Japon Tekstil Makineleri Sektörü

Ar-Ge’ye verdikleri önem sayesinde tekstil sektörüne yenilikçi bir bakış açısı getiren Japon tekstil makineleri sektörü 2015’in ilk altı ayında yüzde 30,7 oranında büyüdü

  29 Eylül 2015 09:21 Salı
Japon Tekstil Makineleri Sektörü

Dünya tekstil sektörüne ürettiği ve geliştirdiği makineler ile yenilikçi bir bakış açısı getiren Japon tekstil makine üreticileri, Ar-Ge ve Ür-Ge’ye verdikleri önem ile öne çıkıyor. Dünya üzerinde en çok araştırma geliştirme bütçesine para ayıran Japon tekstil makinecilerinin oluşturduğu Japonya Tekstil Makineleri Birliği (JTMA) istatistiklerine göre 2015 yılının ilk yarısında Japonya’nın tekstil ve hazır giyim makine ihracatı yıllık bazda yüzde 30,7 oranında büyüme kaydetti.

2014 rakamlarına göre dünya Makine ihracatında 135.2 milyar dolarla 4. sırada olan Japonya’nın yılın ilk altı ayında tekstil makinesi üretimi yüzde 37,9 oranında artarak 127,51 milyar yen değerine ulaştı. Bu dönemde Japonya’nın tekstil makinesi ithalatı ise yıllık bazda yüzde 27,2 oranında artışla 16,92 milyar yen değerinde kaydedildi. En fazla ithalat artışı yaşayan ürün kategorisi ise ithalatı yüzde 166,2 oranında artarak 0,78 milyar yen’e ulaşan kumaş dokuma makinesi grubu oldu.

JTMA

Bu istikrarlı büyümenin ardında Japon tekstil makine üreticilerinin çatı örgütü olan Japonya Tekstil Makineleri Birliği (JTMA) bulunuyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan örgüt, ABD tarafından uygulanan ticari ambargolar nedeni ile yaşanan makine eksikliğini gidermek için, Japon Hükümetinin de desteği ile araştırma geliştirme faaliyetlerine yöneldi.

1950 yılında çıkan Kore Savaşı ile birlikte ABD Ordusu için giyim malzemesi üretmeye başlayan Japon tekstil sektörü ile birlikte büyüme trendi kazanan Japon tekstil makine sektörü, kısa süre içerisinde dünyadaki en yüksek büyüme hızına ulaşarak, etkinliğini arttırdı.  Bütün bunların gerçekleşmesinde savaş sonrasında gerçekleştirilen reformlar, özel sektör yatırımları, nitelikli işgücü, yüksek tasarruf eğilimi, gelişmiş teknolojileri hemen uygulayabilme esnekliği, yaygın ve yüksek eğitim standartları, düşük savunma harcamaları, sosyal, politik ve işgücü ilişkilerinde istikrar önemli rol oynadı.

ABD, Almanya’nın ardından dünyanın üçüncü büyük konfeksiyon pazarı olan Japonya’daki tekstil makine sektöründe JTMA’nın verilerine göre Murata, Shima Seiki ve Toyota gibi dünya çapında markalarında aralarında olduğu 129 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların birçoğu üretimlerini Çin’e kaydırmalarına rağmen, Japonya’daki tesislerinde de üretim devam ediyor.

Dünyanın üretim üssü haline gelen Çin’e ürettiği tekstil makinelerinin yüzde 63’ü ihraç eden Japonya’nın diğer önemli pazarları arasında Hindistan, Endonezya, Hong Kong, Bangladeş, Fransız, İtalya ve Pakistan bulunuyor.

Dijital Baskı

Tekstil sektöründe dijital baskı alanının hızla genişlemesi ile birlikte pazar payını arttıran Japon tekstil makine üreticileri, bu alandaki başarısını dünyaya kanıtlamış durumda. JTMA’nın yaptığı araştırmalara göre dünya genelinde tekstil ürünlerinin yüzde 8’i dijital baskı ile üretiliyor. Dijital tekstil baskının 164 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduğu düşünülürse, Japonya tekstil makine sektöründe üst sıralara yükselecek.

