Pamuk Fiyatındaki Artış %30 u Buldu

Uluslararası pamuk fiyatları Covid-19 pandemisinin ve artan talebin etkisi ile yukarı yönlü artış trendine girdi. Temmuz 2020 ile Ocak 2021 altı aylık dönemde %30 arttı.

  04 Haziran 2021 09:13 Cuma
Pamuk Fiyatındaki Artış %30 u Buldu

2019 yılının son çeyreğinde patlak veren Covid -19 Pandemisi sonrası üretimin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Tekstil işletmelerinin en önemli hammaddesi olan pamuk fiyatları yukarı yönlü artış trendini sürdüyor. Son altı aylık dönemde yüzde 30 u bulan pamuk fiyatları tekstil işletmelerinin maliyetlerini de direk etkilemiş durumda. Maliyet artışları ile birlikde iplik fiyatları da zamlandı. Geçtiğimiz ay 2.80 dolar olan karde cinsi iplik fiyatı bir ayda 3.70 dolara kadar yükseldi.

Pamuk Üretimi Düşecek

Uluslararası pamuk pazarında fiyat artışının ana nedeni olarak Dünya çapında en büyük tüketici olan Çin’in talep artışının etkisi olduğu bildiriliyor. Diğer taraftan ABD tarım bakanlığının hazırladığı rapora göre 2021 yılında Yunanistan ABD, Parkistan ve Türkiye’de olumsuz hava koşulları ve haşere nedeni ile  pamuk üretiminin azalacağı bildiriliyor. USDA verilerine göre 2020-2021 döneminde tahmini pamuk üretim beklentileri şu şekilde açıklandı: Hindistan 6.2 milyon ton, Çin 5.7 milyon ton, ABD 3.8 milyon ton, Brezilya 2.6 milyon ton, Parkistan 1.4 milyon ton, Özbekistan ve Türkiye ise 750 bin ton

Barış Kocagöz Uyarmıştı

Geçtiğimiz Ocak ayında dergimize açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Barış Kocagöz, Türk pamuğunun yurtdışındaki alternatiflerine  göre yüzde 15 daha ucuza satıldığını söylemişti. Bunun nedeninin çok yüksek fiyatlara ihtiyacından fazla ithalat yapan sanayici olduğuna dikkat çeken Kocagöz, “Nedense ithal pamuk olunca kaç para olduğuna bakmadan gümrüksüz ithalat yapan sanayici söz konusu Türk pamuğu olunca sanki ona ‘mümkün olduğunca ucuz alınması gereken ürün’ olarak bakıyor. Bu yüzden 70-80 bin ton kalan Türk malının fiyatı bile yerlerde sürünürken neredeyse 1 milyon ton yabancı üreticinin malı ülkemize yüzde 10 daha pahalıya ithal edildi. Hasada başlayan üreticinin morali bu nedenle sıfır. Bu yıl üretimimiz yüzde 35 düşecek. Üreticiye geri dönme şansı verseniz emin olun bir yarısı daha vazgeçerdi” diye konuşup bu gün gelinen noktaya dair uyarılarda bulunmuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.