İtalyan Tekstil Makinecileri Gücünü İleri Teknolojiden Alıyor

Kaliteli ürünleri ile tüm dünyada pazar payını arttıran İtalyan tekstil makine üreticilerinin başarısının sırrı ACIMIT

  24 Haziran 2015 08:02 Çarşamba
İtalyan Tekstil Makinecileri Gücünü İleri Teknolojiden Alıyor

Global arenada İtalyan tekstil makineleri üreticilerinin ürettiği ürünlerin tanıtım ve teşvik faaliyetlerini yürüten İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Birliği (ACIMIT), kar amacı gütmeden 130 ülkede faaliyet gösteriyor. 300 üyesi olan ACIMIT, Yaklaşık 3 milyar euroluk bir pazar payın ile dünyanın önde gelen makine çatı örgütleri arasında yer alıyor.

Ürettikleri tekstil makinelerinin yaklaşık yüzde 80’ini yurtdışına satan İtalyan tekstil makine üreticileri, satışlarının yüzde 41’ini Asya’ya yüzde 40’ini de Avrupa, yüzde 8 Güney Amerika’ya, yüzde 6 Kuzey Amerika’ya ve yüzde 5 Afrika’ya gerçekleştiriyor. Türkiye’ye de önemli oranda makine satışı gerçekleştiren İtalyan tekstil makine üreticilerinin çatı örgütü ACIMIT’in Başkanı Raffaella Carabelli yayın grubumuza özel açıklamalarda bulundu.

“Tanıtım Bizim İçin Önemli”

İtalyan tekstil makineleri için tüm dünyada tanıtımlar çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Raffaella Carabelli, bu çalışmalar arasında öne Sürdürülebilir Teknoloji Projesini beş yıldan beri başarı ile sürdürdüklerini belirterek, “Bu girişim ile hammadde, enerji tasarrufu sağlayarak, çevre duyarlılığını sağlamak yolunda önemli çalışmalara imza attık. Tekstil endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerin düşük maliyet, yüksek kalite ve kısa zaman hedeflerine aynı anda yüksek düzeyde ulaşabilmeleri için öncelikle işletme yönetimi anlayış ve uygulamalarında değişim gereğini ortaya çıktı” dedi. Ürüne ödenen değer ve ürünü üreten işletmelerin bu değerden almış olduğu pay ve bu payı etkileyen faktörlerin büyüklüğünün tespiti ürünün değer zinciri analizi ile yapıldığını belirten Carabelli, üye firmalarına değer zincirinin tamamını kapsayan sorunlarını çözmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Bunun yanı sıra ACIMIT’in üyelerinin tanıtım ve pazarlama gibi konularda yardımcı olarak, firmaların uluslararasılaştırmak için eğitim ve danışmanlık hizmeti de verdiklerini söyleyen Carabelli, tekstil sektöründe yapılan fuarların çok önemli olduğunu belirtti. “Fuarlar sayesinde dünyanın her yerindeki müşterilerimize ulaşabiliyoruz” diyen Carabelli, 2014’te 2 milyar dolar ihracat rakamına ulaştıklarını belirterek, bunun altında yatan faktörleri İtalyan makine sektörünün artan kalitesi ve yaptıkları tanıtım çalışmalarına bağladı.

“Eğitim Şart”

ACIMIT’in en fazla önem verdiği konuların başında tekstil alanında çalışanların eğitimi geldiğini ifade eden Carabelli, “Akademik olarak üniversitelerde uygulanan eğitim programlarını da yakından takip ediyoruz. LIUC-Universita Carlo Cattaneo di Castellanza ve Citta Studi Biella üniversiteleri ile birlikte yürüttüğü işletme ve tekstil mühendislikleri programlar bulunuyor. Ayrıca Hindistan ve Çin’deki üniversiteler ile de tekstil alanında sürekli eğitim programları açıyoruz” dedi. Tüm dünyada tekstil sektöründe çalışacak kalifiye eleman bulmakta yaşanan zorlukları dile getiren Carabelli, ACIMIT olarak öncelikli hedeflerinin tekstil sektörüne yönelik profesyonel bireylerin yetiştirilmesi olduğunu belirtti.

“Sürdürülebilirlik Önem Kazandı”

ACIMIT olarak önem verdiği diğer bir konuda tekstil sektöründe sürdürülebilirlik olduğunu söyleyen Carabelli, Yeşil Etiket adını verilen sürdürülebilirlik girişimini ortaya koyduklarını ifade ederek, bu girişimin yoğun ilgi gördüğünü ifade etti. “Son yıllarda özellikle Avrupa ve ABD’de enerji ve hammadde fiyatlarının artışı ve bürokratik düzenlemeler, perakendeciler ve tüketiciler için gerçek bir rekabet faktörü haline dönüştüğü için sıkıntı yaşayan firmaların, sorunlarına çözüm sunmayı hedefleyen ve sürdürülebilir üretim için geliştirdiğimiz Yeşil Etiket girişimi bugün ve yarın için enerji tasarrufu, hammaddelerin sarfiyatının minimuma indirilmesi ve kaynakların korunması konularına eğiliyor” diyen Carabelli sözlerine şu şekilde devam etti “Su, kimyasal ve enerji tüketimi konularında somut adımlar atan Yeşil Etiket girişimi sayesinde daha verimli üretim ve daha düşük maliyet sağlanması amaçlıyoruz.”

Üretimin %80’i İhraç Ediliyor

2015 yılı içinde, ekonomik göstergelerin son derece olumlu olduğunu söyleyen Carabelli, euroda yaşanan devalüasyonun ihracat rakamlarını arttırdığını belirterek, “2014’ün son aylarında yaşanan ihracat artışı ile beraber üretimini gerçekleştirdiğimiz makinelerin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Şu anda ihracatımızın yüzde 36’sı Çin, Türkiye ve Hindistan’a gerçekleşiyor” dedi.

Önümüzdeki yıllarda küresel pazarlarda büyüme olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Carabelli, “Bu büyümede özellikle büyük tekstil makinelerinin rol oynayacağına inanıyorum. Yeni pazarlar öne çıkıyor. Özellikle Asya’da Bangladeş ve Vietnam, Sahra altı ülkelerde de Etiyopya gibi ülkelerde hızlı gelişen bir tekstil sektörü var. Bu da bize yeni iş imkanları ve olanakları sağlayacak” şekilden konuştu.

ITMA Yatırımları Yavaşlatacak

Türk tekstil sektörünü ise “Türkiye tekstil piyasası, dünyanın en önemli pazarlarından birisi olmaya devam ediyor. Türk pazarında son beş yılda İtalyan tekstil sektörü olarak, yüzde 16 büyüme kaydettik. Geçtiğimiz 2014 yılında, Türkiye’ye 228 milyon euroluk ihracat gerçekleştirerek, yüzde 7 oranında bir büyüme kaydettik” dedi.

Kasım ayında gerçekleşecek olan ITMA Milano’nun Türkiye dahil Avrupa pazarında yapılacak yatırımlar açısından bir yavaşlama yaratacağını ifade eden Carabelli, fuarın ardından yatırımların şekillenerek 2015’e sarkacağını belirtti.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.