Roja, İstanbul’dan Dünyaya Uzanıyor

67 yıllık deneyimi ile müşterilerine özgün ve sınırsız tasarım imkanı sunan Roja Dantel ve Brode, günümüzde dünya markalarına üretim yapıyor.

  29 Haziran 2017 01:00 Perşembe
Roja, İstanbul’dan Dünyaya Uzanıyor

İç giyim, dış giyim, çocuk ve ev tekstiline yönelik brode ve dantel üretimiyle 67 yıldır müşterilerine hizmet veren Roja Dantel ve Roja Brode; tasarım, kalite ve fiyat konusundaki mükemmeliyetçi yaklaşımını iyi hizmetle birleştiriyor.  Textowear Dergisi olarak, Roja Dantel & Brode Yönetim Kurulu Başkanı Beki Güreli ile şirketin kuruluşundan, ürün portföyü ve geleceğe dönük yatırım planlarına uzanan geniş bir yelpazede keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Roja Dantel ve Brode (Roja Embroidery & Lace) köklü geçmişi olan başarılı bir firma. Firmanızın tarihçesi hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Roja bugün 67 yaşında bir firma. Üretime ilk olarak jarse ile başlamış daha sonra dantel üretmiş, ardından da brode üretmeye karar vermiş. Yani kuruluşunda brode ve dantel üretimi bir aradaymış. 1986-1996 yılları arasında alanında dünyanın en önemli, tanınan şirketlerinden olan İsviçreli Bischoff ile bir lisans anlaşması yaptı ve brode konusunda Bischoff’la on yıl çalıştı. On yıldan sonra da Bischoff ’u Türkiye’de yatırım yapmaya ikna etti ve Bischoff Roja olarak bir şirket kuruldu. Bischoff Roja, brode üretimini 20 yıl süreyle Türkiye’de sürdürdü. Diğer taraftan Roja, tek başına dantel üretimi yapmaya da devam etti.

2017’de Bischoff ile olan birlikteliğin sonlandırılmasının ardından, Roja brode üretimini geri aldı. Şu anda Roja Dantel ve Roja Brode olarak 2 şirket altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Roja, müşteri talepleri doğrultusunda mı üretim gerçekleştiriyor, yoksa trendlerle birlikte müşterilerinizin tasarımlarına siz mi yön veriyorsunuz?

Kesinlikle ikinci söylediğiniz. Tabii ki müşterilerimizin belli ihtiyaçları doğrultusunda talepleri bulunuyor. Onları elimizden geldiği kadar karşılamaya uğraşıyoruz. Ama biz genelde trendler üzerinden yola çıkıyoruz. Trend danışmanları alıyoruz ve trend bilgilerini kendi süzgecimizden geçirerek, kendi üretim alt yapımıza uygun şekliyle koleksiyonlarımıza yansıtıyoruz. Senede iki koleksiyon oluşturuyoruz ve müşterilerimize gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında bu koleksiyonları sunuyoruz. Müşterilerimizin büyük bir çoğunluğu bizim kendi koleksiyonlarımızdan seçim yapıyor. Bazen bu koleksiyondaki ürünlerde belli değişiklikler talep ediyorlar, kendi üretim biçimlerine uygun olması için. O isteklerini da yerine getirmeye uğraşıyoruz.

En çok talep gören modelleriniz neler?

Moda çok hızlı değişen bir şey ancak ürünlerin biçimi genel olarak çok farklı değil. Aslında ürün aynı ancak trendlere uygun olarak değişik desenlerde ve renklerde üretmeye devam ediyorsunuz. Biz senede 2 koleksiyon çıkarıyoruz. Her sezonda yeni bir koleksiyon çıkarıyorsunuz ve bir süre sonra ‘artık ne üretebilirim, ne olabilir?’ diye düşünmeye başlıyorsunuz. Ancak yaratım inanılmaz bir süreç, sonsuz bir şey. Her zaman bir önceki kadar yeni şeyler hayal edip üretebiliyor insan. Kadromuzda çok deneyimli isimler var, ancak bazı ürünlerde yurtdışından da önemli tasarımcılarla birlikte çalışıyoruz. Onun için spesifik bir tip ürün satıyoruz gibi düşünmüyoruz. Tasarım bizim için çok önemli.  Bu konuda da Türkiye’de ilk tasarım teşviğini alan firmayız.

Üretim ve ihracat kapasiteniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Özellikle yurt dışı pazarlarda hangi markalarla çalışıyorsunuz?

İhracat konusunda rakamlarla konuşmayı sevmiyorum. Bizde nicelik değil nitelik önemli.

İTHİB’in verdiği ihracat ödülleri kapsamında ‘en nitelikli ürün üreten firma’ yani katma değeri en yüksek firma ödülünü aldık. Bizim için bu çok gurur verici bir şey.

