Kipaş, Makinede ‘Rieter’i Tercih Ediyor

Türkiye’nin en büyük iplik üreticisinden birisi olan Kipaş, iplik makinelerinin yüzde 85’ini Rieter’den tedarik ediyor. Rieter’in 4.000. tarak makinesini de satın alan firma, Rieter ile işbirliğini sürekli geliştiriyor.

  21 Aralık 2012 19:01 Cuma
Kipaş, Makinede ‘Rieter’i Tercih Ediyor

Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin en önemli iplik üreticilerinden Kipaş, 2012 yılında üretim kapasitesini arttırmaya devam ediyor. Kipaş iplik işletmelerinde bugün itibariyle 300 bin iğ ring, 20 bin rotor open-end rakamına ulaşıldığı belirtiliyor. İpliğin yanı sıra birçok tekstil segmentinde üretim yapan Kipaş Holding, 120.000 metrekare kapalı alana sahip dokuma işletmesinde 335 adet dokuma makinası, 1500 çalışanı ile yıllık 20 milyon metre non-denim ve 30 milyon metre denim kumaş üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’nin yıllık iplik üretiminin de yüzde 10’luk kısmını tek başına gerçekleştiren Kipaş kumaş üretim tesisleri, başta pamuklu olmak üzere, tüm elyaf gruplarından üretilen kumaşları içeren zengin bir üretim portföyüne sahip bulunuyor.

Makine parkında iplik alanındaki önemli markaların teknolojilerini tercih eden Kipaş, en son Rieter’in ürettiği 4 bininci tarak makinasını hatlarına ekledi. Bu nedenle Kahramanmaraş’ta Kipaş İplik İşletmelerinde gerçekleşen törende röportaj yaptığımız Kipaş Holding İplik İşletmeleri Grup Müdürü Ahmet Duygal önemli açıklamalar yaptı. Üretimlerinin her dönem arttığını açıklayan Ahmet Duygal, yıllık 75.000 ton karde, sentetik, compact üretimi, 40.000 ton open-end ipliği üretimine ulaştıklarını açıkladı. Duygal; “Türkiye iplik üretiminin yüzde 10’luk kısmı grubumuzca sağlanıyor. Ürettiğimiz ipliklerin yüzde 40’ı yurt dışı piyasasında yüzde 60’ı iç piyasada önemli markalardan rağbet görüyor. Hedeflerimiz henüz bitmedi yeni yatırım projelerimiz var. Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. 2012 yılında Avrupa pazarında belirli düşüşler yaşandı. Biz firma olarak bu açığı Latin Amerika pazarında fazlasıyla kapattık. Latin Amerika pazarına ihracatımız yüzde 90 open-end, yüzde 10 da ring ipliği şeklinde oldu. Bunun dışında Avrupa pazarına teknik özellikleri olan iplikler de pazarlamaktayız” dedi.

“Ürettiğimiz ipliğin yüzde 35’lik kısmını Lee Cooper başta olmak üzere kendi markalarımızda kullanıyoruz” diyen Ahmet Duygal bunun dışında kalan kapasiteyi piyasaya sunduklarını belirtti. Bu nedenle işletmelerin her zaman tam kapasiteyle çalıştığını, hatta gelen talepleri karşılayamadıklarını açıklayan Duygal sözlerini şöyle sürdürdü; “Lee Cooper markasının Türkiye’deki mağaza sayısını arttırmayı planlıyoruz. Bu nedenle yeni açtığımız iki işletmemizin hem bu bağlamda hem de katma değeri yüksek olan teknik tekstil üretiminde bize faydalı olacağını düşünüyorum.”

İplik Makinalarında Rieter Teknolojisi Öne Çıkıyor

Günümüz ekonomisinde rekabet edebilmek için yeniliklere açık olmanın yanı sıra, yeterli teknolojik donanıma da sahip olmanın önemli olduğunu söyleyen Ahmet Duygal, birbirinden bağımsız 9 hattın bulunduğu yeni tesislerinde yünlü ve ipekli hassas karışımların yanı sıra, çeşitli uzunluk ve özelliklerde aramid, kevlar gibi teknik ipliklerin de üretildiğini dile getirdi. Yeni yatırımlarda en yeni teknolojileri uyguladıklarını, eski tesislerini ise sürekli revize ettiklerini belirten Duygal; “Rieter firmasıyla da ortak yürüttüğümüz projelerimiz var. Geliştirdikleri teknolojilerini tesislerimizde beraber uyguluyor ve sonuçlarını beraber analiz ediyoruz. İyi kalite, hızlı üretim politikamız gereği yapmış olduğumuz bu makine alımları da bu politikanın sonucudur. Teknolojik makineler ile yapılan üretimlerde yüksek kalite oranlarını yakalıyoruz. Bu sebeple Kipaş Holding olarak gerek yeni yatırımlarımızda gerekse mevcut makinelerin modernizasyonunda en son teknolojiyi satın almaktayız. Rieter bu konuda amacımızı fazlasıyla karşılıyor” ifadesini kullandı.

Kipaş’ın iplik makinaları alırken genelde Rieter makinalarını tercih ettiğinin altını çizen Duygal, iplik tesislerindeki makinaların yüzde 85’inin Rieter markasından oluştuğunu açıkladı. Duygal, yatırımlar devam ettiği sürece Rieter ile çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Duygal şunları dile getirdi; “Kısa vadeli planlarımız arasında dokuma ve boya-apre tesisimiz var, en kısa sürede bu tesislerimizi faal duruma geçirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında yeni bir iplik tesisine ihtiyaç duyulursa, biz yine Rieter firmasıyla devam etmekten yanayız” şeklinde konuştu.

Yatırımlar Ülke Geneline Yayılıyor

Kipaş Holding’in tekstil yatırımlarını Kahramanmaraş’a yaptığını ifade eden Ahmet Duygal, bunun dışındaki sektörler için yatırımlarda ülke geneline yayıldıklarını belirtti. Enerji yatırımlarını, hammaddeye en yakın bölgelere kurduklarını söyleyen Duygal, yatırımları hakkında şu bilgileri verdi; “Aydın-Germencik jeotermal sahasında 2 enerji santrali devreye aldık, 1 tanesi de devreye alınmak üzere. 2012 yılında devam eden yatırımlarımızı da tamamlamak istiyoruz. 2012 yılında Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesi’nin Kılılı Beldesi’nde 350.000.000 Euro yatırımla başlanan kağıt fabrikamız 16 ayda tamamlanacak. Tesis hizmete girdiğinde Avrupa’nın ilk 10 kâğıt fabrikası arasında yerini alacak olan fabrikamızda yıllık 500 bin ton kağıt üretimi yapacağız. Tesiste yüzde 100 atık kağıt kullanılacak ve 3 milyon yetişkin ağacın kesilmesi önlenecek. 2013 yılında çimento yatırımımızın da kapasitesini iki katına çıkarma çalışmalarına devam edeceğiz. 72.000.000 Euro’ya bitmesi planlanan tesisi devreye alma çalışmalarının 2013 Mart ayında başla

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.