‘Mennan Usta’ Artık Aramızda Yok

Gördüğü makineleri en fazla 10 dakika inceledikten sonra aynısını yapabilmesi yeteneği nedeniyle sanayi fuarlarına girişi yasaklanan Mennan Aksoy, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi

  18 Haziran 2015 09:36 Perşembe
‘Mennan Usta’ Artık Aramızda Yok

Gördüğü makineleri en fazla 10 dakika inceledikten sonra aynısını yapabilmesi yeteneği nedeniyle Avrupa ve ABD’de birçok sanayi fuarlarına girişi yasaklanan tekstil sektörünün duayeni Mennan Aksoy, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Birçok Avrupalı markaya eşdeğer nitelikte ürettiği iplik makinesi ile onların korkulu rüyası olan Mennan Usta sayesinde geçmişte çok yüksek fiyatlardan satılan bu makinaların fiyatlarında neredeyse yüzde 50 civarında düşmeler yaşanmıştı.

13 yaşında çırak olarak başladığı sanayicilik hayatında her kademede çalışan Mennan Usta, 70’lı yılların başında ortağı ile Özçelik firmasını kurarak, küçük bir imalathanede, kısıtlı koşullarda üretim yapmaya başladı. Yıllar içinde sektörün bildiği ve güvendiği bir teknoloji ustasına dönüşen Mennan Usta, her şeyiyle yerli olan bir makine yapma fikriyle yola çıkması ile hayatı değişti.

İplik makinesini Türkiye’de üretmek için devletten destek alan Mennan Usta, dünyadaki iplik teknolojileri konusundaki gelişim yakından takip edip, Yurtdışı ve İstanbul’a gerçekleştirilen gezilerle bu süreç birebir yerinde gözlemlenmiş. Makinenin boyutunun belirlenmesiyle başlayan süreç,  hazır alınan yedek parçalar ve kendi ürettikleri malzemelerle devam etmiş. Yaşanan bazı zorluklar ise çeşitli yardımlar ve pratik uygulamalarla aşılarak makinenin prototipi oluşturan Mennan Usta, üniversiteden gelen heyetle makinanın onayı almasına rağmen, iplik kalitesi ve üretim kapasitesinin belirlenmesi amacıyla ikinci makineyi üretmeden denemelere başlamış. 6 ay süren bu denemelerden sonra Mennan Usta hedeflediği üretim verilerini yakalamış.

Makine üretimi 1.5 yılın sonunda gerçekleşirken, heyet makineye tam not vermiş ve ikinci makinenin üretimine başlanmış. İlk makine ile 600 tona yakın numune halı ipliği üretimi gerçekleştiren ve bu ipliği piyasaya satan ekip, ikinci makine de ise hız ve dizayn konusuna daha fazla eğilmiş. 1.5 senede tamamlanan makine yapım süreci, bilgi birikimi ve pratik ile 20 güne kadar düşürülmüş. Ve sonuç olarak, yaşanan onca sıkıntıya ve engellemelere rağmen, Mennan Usta, maliyeti az, daha tasarruflu makine üretmeyi başarmış.

 

Tekstil ülkesi olma iddiasındaki Türkiye’de makine üretilebileceği ve en uygun fiyata satılabileceğini kendisine hedef belirleyen Mennan Usta'nın yaktığı ışığı daha da ileriye taşımalıyız.

 

Ruhu şad olsun…


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.