Oerlikon Suni Elyaf Bölümü Geleceğin Teknolojilerini Tasarlıyor

Oerlikon Barmag ve Oerlikon Neumag markalarıyla hizmet veren Oerlikon Suni Elyaf Bölümü, dünya çapındaki müşteri portföyü için yenilikçi ve teknolojik açıdan yön verici ürünler geliştiriyor.

  09 Ağustos 2017 01:00 Çarşamba
Oerlikon Suni Elyaf Bölümü Geleceğin Teknolojilerini Tasarlıyor

Hizmet ve otomasyon çözümleriyle müşterilerine suni elyaf üretiminde yenilikçi bir vizyon sunan Oerlikon, 2500’den fazla çalışanıyla dünya çapında 120 ülkede varlığını sürdürüyor. Oerlikon Suni Elyaf Bölümü Başkan Yardımcısı ve Pazarlama, Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Müdürü André Wissenberg, yayın grubumuza verdiği özel röportajda suni elyaf bölümündeki yenilikçi çalışmaları ve pazar değerlendirmelerini paylaştı.

Oerlikon Suni Elyaf Bölümü ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Oerlikon Barmag ve Oerlikon Neumag markalarıyla Oerlikon Suni Elyaf bölümü; suni elyaf filament üretim sistemleri, tekstüre makineleri, BCF sistemleri, kesik elyaf sistemleri, nonwovenlar ve suni çim sistemlerinde dünya pazar lideridir ve hizmet sağlayıcı olarak tüm tekstil katma değer zinciri için mühendislik çözümleri sunar. Geleceğe dönük bir şirket olarak Oerlikon Group’un bu bölümünde araştırma ve geliştirme enerji verimliliği ve sürdürülebilir teknoloji açısından yönlendirilir. Ürün gamının polikondansasyon sistemleri ve temel bileşenlerini içerecek şekilde genişletilmesiyle şirket, monomerden tektüre ipliğe kadar tüm süreci sağlıyor. Temel pazarlar Çin, Hindistan, Türkiye, Avrupa ve ABD’de bulunuyor. Oerlikon Barmag ve Oerlikon Neumag, Oerlikon Suni Elyaf üretim, satış, dağıtım ve hizmet ağının bir parçası olarak 2500’den fazla çalışanıyla dünya çapında 120 ülkede varlığını sürdürüyor. Remscheid, Neumünster, Chemnitz ve Suzhou’daki Ar-Ge merkezilerinde kalifiye mühendisler ve teknisyenler yarının dünyası için yenilikçi ve teknolojik açıdan yön verici ürünler geliştiriyor.

Endüstriyel ipliklerin verimli üretimi için geliştirdiğiniz özel uygulamalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Endüstriyel iplik, elyaf ve nonwoven üretimi için çeşitli teknolojiler sunuyoruz. Bunlar, elektronik, enerji, yiyecek, fonksiyonel giyim, altyapı ve ulaşım gibi büyüme pazarlarında neredeyse tüm tekstillerin temelini oluşturuyor. Otomobil lastikleri, güvenlik kemerleri, hava yastıkları, geotekstiller, çatı membranları, sondaj platformları için gergi halatları, taşıyıcı kemerler, yelkenler ve balık ağları gibi ürünlerin tamamı endüstriyel iplik, elyaf ve nonwovenlar kullanılarak üretiliyor. Bu uygulamalar bile tekstil sektöründeki en heyecan verici alanda mümkün olanların çeşitliliğini gösteriyor. Endüstriyel iplikler, filament üretiminde nihai dal olarak değerlendiriliyor. Zahmetli üretim süreci yüksek marjinler vaat etse de geniş denye aralığında yüksek dayanıklılık ve aşırı boyut istikrarı yanı sıra hatırı sayılı sağlamlık sağlamak hem iplik üreticisi hem sistem yapıcı için çok çetin ve zahmetli bir şeydir.

Filament iplik başına 50-12.000’den arasında bir üretim penceresiyle Oerlikon Barmag endüstriyel iplik sistemleri aşırı geniş bir denye aralığını kapsar. Uygulama ve gerekli görülen iplik özelliklerine bağlı olarak sistemlerimiz tüm uygulamalar için ‘güçlü’ iplikler üretir. Emniyet kemerleri için yüksek dirençli yüksek katsayılı iplikler ve kord bezi için HMLS ipliklerinden branda için düşük ve ultra düşük çekme özellikli ipliklere kadar.

