Sektörün Öncüsü Mogul

Nonwoven sektöründe öncü olan Mogul, yerel medikal üreticilerinin ihtiyacına yönelik olarak ürettiği ürünlerinin bio uyumluluk testleri tamamladı

  17 Haziran 2015 09:15 Çarşamba
Sektörün Öncüsü Mogul

Türkiye’de ilk 1.000 ihracatçı firma arasında arasında yer alan Mogul Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd Şti, 1997’den beri üretimini gerçekleştirdiği spunlace, PP spunbond, Pet spunbond, meltblown, SMS ve kompozitler, ekstrüzyon kaplama/lamine kumaşlar, Peva Film ile MHV Floresan yüksek görünürlüklü kumaşlar, Rowapro sms çatı altı ürünler, integrale kaplama/lamine kumaşlar; yağ emici ürünler, Allucoat alüminyum kaplama ürünler, multiplex geniş en zirai kumaşlar, Duotex aşındırıcı bezler, q-wick özel baskılı bezler, asterian pulp/PP meltblown kumaşlar ile sektörün ihtiyaçlarını karşılıyor. Türkiye’de spunbond, meltblown ve SMS üretimini ilk başlatan firma olan Mogul, kapasitesinin büyük bir bölümünü başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyada 50’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Avrupa Nonwoven Birliği (Edana)’nın Türkiye’den ilk üyesi olan Mogul’un CEO’u Serkan Göğüş nonwen sektörü ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Mogul’un Farkı Ürün Gamında

Spunbond, spunlace ve meltblown proseslerinin olduğu 13 üretim hattındaki 55.000 ton kurulu kapasitesi ile nonwoven sektörüne yönelik üretim yaptıklarını belirten Serkan Göğüş, son dönemde Türk nonwoven sektörünün yaptığı atılımlar ile dünya ölçeğinde ciddi bir oyuncu haline geldiğini belirterek Mogul’un ekstrüzyon bazlı spunbond, meltblown ve SMS proseslerin Türkiye’de ilk üreticisi olarak sektörde ve uluslararası piyasalarda önemli bir yeri olduğunu belirtti. “Bu konuda pazarı önceden fark edip buna yönelmek büyük avantaj sağlıyor. Müşteriden gelen geri dönüşler de önemlidir. Çünkü spunbond’da, meltblow’da, spunlace’de standart ürünler için doymuş bir pazar var. Kimse ürün olarak birbirinden farklı pek bir şey geliştirmiyor. Bu nedenle ürünlerde ufak tefek farklılıklar olsa da, çoğu sektörde müşteri için en belirleyici faktör fiyatıdır. Gerçekçi olmak gerek, kim ucuz verirse onu tercih ediyorlar. Yatırım yapmışsın, ekip kurmuşsun, dünya çapında hizmet veriyorsun takdir ediliyor ama özellikle iç piyasada fiyat öncelikli tercih sebebi oluyor” diyen Göğüş, “Bizim en büyük farklılığımız ürün gamını çeşitlendirmek, kalitemizi belli bir seviyenin üzerinde tutmaktır. Kendimizin geliştirdiğimiz özel ürünlerimiz var. Bu ürünlerin benzerlerini, farklı şekilde yapanlar da var ama aynı kalite olmuyor” dedi.

Sektörde Daralma Var

2015’te Kuzey Amerika dışındaki bölgelerde bir daralma olduğunu belirten Göğüş, “Euro bölgesinde euro dolar paritesi rekabet gücünde sıkıntıya yol açıyor. Bunlara rağmen 2015 yılının genel olarak geçen yılın rakamlarına yakın rakamlar elde edileceğini öngörüyorum” dedi.  Hijyen sektörünün son yıllarda hızla gelişmesi nonwoven sektörüne olumlu katkılar sağladığını belirten Göğüş, “Hijyen sektörü, nonwoven sektörü açısından en büyük ve lokomotif sektördür. Islak mendil kısmını saymazsak, Mogul baştan beri bu sektörün dışında kalmayı tercih ederek, ağırlıkla endüstriyel uygulamalara yöneldi” dedi.

Hijyen Sektörüne Yönelik Yatırımlar Arttı

Hijyen sektörü açısından Türkiye’nin büyük bir oyuncu olmadığını belirten Göğüş, fakat son yıllarda yapılan yatırımlar ile bunun değiştiğini söyleyerek, bu alanda faaliyet gösteren firmaların hızla geliştiğini ifade etti. Türk firmalarının uluslararası pazarlara da yönelik üretim yaptığını belirten Göğüş, son dönemde çevre ülkelerde Türklerin birçok yatırıma imza attığını söyledi.

Sofistike Ürünler Geliştiriyoruz

Hijyen sektörü ile birlikte nonwovenların medikal sektörde de geliştiğini ifade eden Göğüş, medikal sektörün, standart ürünlerin yanı sıra son yıllarda artan teknik beklentilerle birlikte oldukça sofistike ürünleri de talep ettiğini belirterek, “Mogul olarak mevcut üretim proseslerimiz daha çok standart ürünlere yönelik, ancak daha sofistike ürünlere yönelik geliştirme çabalarımız devam ediyor. Ayrıca yerel medikal üreticilerinin ihtiyacına yönelik ürünlerimizin bio uyumluluk testleri tamamlayarak, Türkiye İlaç ve Tıbbi cihaz Ulusal Bilgi Bankası’na da kayıt işlemleri tamamlandı” dedi.

Nonwovenlar Her Yerde Kullanılıyor

Nonwoven sektörünün sürekli yenilik ve araştırma içinde olan bir sektör olduğunu belirten Göğüş, “1960’lardan sonra temel üretim proseslerinde devrimsel yenilikler olmasa da üretim kapasiteleri, ürün kalitesi, hibrid teknolojiler, ürün ve uygulama inovasyonu konularında ciddi gelişmeler oldu” diyerek günümüzde nonwovenların kullanılmadığı bir alanın olmadığını sözlerine ekledi. Göğüş, “Mogul olarak kurulduğumuz günden bu yana sürekli olarak farklı ve yeni teknolojilere yatırım yapıp ürün ve sektör çeşitliliği yaratmak başlıca stratejimiz oldu. Bu alanda gerek şirket içinde gerekse dış danışmanlarla çalışarak proses ve ürün geliştirme çabalarımız devam etmekte olup yeni yatırım projeleri de bu çerçevede şekilleniyor” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.