Karl Mayer Türkiye Pazarına Odaklanıyor

Çözgü örme ve hazırlama teknolojilerinin güçlü markası Karl Mayer, son dönemde yaratıcı ve yenilikçi bir pazar olarak gördüğü Türkiye’ye yönelik çalışmalarını daha da arttırmayı hedefliyor.

  17 Ekim 2017 01:00 Salı
Karl Mayer Türkiye Pazarına Odaklanıyor

Karl Mayer; çözgü örme ve hazırlama teknolojileri alanında hız, verimlilik ve çalışma esnekliği sağlayan makineler ile pazardaki gücünü koruyor. Obertshausen'de bulunan merkezde Tekstil Dünyası Yayın Grubu’nu ağırlayan Karl Mayer Çözgülü Örme Birimi Kıdemli Satış Müdürü Bastian Fritsch, pazara sunulan yeni teknolojiler, işletmelere sundukları avantajlar ve Türkiye pazarı hakkında bilgiler verdi.

Karl Mayer uzun soluklu geçmişe sahip başarılı bir şirket. Şirketinizin tarihçesi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Bu yıl 80. yıldönümümüz ve oldukça heyecan verici bu durumu açık hava etkinlikleriyle kutlayacağız ve müşterilerimizle birlikte özel etkinlikler düzenleyeceğiz. Karl Mayer şirketi 1937'de Sayın Karl Mayer tarafından kuruldu ve bu tarihten itibaren mühendislik alanında çalışmalarına başladı. Ardından tekstil makine imalatına girdi ve bu alanda uzmanlaşarak günümüze ulaştı. Bugün küresel ölçekte bir aile şirketiyiz ve günümüzde dünyanın dört bir yanında geniş bir müşteri ağına sahibiz.

Özellikle çözgü örgü makinelerinde hız, verimlilik ve çalışma esnekliği açısından geliştirdiğiniz yenilikler nelerdir?

Farklı iş birimlerine sahip olduğumuzu biliyorsunuz. Karl Mayer, çözgü örme alanında pazar lideridir. Biz çözgü örgü, çözgü hazırlama ve teknik tekstil alanlarında hizmet sunuyoruz. Karl Mayer pazar lideridir, ancak bunun yanı sıra aynı zamanda yenilik lideriyiz ve bu büyük bir sorumluluk getiriyor. Bu nedenle geliştirme ve yenilikler üzerine yoğunlaşıyoruz. Karl Mayer'ın katıldığı fuarlarda, her zaman yeni gelişmeler göreceksiniz. Son zamanlarda yaptığımız çekirdek yenilikler triko makinelerinin teknolojisi üzerineydi. Triko makinelerinde yeni bir tasarım konseptinin yanı sıra yeni bir teknoloji konsepti uygulamaya başladık. Bu, teknoloji mastering için yeni bir platform içerir; KAMCOS®2 sistemi.

KAMCOS®2, Karl Mayer tarafından üretilen tüm makinelerin kontrol konseptlerini organize etmek ve yapılandırmak üzere tasarlanmıştır. Sistem, makinenin daha yumuşak ve daha verimli çalışması için de daha fazla işlev sunar.

Bu teknolojide yeni bir hız artışı yapmadık, çünkü pürüzsüz çalışma, etkinliğin arttırılması, üretkenliğin arttırılması ve kumaş kalitesinin izlenmesine odaklanmak bizim için daha önemliydi. Bir diğer önemli gelişme ise, Düşük Enerji Seçeneği (LEO®) ile sürdürülebilirliğe katkıda bulunulması.

Dantel alanında ise geçen yıl LACE.EXPRESS adlı makineyi tanıttık. Bu da dış giyim dantel alanında tamamen yeni bir gelişme olan OJ 59/1B makinesidir. Yeni OJ 59/1 B ayrıca Karl Mayer'in LEO® etiketini de taşıyor. Elbette, çift iğne mili ve raşel tarafında da yeniliklerimiz bulunuyor, ancak bu iki ürün tanıtımını yaptığımız başlıca ürünler arasında yer alıyor.

