İtalya’nın Kumaş Yüzü: Milano Unica

İtalya’nın ve Avrupa’nın en önemli kumaş ve aksesuar üreticilerin ilgi gösterdiği fuar, yeni dönemde Çin’i hedef ülke olarak belirledi.

  18 Mart 2013 22:25 Pazartesi
İtalya’nın Kumaş Yüzü: Milano Unica

Tekstil ve hazırgiyim dünyasının birçok önemli markasını evsahipliği yapan İtalya, günümüzde yoğun ve ucuz üretim yerine katmadeğeri yüksek koleksiyonlarıyla etkin bir konuma sahip. Asya ve diğer bölgelerin rekabetinden kendisini kalitesi kabul edilmiş bilinen markaları ve onların katma değeri yüksek üretimiyle koruyan İtalya, aynı zamanda sektörde önemli fuarlara da sahip. Tekstil üretim sürecinin bütün segmentlerini kapsayan bu fuarlar içinde kumaş ve aksesuar çeşitlerini kapsayan Milano Unica ayrı bir öneme sahip. Aslında 4 farklı segmentdeki kumaş ve aksesuar fuarlarının birleşmesinden oluşan Milano Unica faklı konseptiyle küresel pazarın ilgisini çekmeyi başarıyor.

Moda In, gelecek sezonun trendi olabilecek avangard malzemelerin fuarı olarak dikkati çekerken, Ideabiella perstijli erkek ve kadın giyim kumaşları koleksiyonlarının sergilendiği bir fuar olarak ilgi topluyor. Seçkin kadın koleksiyonları Ideocomo fuarında yer bulurken, geleneksel ve yenilikçi gömleklik kumaşlar da Shirt Avenue’de ziyaretçilerle buluşuyor.14. edisyonu 7-9 Şubat tarihleri arasında Fiero Milanocity’de gerçekleştirilen fuara katılan tek Türk yayını Textil Dünyası, fuar süresince yoğun ilgi gördü. Geçen yıla gore yüzde 10 ziyaretçi artışı yaşayan Milano Unıca’da yer alan 440 katılımcı, 2013 İlkbahar Yaz kumaş ve aksesuar koleksiyonlarını sergiledi. Bir sonraki edisyonu 11-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlik hakkında, Milano Unica Başkanı Silvio Albini sorularımızı yanıtladı.

Albini, Milano Unica’yı oluşturan 4 fuarın, Ideabiella, Ideacomo, Moda In ve Shirt Avenue’nin 2005 yılında tek çatı altında birleştiğini söyledi. Daha önce bufuarların birbirinden bağımsız, farklı yerlerde ve farklı tarihlerde gerçekleştirildiğinin altını çizen Albini birleşme sürecini şöyle açıkladı; “Birbirine yakın zamanlarda gerçekleştirilen bu fuarlar İtalyan tekstilinin dünyaya tanıtımına katkı yapıyordu. 2004 yılında dünya ekonomisinde değişim baladı ve şirket yönetim stratejileri de buna göre değişti. Yeni ekonomi ve tasarruf politikaları nedeniyle, İtalyan veya yabancı firmalar artık müşterilerini daha fazla ofis dışında tutmak istemiyor. Bu dört fuarın başkanı, katılımcılardan gelen talepleri dinlediler. Pazarın artan ve değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmek için harekete geçmeye karar verdiler.Ortak bir çevre, imaj ve strateji ile her bir fuarın kimliğini koruyacak bir bilişim için önemli bir anlaşma oluşturdular. Bu sektör açısından kazanç getiren bir hareket oldu. Çünkü kişisel fikrime gore, bir sektör tek başına düşünülmemeli ve hareket etmemeli. ‘Sinerji’ küreselleşen dünya ile yüzleşmek için anahtar kelimedir.”

Her bir fuarın kendi bilgi bankasına ve katılımcı portföyüne sahip olduğunu belirten Albini, yaşanan birleşim ile birlikte tüm bu unsurların biraraya gelerek daha da güçlendiğini kaydetti. Katılımcıların özel sekreterlik tarafından yönetilirken, müşterilerin tek bir departman tarafından yönetildiğini aktaran Albini, Milano Unica’nın katılımcı profilinin uzun zaman once şekillendiğini söyledi. Albini; “Fakat özellikle ‘yeni’ pazarlardan yeni misafirlerimiz fuarımıza katılıyor. Ya pazarlama stratejilerimiz doğrultusunda kendi girişimleriyle geliyorlar ya da katılımcıların iletişimde olmasıyla geliyorlar” dedi.

 

Milano Unica’yı “çekici ve yüksek kaliteli katılımcı ve ziyaretçilerle modern bir fuar” olarak tanımlayan Albini, ayrıca ulusal gayri safi yurt içi hasıla için çok önemli bir sanayiyi temsil ettiklerini dile getirdi.Yılda iki defa yapılan edisyona gösterilen yoğun katılımın da bunun bir işaretiolduğunu belirten Albini, ayrıca Tekstil ve Moda Birlikleri başta olmak üzere birçok ulusal ve sektörel kurum ve kuruluşların da güçlü bir şekilde etkinliği desteklediğinin altını çizdi.