Genelde yüksek değerli markalarla çok çalışıyoruz. Bunun yanı sıra dev markalarla çalışıyoruz. Victoria’s Secret’a bile mal üretiyoruz. Bunun yanında H&M, Carrefour, Zara, Mango gibi büyük alımları olan markalarla da çalışıyoruz.

Oeko-Tex sertifikasıyla üretilen Roja Dantel, kalite ve sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir strateji izliyor?

Eğer ihracat yapıyorsanız belirli kalite standartlarını mutlaka yakalamış olmanız lazım. Oeko-Tex belgesi için urunlerinizin sağlığa zararlı boyalarla boyanmış olmaması ve uurnlerde renk haslığınının korunması gerekli. Firmalar bunları baştan talep ediyor. Dolayısıyla bu konu ile ilgili mutlak olarak kabul etmiş olduğunuz standartlar olmalı şirketiniz içerisinde. Roja kalite anlayışından hiçbir zaman ödün vermiyor, onun için  biz sektörde biraz daha pahalı bir  firma olarak tanınırız ama çoğu zaman müşteri bu farkı bilerek geliyor bize. Yani biliyor ki alacağı ürün standardında farklılık olmaz ve kandırılmaz. Eğer bir sorunumuz varsa mutlaka yaptığımız işten müşterimizi haberdar ederiz, bilgi sahibi yaparız. Onun için bu durumu bilerek bu tercihi yapıyorlar.

Müşteri taleplerine rağmen kalite veya tasarımda ödün vermediğiniz şeyler oluyor mu?

Çoğu zaman oluyor ve sebeplerini anlatmaya uğraşıyoruz. Bazen çok küçük ihtimallerde mecbur kalıyorsunuz boyun eğmeye ama bu ihracatta kesinlikle olmuyor. Yurtdışı müşterisi bunu kabul etmiyor.  Ancak iç pazarda maalesef bu taleplerle sıklıkla karşılaşıyoruz ve müşterimize anlatmak için çok büyük bir mücadele veriyoruz.

2017 yılındaki pazar ve büyüme hedefleriniz nelerdir?

Elimizden geldiğince pozitif düşünüyoruz. Müşteriler Türkiye’ye gelmeseler dahi biz onların ayağına gidiyoruz. Yaptığımız seyahatler dünyanın bir ucundan bir ucuna uzanıyor. Kötü algıları mümkün olduğu kadar silmeye çalışıyoruz, ikna edici olmaya çalışıyoruz, ne kadar iyi olduğumuzu ön plana çıkarmaya uğraşıyoruz. Arkadaşlarımız çok gayretli, ekibimiz şirketine bağlı ve şirkette herkes işini severek yapıyor. İhracat açısından önümüzü çok göremediğimizi söylemem lazım, ancak tabi ki hep büyümeyi hedefliyoruz. Her zaman iyi düşünmek istiyorum. Gayretimiz devam ediyor elimizden geleni yapacağız, çünkü biz yaptığımız üründen eminiz. Ürünümüzün dünya standardında olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda hiç mütevazi değiliz. Yaptığımız ürün ve tanınırlığımız açısından, Roja bugün dünyada bilinirliliği olan bir firma. Avrupa’da çok iyi tanınıyoruz, Uzak Doğuda da tanınmaya başladık. Amerika’ya yönelik çalışmalarımız çok fazla ve bu konuda da güzel gelişmeler olacağını düşünüyorum.

Şirketinizi farklı kılan çok önemli yönetim stratejileriniz var, bu konuda da bilgi alabilir miyiz?

İletişim alt yapımız çok çok kuvvetli, bu önemli bir unsur. Bilgi işlem yönetimine çok önem veriyoruz, çünkü günün şartlarına adapte olabilmek için iletişimin önemine inanıyoruz. Ürünümüzü müşteriye elden iletemesek bile bilgi işlem alt yapımızla müşteriye ulaşıp ürünleri gösterme imkanımız var. Bugün artık 30 bine yaklaşan ürün çeşitliliğimiz ile çok zengin bir arşive sahibiz. Müşterimiz bugün online olarak bağlanıp ürünlerimizin sunumunu görebiliyor. Gelecekte bunun daha çok faydasını göreceğimize inanıyorum.

Bizim için önemli bir konu daha var.  Şirketimiz kadın egemen olan bir şirket, Yani yöneticilerimizin büyük bir çoğunluğu kadın. Planlamadan fabrika müdürlüğüne, satış müdürlüğünden, finans müdürlüğüne hep kadınlar bu pozisyonlarda yer alır. Makinelerimizi yönetenler arasında da kadınlar var. Bunu yapmaya başladığımızdan beri de şirketimizde çok büyük bir metamorfoz oluştu. Kadın görüş açısıyla erkek görüş açısı çok farklı, ancak ikisinin birleşimi çok büyük bir zenginlik katıyor. Bu durumdan da çok mutluyuz ve bu yönümüzü gururla paylaşıyoruz.

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.