Symatex Üyeleri Pazara İnovasyon Sunmaya Devam Ediyor

Symatex üyesi firmalar, müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek için geliştirdiği yenilikçi teknolojiler ile pazarda ilgi görüyor.

  22 Mayıs 2018 01:00 Salı
Symatex Üyeleri Pazara İnovasyon Sunmaya Devam Ediyor

Teknoloji ve inovasyona verdiği önemle öne çıkan Belçikalı Tekstil Makine Üreticileri, Symatex çatısı altında tüm dünyaya yenilikçi makine teknolojileri sunmaya devam ediyor. Symatex çatısı altında yer alan firmalar, genel olarak hazır giyim, teknik tekstiller, tekstil terbiye makineleri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. Üyeleri arasında; Purolator Advanced Filtration, Tanghe, Valvan Baling Systems, Europlasma NV, BMS, Gorz-Beckert, Gilbos, Handsaeme Machinery, Matthys Grup, Group Meersschaert, Pierret, Picanol ve Van De Wiele gibi dünya çapında teknoloji üreticileri bulunan Symatex’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Birlik Başkanı Jeroen Vits, 2018 yılı Pazar hedeflerine ilişkin de yayın grubumuzun sorularını yanıtladı. Symatex çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Belçikalı Tekstil Makine Üreticileri, pozitif etkiler altında geçen 2017 yılının ardından, 2018 yılına ilişkin pazar beklentilerini de yüksek tutuyor.

Belçikalı Tekstil Makine Üreticileri’nin dünyada edindiği konum ve pazar hakimiyeti konusunda değerlendirmeleriniz nelerdir? Küresel çapta Belçika tekstil makine ve aksesuarlarına olan talep nasıl?

Belçikalı tekstil makineleri, çoğunlukla dokuma teknolojisinde tüm dokunmuş ürünler (konfeksiyon, ev tekstili, teknik ve zemin kaplama), terbiye teknolojisinde zemin kaplama teknolojileri & nonwovenlar konusundaki güçlü küresel konumu ile bilinmektedir. Ek olarak, Belçika’nın halı için iplik hazırlama, uzun ve kısa stapel ve nonwovenların taranması, tekstil geri dönüşümü, kalite denetimi, ölçüm, gaz plazma terbiye teknolojisi ve endüstriyel tekstil yıkama teknolojisi gibi birçok alanda geliştirilen değerli teknolojileri sayesinde birçok niş oyuncusu bulunmaktadır. Birçok Belçikalı firma, uzun yıllara dayanan gelenek ile kurulmuşlardır ve teknolojilerinin piyasadaki müşterileri için değerli olduğunu göstermiştir. Müşterilerinin ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermek için teknolojilerini geliştirmeye devam ettiklerinden gelecekleri parlak görünüyor. Genel olarak 2016, 2017 ve 2018 yılları Belçikalı tekstil makinecileri ve endüstrisi için iyi geçti ve 2018’in geri kalanının da iyi olacağı görülüyor.

Belçikalı Tekstil Makine Üreticileri açısından 2017 yılı nasıl geçti? 2017 yılında özellikle ihracatta, Belçikalı üreticiler beklentilerini karşıladı mı?

2017 yılı Belçikalı tekstil makine endüstrisi için mükemmel bir yıl oldu. Yalnızca yılın sonuna doğru bir düşüş yaşandı ancak hemen toparlandı. Endüstri, ardı ardına 6 büyüme çeyreği yaşadı. Genel olarak Belçikalı firmalar, son yıllarda oldukça iyi yıllar geçirdi ve bazı üreticilerin rekorlar kırdığı bir yıl oldu. Beklentileri yine yeniden iş döngüsünün zirvesinde olmak.

Türkiye’nin hedef bir pazar olarak sizin için konumu nedir? Türk tekstil pazarına yönelik geçmişte nasıl bir portföye sahiptiniz, 2018 yılı sonunda nasıl bir satış rakamı hedefliyorsunuz?

Türkiye, Belçikalı Tekstil makine endüstrisi için ilk 5’teki hedef pazarlarda 3. sırada. Son yıllarda bazı zorluklar yaşadı ancak son dönemlerde bu durum oldukça iyiye gitti. Türkiye için sunulan Belçika tekstil makineleri esas olarak halı ve kilim, dokunmuş konfeksiyon, ev tekstili, havlu, lastik kordu ve nonwovenlara yöneliktir. Sunulan teknoloji, büküm, dokuma tezgâhları, jakarlı makineler, terbiye teknolojisi ve tekstil geri dönüşümü gibi alanlarda çeşitlilik göstermektedir.