Özellikle ev tekstili üreticilerine, geniş bir yelpazede desen üretme imkanı sağlayan raşel makinelerinin sunduğu avantajlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ev tekstili, esas olarak Türkiye'de çözgülü örme işimizin yüzde 80'ini oluşturuyor. Ev tekstili bizim için yaygın ve ana uygulama işleme zeminidir. İşleme zemini ardından nakış makinesinde kullanılır ve bu 2 veya 3 çubuklu zemin sonra standart triko makinesinde işlenir. Türkiye'de yaptığımız işin temel kısmının bu olduğunu söyleyebilirim. İkinci bölüm ise atıfta bulunduğunuz raşel. Raşel farklı bir makine tipidir, RJPC 4 F-NN modeline sahibiz. Bu, Türkiye'de yaklaşık 200 adetten fazla temin ettiğimiz geleneksel jakarlı perde uygulaması için kullanılan jakarlı raşel makinesi. Çorlu-İstanbul'daki büyük üreticilerimiz ve Gaziantep'te bu makineleri çalıştıran müşteriler bulunuyor. Bu yüzden yaygın bir yelpazede yer alıyor. Nihai uygulama bir jakarlı perde veya bazen dış giyim için de kullanılıyor. Bu farklı uygulamalarda esneklik sağlayan makine, her türlü farklı tasarımları yaratabileceğiniz bir jakar ile donatılmıştır. Temel olarak tasarım olanaklarınızı hiç sınırlamaz. Raşel makinesi artık aynı zamanda multibar raşel. Yani çok boyutlu olan raşel, bir jakar ile ya da bir düşme plakası ile olabilir veya jakarlı olmayan bir düşme plakası makinesi olabilir. Dolayısıyla bu ürün esas olarak dış giyim alanında da, perde tarafında da günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu artık daha yaygın bir uygulamadır.

Karl Mayer, Industrie 4.0 için hangi stratejileri belirledi? Industrie 4.0 yenilikleri, ürünlerinize ve sistemlerine ne ölçüde katkı sağlıyor?

Bu soruya daha önce bahsettiğim KAMCOS®2 olarak adlandırılan yeni sistem ile değinmek istiyorum. KAMCOS®2 operatörün ve sanayicinin makine ile daha verimli çalışmasını sağlayan yeni bir işletim platformudur. Makine bölümünüzde çok kolay bir şebeke oluşturabilir, bunları daha sonra merkezi bir noktadan izleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.

Ayrıca daha verimli bir teknik destek için Connect App'a sahip olursunuz ve Karl Mayer’a bağlanabilirsiniz. Uygulama, müşteri ve Karl Mayer'in hizmet organizasyonu arasında kusursuz, verimli iletişim sağlamak için geliştirildi. Müşteri, makine ağında, hatta makinenin çalışma alanının dışında bile makine verisine bakabilir. Sayısallaştırma odaklandığımız ana konulardan biri ve Karl Mayer'in gündeminde. Makinelerimizden mümkün olduğunca iyi veri temin etmeye çalışıyoruz ve bu sayede müşteriler, makineleri daha verimli bir şekilde kullanabiliyor. Daha önce Türkiye’de mevcut iş gücünün her zaman mevcut olduğu alanlarda Türkiye’de izlediğimiz bir şey, özellikle makinelerin işletimi konusunda iş gücü İstanbul, Çorlu ve Bursa gibi başlıca bölgelerde giderek daha da kısa sürüyor. İş gücü kolay temin edilmiyor ve bu yüzden çok sayıda müşteri bize makinelerdeki operatörleri azaltmak ve verimliliği arttırmak için başvuruda bulunuyor. Buradaki ana hedefimiz yalnızca operatörleri azaltmak değil, ancak piyasadan gelen bir talep var çünkü makinelerde vasıflı işçi yetersizliği bulunuyor.

Türkiye'de pazar payınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Sanırım 16-17 yıldır Karl Mayer adına Türkiye'ye seyahat ediyorum. Türk pazarı son derece ilginç ve çok heyecan vericiydi, son yıllarda gelişti. Son 4-5 yıla baktığımızda, Türkiye son derece yaratıcı ve yenilikçi bir pazara dönüştü. Bu nedenle de Türkiye'ye çok fazla odaklanıyoruz. Şu anda hizmet ettiğimiz başlıca pazarlarımız arasında Türkiye'ye bakarsanız, her zaman 2, 3 veya 4 sıradadır diye düşünüyorum. Son 3 yıla bakarsak, sanırım her zaman  2 ile 3. sıra arasında yer aldı. İlk büyük pazarımız ise hâlâ Çin, ancak geçen yıl 2 ile 3. sırada Hindistan ve Türkiye vardı.