 

Aichi Vermitonem

Japonya’nın önde gelen tekstil makine üreticileri arasında yer alan Aichi, sentetik yapılı ipliklere, doğal liflerden yapılmış olanların kıvrılma bükülme gibi fiziksel özelliklerini kazandırmak için ürettiği tekstüre ve dokuma tezgahları üretiyor. Ar-Ge faaliyetlerine özel bir önem gösteren Aichi’nin ürettiği makineler özellikle Hindistan’da birçok işletme tarafından kullanılıyor.

Asagoe Machine Mfg.co. Ltd.

1975’te Japonya’da kurulan Asagoe, konik çözgü, seri çözgü ve pamuk haşıl makineleri üretiyor. Ar-Ge ve Ür-Ge süreçlerine verdiği önem ile etkinlik alanını hızla arttıran Asagoe, alanında Japonya’nın önde gelen markaları arasında yer alıyor.

Brother International Ltd.

Sanayi tipi dikişi makineleri alanında dünya markası olan Brother, 1908 yılında  Kanekichi Yasui tarafından kuruldu. 1932’de tamamı Japonya’da üretilmiş ilk dikiş makinesini başarıyla piyasaya sunan Brother, kurulduğu ilk günden beri üstün kalite ve eşsiz hizmet mottosu ile hareket ediyor.

Ichinose

1960 yılında geliştirdiği rotasyon baskı makinesi ile emprime üzerine baskı yapabilen makinesi ile tekstil sektöründe bir çığır açtı. Daha önce üretilen makinelerle 10 bin metre baskı yapılabilirken, Ichinose’un ürettiği baskı makinesi sayesinde 100 bin metre baskı alınmaya başlandı. Üretiminin hemen hemen hepsini Çin’e satan Ichinose, dijital baskı alanına yönelik çalışmalar da yürütüyor.

Mimaki

Dijital tekstil baskı teknolojisinin öncüsü olan Mimaki Engineering, 1975’te Japonya’da kurulmasının ardından Asya, Pasifik, ABD ve Avrupa’daki operasyon merkezleriyle küresel bir şirkete dönüştü. Yenilikçi ürünleri ile dijital tekstil sektörüne yön veren şirketler arasında yer alan Mimaki, giriş seviyesinde baskı kesim makinelerinden boya süblimasyonlu baskı makinesine kadar birçok alana yönelik üretim gerçekleştiriyor.

Murata

1935 yılında üretimine başlayan Murata, günümüzde küresel alana dağılmış 5600 çalışanıyla hizmet veriyor. 2012 yılında Muratec ile birleşerek satış ağını genişleten firma, tekstil makineleri, tezgahlar, sac metal makine, Clean FA sistemleri ve iletişim ekipmanları üretimi yapıyor.

Nippy Kikai Co. Ltd.

1978'de kurulan Nippy Kikai, Ne 12-160 numara aralığındaki tüm klasik ipliklere uygun iplik makineleri üretiyor. Üretimini yaptığı makinelerde CO2 emisyonu yılda 54 ton azaltan Nippy Kikai, bu sayede dünyaya geleceğe verdiği değer ile öne çıkıyor.

Toyota Industries

Japonya’nın en eski teknoloji firmaları arasında sayılan Toyota Industries, Sakichi Toyoda'nın, 19. yüzyıl sonlarında Japonya tekstil endüstrisi için bir devrim niteliği taşıyan, Japonya'nın ilk otomatik dokuma tezgahını icat etmesi ile başlayan tekstil makine üretimine günümüzde de devam ediyor. Toyota’nın kurucusu Sakichi Toyoda, 1918 Ocak ayında Toyoda Spinning & Weaving Company'yi  kurmasının ardından, otomatik dokuma tezgahını oğlu Kiichiro'nun da yardımı ile 1924 yılında tamamladı. İki yıl sonra da, Toyoda otomatik dokuma tezgahları fabrikası kuruldu. Tekstilde kazandığı üretim tecrübesini faaliyet gösterdiği bütün alanlara taşıyan Toyota, inovatif üretimine devam ediyor

Shima Seiki

Örgü makineleri alanında 1962 yılından beri faaliyet gösteren Shima Seiki, tekstil sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. 1730 çalışanı ile örgü makineleri sektöründe yer alan Shima Seiki’nin temel iş birimleri arasında örgü makineleri, düz örgü makineleri, konfeksiyon CAD sistemi, tekstil baskı sistemleri yer alıyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.