Sektöründe İlklerin Markası: MESA Etiket

1990 yılından bu yana etiket ve dar dokuma segmentlerinde başarılı çalışmalar gerçekleştiren Mesa Etiket, Denizli’de ürettiği ürünleri 16 ülkeye ihraç ediyor.

  16 Haziran 2012 01:05 Cumartesi
Sektöründe İlklerin Markası: MESA Etiket

Anadolu’nun ve Denizli’nin ilk dokuma etiket firması MESA Etiket, başarılı çalışmalarına devam ediyor. 1990 yılında kısıtlı kaynaklar ve zorlu bir pazar koşullarında kurulan firma, kısa sürede sektöre getirdiği yeniliklerle müşterilerin dikkatini çekmeyi başardı. Günümüzde 16 ülkeye ihracat gerçekleştiren firma, aylık 20 milyon adet üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Teknolojisini ve koleksiyonunu sürekli yenileyen firma, tüm ürün segmentlerini EVTEKS fuarında ziyaretçilere sundu. Dokuma etiketlerin yanı sıra, dijital baskılı etiketler ve şeritler, baskı etiketler, karton etiketler, aksesuarlar ve promosyon ürünleri alanında hizmet sunan firmanın çalışmalarını firma sahibi Mehmet Salih Başöz ve şirket yöneticisi eşi Bilge Başöz, TextoWear yöneticisi Songül Saruhanoğlu’na anlattı.  Salih Başöz, firmanın tarihsel geçmişini ve kurumsal kimliğine odaklanarak, çalışma felsefelerini dile getirdi.

Kendisinin İstanbul Teknik Üniversitesinde Nükleer Enerji konusunda akademik çalışmalar gerçekleştirdiğini, ancak üniversitenin beklentilerini karşılamaması üzerine 1982 yılında özel sektöre geçiş yaptığını söyleyen Mehmet Salih Başöz, bu alandaki ilk deneyimlerini kayınpederinin tekstil firmasında yaşadığını belirtti. 1984 yılında kendi konfeksiyon firmasını kurduğunu hatırlatan Başöz, konfeksiyon üretimi sürecinde etiket tedariğinde yaşadıkları zorlukların kendilerini bu alana yönlendirdiğini belirtti. Başöz şunları söyledi; “İtalyan kontrolörlerin denetiminde Amerika için günde 1200’e yakın fason gömlek üretimi yapıyorduk. O dönem kullandığımız etiketin çok zor tedarik edildiğini gördük. O kadar zordu ki, havalesini çıkarıyorduk, üstene üstelik 2 ay da etiketi teslim almak için yalvarıyorduk. 87 yılında etiket sektörünü araştırmaya başladık, fuarlara katıldım, etiket makinalarını yakından inceledim.”

İlkler Bizimle Gerçekleşti

90 yılında etiket sektörüne adım attığını, ancak o dönem patlak veren Körfez Krizi nedeniyle büyük zorluk yaşadığını dile getiren Mehmet Salih Başöz, tezgahları nasıl kullanacağını öğrenmek için Jacob Muller’in kursuna gittiğini açıkladı. Etiket makinalarında Jakob Muller’in en iyi marka olarak kabul edildiğini söyleyen Başöz, piyasalardaki dalgalanmalara karşı 1991 Şubat’ında ilk üretime başladıklarını belirtti. Başöz sözlerini şöyle sürdürdü; “Anadolu’daki ilk etiket firmasını kurmanın zorluklarını yaşadık. Bu konuyu benden başka bilen kimse yoktu. Hatta etiketin çözgüsünde kullandığımız 630 turlu iplik bile yoktu. İstanbul’daki iplikçiler bile 530 turlu iplik kullanıyordu. O dönem, Metenteks, Nergis’in ham ipliğini alarak 630 turda büktü ve piyasaya verdi. Yani bu bile, bizimle başladı. Ancak, 20 tonluk iplik piyasaya girer girmez bir anda bitti ve yeniden sıkıntı başladı. Tüm bu sıkıntıları yavaş yavaş aştık ve her sene tesisimize bir dokuma tezgahı ilave ederek bugünlere geldik.”

Günümüzde Mesa Etiket tesislerinde 11 dokuma tezgahı, 4 kesme kaplama makinası, yan lazer ve ultrosonik kesim makinaları olduğunu açıklayan Başöz, satın alınan makinaların yanı sıra, kendi ürettikleri makinalar olduğunun da altını çizdi. İsviçre’den çok pahalıya ithal edilen makinaları kendilerinin yapmaya başladığını dile getiren Başöz, bu şekilde geliştirdikleri etiket kaynak makinası ile 10 bin dolarlık makinayı 3-4 milyar TL’ye mal ettiklerini söyledi. Başöz, “Dokuma makinalarımızın tamamı Jakob Müller, bunların 2 tanesi kenar dokuma, 9’u ise tamamen dokuma makinasıdır” dedi.

Okunma : 3134


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.