Diğerlerinin yanı sıra monofilament iplikler ve bantlar, ambalaj ipi ve rüzgar koruma ağı, dökme mal çantası, halı tabanı ve geotekstil olarak zirai tekstil olarak gelişmektedir. Oerlikon Barmag, piyasada mevcut –7.5 gram/den’i geçen - yüksek dirence sahip dokuma, fibrilat polipropilen bantlar için sistemler sunar. Bunlar aynı zamanda yol inşasında da kullanılabilir. Sentetik kesik elyaflar sadece tekstil üretiminde kullanılmıyor, bu çeşitli suni elyaflar endüstriyel uygulamalarda da geliştiriliyor. Ağırlıklı olarak polyester ve polipropilen elyaflar, geotekstiller, yalıtım malzemeleri, filtreler ve benzer ürünler için taranmış nonwovenlar yaratmak için işleniyor. Birçok ileri özellikli endüstriyel uygulamanın yanı sıra beton, çimento ve plastiği güçlendirmek için kısa kesim elyaflar sentetik kesik elyaflar için diğer bir uygulama alanıdır. Oerlikon Neumag günde 5 ton ve fazlası tesis büyüklüklerinde tek ve çok komponentli (bico) elyafların üretimi için sistemler sunar.

Oerlikon Industrie 4.0 için nasıl bir strateji belirledi? Industri 4.0 yenilikleri ürünlerinize ve sistemlerinize nasıl katkıda bulundu?

Industrie 4.0, tekstil endüstrisini yönlendiren en önemli konulardan biri. Bu konuya odaklanıyoruz ve yaklaşık bir yıldır kendimizi ITMA Asia, ITME India ve şimdi Frankfurt Techtextil’de Industrie 4.0 alanındaki çözümlerimizle tanıtıyoruz.

Size müşteri hizmetleri dijitalleştirme stratejimiz bağlamında geliştirdiğimiz şu örneği vermek istiyorum. “Akıllı Tesis Kontrol – IPC 4.0” ile müşterilerimiz için yeni ufuklar açıyoruz. Tekstil endüstrisinde – Microsoft HoloLens teknolojisinin resmi olarak piyasaya sunulduğu yıl içinde – Şangay’da düzenlenen ITMA Asia kapsamında suni elyaf sistemleri bakımı ve tesis yönetici ve personelinin eğitilmesine yönelik yenilikçi müşteri hizmetleri sunan ilk Alman firması olduk.

Bugün müşterilerimiz artırılmış gerçeklik gözlükleri kullanarak üretim sistemlerinin arasında “yürüyebiliyor” ve ‘uzaktan kontrol’ aracılığıyla üretim süreçlerinin optimize edilmesi için destek alabiliyor. Bu her iki tarafın da kazançlı çıktığı bir durum oluşturuyor. Bugüne kadar mühendisler veya teknisyenler üretim tesisine gitmek zorundayken müşterilerimiz şimdi onlarla Skype üzerinden iletişim kurabiliyor. HoloLens teknolojisi sayesinde aynı görüntüye sahip oluyor ve birbirleriyle iletişim kuruyorlar ve son teknolojiler sayesinde dil engelleri bile aşılıyor. Artık her şey cesur olmak ve müşteri hizmetlerine yönelik bu yeni yaklaşımları deneme ve birçok faydasından yararlanma ile alakalı.

Geçtiğimiz yıl yeni yatırım ve araştırmalarınız hangi temel alanlara odaklandı?

Nonwoven üretim sistemleri portföyünü hızla büyüyen tek kullanımlık nonwovenlar piyasasını dahil edecek şekilde genişletmek için İtalyan Teknoweb Materials s.r.l. ile stratejik bir ortaklığa girdik. İki şirketin ortak yeni bir şirket kurduğunu ilan ettik. Bu gelişmeyle birlikte Suni Elyaflar bölümünde Oerlikon nonwoven sistemler işini güçlendirmiş ve cazibeli tek kullanımlık nonwovenlar pazarına genişletmiş oluyoruz.

İplik fabrikalarında maliyet ve enerji tasarrufu sağlamak ve çevresel sürdürülebilirlik yaratmak için ne tür yeniliklere yer veriyorsunuz?

