitle tarafından beğenildi ve tercih edilir oldu. Hem bir tasarımcı olarak benim, hem de Koton için çok keyifli ve başarılı bir iş birliği olduğu görüşündeyim.

Kumaş, aksesuar gibi ürünlerin tedarikinde yerli üreticileri mi, yabancı üreticileri mi tercih ediyorsunuz? Tercihinizi belirleyen kriterleriniz nelerdir?

Tabii benim için öncelik iç pazardan tedarik etmek. Ancak bazı detayları, aksesuarları ya da işlemeleri burada yaptıramadığımız oluyor. Ya da aradığımız spesifik bir kumaşı temin edemediğimiz durumlar yaşıyoruz. O zamanlarda yabancı üreticilerden de destek alıyoruz.  Benim kriterim, hayalimdeki tasarımı en doğru şekilde yaratmama yardım edecek üreticilerle çalışmak.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.