İthal Tekstile Gümrük İşlemlerinde Yeni Uygulama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

  09 Mart 2018 01:00 Cuma
İthal Tekstile Gümrük İşlemlerinde Yeni Uygulama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın "Gümrük Genel Tebliğinde (Gümrük İşlemleri) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" kapsamında ithal tekstil ürünlerinin serbest dolaşım işlemleri yeniden düzenlendi. Tebliğ kapsamında denizyolu ile gelen eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri eşya başka gümrük idaresine sevk edilmeksizin geldiği gümrük idaresi tarafından yapılacak. Buna göre; keten ve ipek iplikler, tekstil ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçı firmalar için bedelli veya bedelsiz olarak gönderilen vatka, çıtçıt, tela, düğme, rivet, fermuar, askı, etiket, kart etiket, dokuma ve şerit etiket, kurdele, lastik, dantel ve benzeri konfeksiyon imalatında kullanılan yardımcı malzemelerin serbest dolaşıma giriş işlemleri, geldiği yetkili gümrük idaresince gerçekleştirilecek.

Son değişiklikten önce, denizyolu ile gelen tekstil eşyası, geldiği limanda tırlara yüklenerek, ihtisas gümrük idaresine sevk ediliyor ve ithalat işlemleri burada yapılıyordu. Getirilen son değişiklik ile ürünler İhtisas Gümrük İdaresine nakledilmeden, geldiği Gümrük İdaresi’nden serbest dolaşıma girecek. Değişiklikten önce örneğin Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’ne gelen tekstil ürünü, Muratbey (Halkalı) Gümrük Müdürlüğü'ne getirilerek serbest dolaşıma girebiliyordu. Değişiklik ile birlikte gelen eşya Muratbey Gümrük Müdürlüğü'ne gitmeden Ambarlı'dan serbest dolaşıma girebilecek. Yeni tebliğ, ürünlerin serbest dolaşıma girmesindeki sürecin kısalması sağlayarak tekstil ithalatı yapan firmaların yükünü hafifletiyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.