Artık diğer pazarlar çok güçlüler ancak Türkiye uzun yıllar önemli bir pazar olmaya devam edecek. Uzun vadeli müşterilerimiz ve büyük tekstil grupları gibi müşterilerimiz var ve ayrıca Mayer Ailesi ve Türkiye'deki bazı büyük aileler arasında çok yakın bir ilişki bulunuyor. Türkiye’de yaklaşık 70 yıldır temsilcimiz Erko ile birlikte çalışıyoruz. Karl Mayer Türkiye'deki birçok fuarda yer alıyor. Ayrıca burada Obertshausen'de Türk müşterilerimiz var, bu yüzden bizim önemli pazarlarımızdan biridir.

2017 yılının ilk çeyreği, Türk pazarına ilişkin hedefleriniz açısından nasıl geçti? 2017 sonuna kadar hangi satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Karl Mayer'de bütçeleme normalde bir önceki yılın üçüncü çeyreğinde yapılır. Geçen yıl Türkiye'nin üçüncü çeyreği o kadar iyi değildi ve o dönemde 2017'in ne getireceği kolayca tahmin edebileceğimiz bir şey olmadı. Bu nedenle bir bütçe ve hedef koymak zorundaydık, o da oldukça kısıtlayıcıydı. Ancak 10- 12 ay sonrasında birçok olasılık görmeye devam ediyoruz, hedeflerimiz için iyi bir ortama geçmeye çalışıyoruz. 2017 yılının 1. çeyreğine baktığımızda beklediğimizden çok daha iyi oldu. Müşterilerimizde daha fazla yatırım güveni kazanmaya yardımcı olan bazı politik gelişmeler olduğunu ve bu durumun artık siparişlere yansıdığını düşünüyorum. Dolayısıyla önümüzdeki ayları da yıla yeni başlıyor gibi takip edersek, makine sayıları açısından Karl Mayer için çok başarılı bir yıl olabilir diye düşünüyorum. Fakat şu an Türkiye'deki durum bildiğiniz gibi öngörülemeyen bir şey. Piyasadaki varlığımızla çok çalışıyoruz; müşterilerle iletişim kurmak için temsilcimizle çok çalışıyoruz ancak iyimseriz.

2017'deki küresel pazarlar için hedefleriniz neler? Güçlü olduğunuz pazarlardan ve bu pazarlar için belirlediğiniz hedeflerden bahseder misiniz?

Daha önce Karl Mayer Grubu’nun ana pazarlarından bahsetmiştim. Bence Çin'de önemli bir ağırlığımız var. Biz hala çözgü örme için ana alan olan sentetik elyaf alanındayız. Ancak bence bu sene ikinci en güçlü pazar Türkiye olacak, bu oldukça olumlu bir durum. Sonraki seviyelerde ise daha önce o kadar güçlü olmayan yeni pazarlar olacak. Sanırım Vietnam'da çok güçlü bir iş yapacağız. Vietnam, Asya'da Çin'in dışında yabancı yatırım için oldukça cazip yeni bir merkez haline geldi. Yani orada Bangladeş'te olduğu gibi çok olumlu bir gelişme görüyoruz. Bangladeş her zaman Hindistan'ın gölgesinde kalmasına rağmen, 2016 ve 2017'de gerçekten önemli ve güçlü bir pazara dönüştü. Ayrıca Endonezya’da oldukça iyimser görünüyor. Ancak geleneksel pazarlara bakarsak, Avrupa'da Almanya bizim için çok iyi. Avrupa'da bir diğer güçlü pazar ise Polonya'dır, orada da iyi işler yapıyoruz. Aynı zamanda Japonya ve ABD gibi geleneksel pazarlar oldukça güçlü kalıyor. Güney Amerika pazarı biraz zayıf, çünkü bu alanda birçok şey oluyor. Özellikle Brezilya bizim için güçlü bir pazar oldu, ancak bu pazarlar ekonomik durumdan etkileniyor.

Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?

Belki son yorum olarak Karl Mayer'ın Türkiye pazarı hakkındaki düşüncelerinde bahsedilebilirim. Biz Almanlar Türkiye'ye çok yakınız, herkesin Türk arkadaşı var, bu yüzden Türkiye'ye çok yakın hissediyoruz ve sanırım hepimiz bu iyi ilişkiyi sürdürmek için birlikte çalışmak zorundayız. Bunun için Karl Mayer çok şey yapıyor, Türkiye'de iyi bir konumdayız ve Türk dostlarımız ve müşterilerimiz ile uzun yıllar birlikte çalışmak istiyoruz.

YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.