Tüm paydaşlar için karlı ve sürdürülebilir gelişim hedefimiz ve şirketimiz geleceği garantilemek için katkısını yapıyor. Performans, kalite, sürdürülebilirlik ve tutku, Oerlikon Suni Elyaflar Bölümünün her gün geleceğin güçlükleriyle yüzleşmesini sağlayan faktörlerdir. Sürekli e-save felsefemizi geliştirerek yüksek kalite yenilikçi endüstriyel çözümler aracılığıyla değer artırıyoruz. 2004 yılında e-save piyasaya sunulduğundan beri tüm ürünlerimiz ve hizmetlerimiz şu dört e-save hususu akılda tutularak geliştiriliyor: enerji tasarrufu, en iyi ekonomik sonuçlar, en yüksek verim ve sürdürülebilir çevre koruma.

Türk tekstil endüstrisi şirketiniz için nasıl bir konumda? Türkiye’deki pazar payınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?

2016 suni elyaf endüstrisi genel olarak zor bir yıldı. Çin’deki fazla kapasite ve Çin hükümetinin 13. Beş yıllık kalkınma planı aşırı bir pazar gerilemesine neden oldu. Yatırımlar ertelendi ve siparişler durdu. Çin suni elyaf çözümleri sağlayıcısı olarak bizim ve rakiplerimiz için saf satış rakamları açısından Çin en önemli pazar olduğu için bu kritik bir gelişmeydi. Türkiye, Hindistan, Avrupa ve ABD gibi diğer güçlü pazarlar bu düşüşü tam olarak kapatamadı. Bilinen pazar araştırma kurumlarının önceki tüm tahminlerine rağmen 2017’nin ilk yarısında pazarların toparlandığını fark ettik. Filament iplik üretim ve tekstüre ve sentetik kesik elyaf ve BCF halı iplik üretimine yönelik yenilikçi çözümler için Türkiye’de sahip olduğumuz liderlik pozisyonundan memnuniyet duyuyoruz. Türk pazarında nonwoven işimizin büyümesi için de bir potansiyel var.

Türk pazarına yönelik hedefleriniz açısından 2017’nin ilk çeyreğini nasıl değerlendiriyorsunuz? 2017 sonuna kadar ulaşmayı amaçladığınız satış rakamları neler?

Suni elyaf makineleri endüstrisine yönelik dünya pazarının 2016 sonrasında toparlandığını görebiliyoruz. Oerlikon Suni Elyaf bölümünde işlerimizin iyileşmesinin bir sebebi, Türk ve Hint pazarlarındaki yatırımlarda görülen hatırı sayılır artış ve güçlü küresel kesik elyaf işimizdir. Burada geçen yıl Trützschler’in sentetik kesik elyaf teknolojisini devralmamızdan da faydalandık. Doğru zamanda doğru bir hamleydi. Ayrıca Çin’in şimdiki beş yıllık planı; aşırı kapasitesinin azaltılmasına yönelik odağa rağmen modern, sürdürülebilir teknolojilere yatırıma yoğunlaşıyor. Bu amaçla mevcut pazar yükselişinin sürdürülebilir olduğuna ve satış rakamlarımızın önceki yıla göre artış göstereceğine eminiz. Ancak borsada yer alan bir şirket olduğumuz için 2017 yılı için beklentilerimiz hakkında daha fazla bilgi veremiyorum.

Türkiye’deki faaliyetleriniz temsilcilikler aracılığıyla mı devam edecek? Bölge ofisi açmak konusundaki yaklaşımınız nedir?

Türkiye’deki mevcut politik ve ekonomik gelişmelere rağmen gelecek aylar için güvenilir bir tahminde bulunmak oldukça zor. Ancak filament iplik üretim ve tekstüre, sentetik kesik elyaf üretimi ve BCF halı ipliği üretim süreçleri alanlarında daha fazla yatırım görüyoruz. Türkiye’deki tekstil endüstrisinin uzun süreli bir ortağı olarak geçmişte olduğu gibi müşterilerimizle olacağız ve işletmeleri için yenilikçi çözümler sunacağız. Geleceğe olumlu bakıyoruz ve Türk tekstil endüstrisi için kapsamlı çözümlere vurgu yapıyoruz. Bölgede ortağımız şu an İstanbul’da bulunan Tekstil Servis ve gelecekte de o olacak.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.