Yeni yatırımlar yapan tekstil üreticilerine fabrikalarının geliştirilmesi konusunda destek sağladığınızı biliyoruz.  Bu kapsamda Türk tekstil üreticilerine sunduğunuz avantajlar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Belçikalı tekstil makine endüstrisi, müşterilerinin sahip olduğu tekstil fabrikalarını esnek, verimli, temiz ve güvenli fabrikalara dönüştürmesi için yardımcı olmak adına çok hırslı. Bunlar, Türk pazarı için geliştirilen teknolojinin eksenleri. Makinenin enerji verimliliğini artırma son birkaç yılda güçlü bir odak oldu ve bu alanda ciddi ilerlemeler kaydedildi. Türk müşterisine aktarılması gereken açık bir avantaj bu. Enerji geri kazanımının gelişimi, daha enerji verimli tahrik trenleri, yeni nesil makinelerde yer alan unsurlardan birkaçı. Makinenin elektronik kontrolü ve takibi için kapsamlı seçenekler de yeni dokunmuş ürünlerde Türk müşterilerin oldukça gelişmiş tasarımlar ve tekstilin 3 boyutlu hissini yaşamalarını sağlıyor. Aynı zamanda yeni kontroller, arızalar arasındaki ortalama süreyi azaltmak için makinenin daha sıkı kontrollü şekilde çalışmasına imkân verir. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılması ile bakım maliyetleri ciddi şekilde azaltılmakta olup tele bakım desteği de eklenen yeni özellikler arasında bulunuyor. Yeni teknoloji, problem durumunda ya da destek gerektiği durumlarda Belçika’daki teknik ekibin, akıllı gözlük kullanan teknik çalışanlar aracılığı ile makineyi denetlemesine imkan sağlıyor. Makinenin kapsamlı elektronik geri bildirim raporları ile birleşen bu özellik, yaşanan vardiya değişimlerinin ya da teknik nedenli duraksamaların daha yumuşak olmasını sağlar. Hepsi birlikte, yeni kontrol ve takip teknolojisi, makine operasyonlarının kapsamlı elektronik gösterge tablolarının yönetimine imkân tanır ve böylelikle istenen her zamanda gerekli kararların alınması için tüm gerekli bilgiyi sağlar.

Symatex, 2018 yılına ilişkin nasıl bir strateji belirledi? Bu kapsamda ne tür pazarlama faaliyetlerine yer vermeyi hedefliyorsunuz?

Symatex, Belçikalı tekstil makine firmalarının bir ağı olduğundan stratejisi her zaman için yeni ve doğacak olan pazarlara topluca yaklaşmak olmuştur. Üyelerimizin çok iyi konumlanmadığı bu pazarlarda, yakın zamanda başlatılan etkinlikler ve pazara kolektif yaklaşım çok faydalı oldu. Türkiye gibi iyi olduğumuz pazarlar için Symatex’in üyelerine küçük bir katma değeri var. Hepsinin Türkiye’de kendi işlerini desteklemek için çok iyi oturmuş ticaret ve hizmet kanalları var. 2017’den bu yana İspanyol, Fransız, İsveç ve İngiliz tekstil makine dernekleri ile birlikte çalışıyor ve yeni pazarlara birlikte yaklaşıyoruz. 2017’deki ilk teşebbüsler hepimiz için verimli olarak değerlendirildiğinden 2018 yılında da bu işbirliği devam etti. Buna ek olarak Symatex, ITMA ve ITMA Asia fuarlarının geliştirilmesi için Cematex ile iş birliğine devam ediyor. Şu anda fuar için tüm hazırlıklar tam hız devam ediyor ve bu çok ciddi dikkat istiyor.

2018 yılında özellikle belirlenen hedef pazarlar hangileri? Bu pazarlara yönelik özel çalışmalarınız olacak mı?

İlk olarak 2018 yılında Itma Asia+CITME Fuarı’na katılacağız. 2018 fuarı, 2008’deki ilk fuardan bu yana en büyük edisyon olacak. Çin, halen üyelerimiz için en büyük pazar ve bu nedenle çok önemli. Yukarıda bahsi geçen derneklerle düzenlenecek olan Meksika’daki road show’un planlama hazırlıkları ise son aşamasında. Bu etkinlik ise kış başında Itma Asia’dan sonra yapılacak.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.