 

Ziyaretçi sayısından daha fazla ziyateçi kalitesine önem verdiklerini belirten Albini, amaçlarının sayısal değil kalite anlamında büyüme olduğunu söyledi. Son 2 edisyonda kalite ve yabancı ziyaretçi sayısında dikkat çekici bir artış yaşadıklarını açıklayan Albini, sözlerini şöyle sürdürdü; “Milano Unica trendleri kadın giyim, erkek giyim, spor giyim, gömleklik kumaş sektörü ve aksesuarları için çekici konumda. Katılımcılarımız için tasarlanmış ve fuarın kendi geleceği için tanıtıldı. Bir bütün olarak moda sistemlerine hizmet edecek yeni tekstil aksesuar koleksiyonlarının kreasyonu için zemin ve ilham kaynağıdır. Bu trend materyalleri; tanıtımdan (katılımcılara avantaj sağlaması için) sonra son pazara satılır ve uluslararası tasarımcılar tarafıdan satın alınır.

 

Finansal Kriz Sektörü Yavaşlattı

2008 ve 2009 yıllarında en şiddetli dalgası hissedilen küresel finansal kriz sonrasında Italyan Tekstil sektöründe neler yaşandığına dair sorumuzu yanıtlayan Silvio Albini, 2011’in ikinci yarısında endüstri kapsamında bir yavaşlama görüldüğünü, 2012 eğilimlerindeki belirsizliklerden endişe duyulduğunu hatırlattı. Bu karamsar havaya ragmen Milano Unica’nın 14. edisyonunun aynı katılımcı sayısını koruduğunun altını çizen Albini, 2011 Şubat edisyonunda 76’sı Avrupalı olmak üzere 440 katılımcının yer aldığını ifade etti.Bu güçlü katılımın Milano Unica’ya ve sektöre olan güvenin açık bir işareti olduğunu yineleyen Albini; “Milano Unica, sektörün için önemli ticaret, pazarlama ve buluşma alanı olduğunu göstermiştir. Başta İtalya’dan olmak üzere yatırımcı sayısının artması, Milano’da organize edilen fuarın yüksek kaliteye verdiği önemin anlaşılması için yeterlidir” diye konuştu.

 

Geleceğin anahtar ülkeleriolarak Çin, Türkiye ve Brezilya’dan gelişmiş ülkelere yapılan Tekstil ihracatının konfeksiyon ihracatından daha iyi performans sergilediğini savunan Albini, aynı dönemde Almanya, Fransa ve Amerika gibi geleneksel pazarlarda ise bu trendin düşme yönünde olduğunu kaydetti. Tedarik zincirinin önemine vurgu yapan Albini, İtalyan KOBİ’lerininAvrupa pazarlarındaki rekabet gücünün arttırılması için bunun zorunlu olduğunu ifade etti. Albini; “Bu noktada, Türk pazarının önemi ortaya çıkıyor. Fuardaki katılımcılarımıza gore, bazı Türk üreticilerinin iyi kalite standartlarında olmasına rağmen, Türk firmaları için hali hazırdaki fuara katılım koşulları Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasına kadar devam edecek. Aslında, Milano Unica’nın sadece AB ülkelerinin üreticilerinin konfeksiyonlarından oluştuğu biliniyor” dedi.

 

Çin Anahtar Pazar Konumunda

 

Çin pazarının gittikçe artan bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Silvio Albini, bu nedenle Milano Unica’nın bu bölgede daha aktif hale geleceğini belirtti. Albini Çin’le ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “2011 yılının ilk 10 ayındaki verilere gore, Çin büyüme politikasını sürdürüyor. Bu dönemde Çin iş hacmi bakımından yüzde 27.2’lik bir oran ile 158 milyon Euro’luk bir paya sahip. İş hacmindeki artış ise yüzde 21.8 olarak gerçekleşti. Genelde Çin’den pamuk ithal etsek de, İtalya çoğunlukla bu pazara yün ihraç ediyor. Yüzde 47.4 taraklanmış yün kumaş ve yüzde 16.6 oranında taranmış yünlü kumaş ihraç ediyor. Çin, Hong Kong ile birlikte ele alındığında, Almanya’nın ardından İtalya’nın en önemli ikinci Tekstil pazarı konumunda.”

 

Milano Unica’nın biri Pekin’de  diğeri Shanghai’de olmak üzere Çin’de iki edisyon organize etmeye karar verdiğini açıklayan Albini, ayrıca Messe Frankfurt işbirliği ile Pekin Intertextile fuarında 28-30 Mart tarihleri arasında Milano Unica Çin pavilyonunu ile yer alacaklarını aktardı. Bu etkinliğe yaklaşık 100 İtalyan firmasının katılacağının altını çizen Albini; “Onlar sadece İtalyan Tekstil sektörünü temsil etmiyorlar, aynı zamanda, en önemli İtalyan  tekstil bölgelerini de temsil ediyorlar” dedi.

 

Milano Unica’yı Çin’e taşıyarak amaçlarının sadece değerli kumaş ve aksesuarları o bölgede sergilemek olmadığına işaret eden Albini, Milano Unica’nın ilk edisyonundan bu yana sahip olduğu imaj, stil, kültür ve zarefetin bu bölgeye götürüldüğünün altını çizdi. Albini sözlerini şöyle bitirdi; “Messe Frankfurt ile olan ortaklıktan memnunuz ve bunun sadece bir başlangıç olduğunu da biliyoruz. Eminim ki; İtalyan fabrikalar kendi kalite, çekim, sitil, araştırma ve servis standdartlarını burada temsil edecekler. Aslında, Milanı Unica italyan yaşam tarzını iş ve özel servislerle birleştirecek.”

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.