GROSSE Mümessilleri Aradan Çıkardı

UniShed serisi ile jakarlı dokumaya farklı bir bakış getiren GITEC GROSSE, Türkiye pazarına özel ilgi gösteriyor.

  19 Mart 2013 18:47 Salı
GROSSE Mümessilleri Aradan Çıkardı
Jakarlı dokuma alanında 130 yılı aşkın sektörün başarılı bir oyuncusu olarak faaliyet gösteren GITEC GROSSE, şirket içi yapılanmalardan sonra 2011 yılında, Türk pazarına yeniden ‘merhaba’ demişti. Bu yapılanmadan sonra firma, mümessillerle olan ilişkisini sonlandırarak direkt giriş yaptığı Türkiye’de faaliyetlerini Bölge Satış Sorumlusu Tuncar Çelikbaş aracılığıyla sürdürüyor. ITM 2012 fuarına hem fuar takvimi hem de fuar alanı gibi sorunlar nedeniyle makine getirmeden katılan firma, ziyaretçileriyle yoğun bir görüşme trafiği yaşadı. Textil Dünyası olarak ziyaret ettiğimiz GITEC GROSSE standında, firmanın Satış Direktörü Roberta Boscoli ve Türkiye Bölge Sorumlusu Tuncar Çelikbaş ile bir röportaj gerçekleştirdik. Yetkililer, GITEC GROSSE ve ITM hakkında önemli tespitlerde bulundu.

Alman Kalitesini Çin’de de Sürdürüyoruz

Firmanın, 2005 yılında Çin merkezli Hisun Group tarafından satın alınmasıyla birlikte, faklı bir yapıya büründüklerini vurgulayan Türkiye Bölge Sorumlusu Tuncar Çelikbaş, 2008 yılında yaşanan krize rağmen, planlı çalışmalarla bu süreci atlattıklarını söyledi.

GITEC GROSSE’nin 2009 yılında yeniden organize edildiğini hatırlatan Çelikbaş, sözlerine şöyle devam etti; “Almanya Ulm’de bulunan GROSSE Uluslararası Teknoloji (GITEC GROSSE Internationale Technologie GmbH) olarak, öncelikle AR-GE çalışmalarına, uluslararası satış ve hizmetlerine yoğunlaştık. Standart makine üretimini Çin’e kaydırdık. Firmanın Çin’in Zhoushan Bölgesi’nde bulunan modern üretim tesisinde, Alman kalite yönetim sistemlerini uygulayarak, üretim gerçekleştirmeye başladık. Ayrıca GITEC olarak, Almanya’dan tedarik edilen bütün önemli kilit parçalarla Zhoushan’daki montajın son ürün kalitesini garanti altına alıyoruz.”

Çin’deki üretim alanını sürekli denetim altında tuttuklarını da ifade eden Çelikbaş; “Almanya’da yakalanan kalitenin bölgede de sağlanması için Almanya’daki mühendislerimiz, teknikerlerimiz ve diğer çalışanlar elektronik veya yazılım desteği sağlıyorlar” dedi. Tüm makinelerin anahtar parçalarını halen Avrupa’da ürettiklerini vurgulayan Çelikbaş şöyle konuştu; “ Tüm işleyişimizi sağlam bir şekilde kurduk. Makine parçalarını Almanya ve Avrupa bölgesinde ürettirip, satın alma yoluna gidiyoruz. Üretilen malzemeleri Çin’e gönderip sadece montaj aşamasını bu bölgede gerçekleştiriyoruz. Özellikle makine de kilit rol oynayan elektronik kartlar Almanya’da üretiliyor. Dünyanın neresinde olursa olsun üretilen makineler, Alman kalitesini taşıyor. Çin’de üretim yapılmasının nedeni maliyetlerin düşürülmesidir. Ancak bunu yaparken de kaliteden ödün vermek istemiyoruz.”

GITEC GROSSE’nin makine üretiminde kaliteye önem verdiğini vurgulayan Çelikbaş, bu doğrultuda müşteri taleplerini de değerlendirdiklerini açıkladı. Bu yönde sağlam adımlar attıklarını ifade eden Çelikbaş; “Rekabetin çok ciddi boyutlara ulaştığı bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Ancak, Alman kalitesinden ödün vermeden maliyeti düşürmeyi hedefledik. Temel unsur kaliteden ödün vermemektir. Diğer yandan, müşteri ziyaretlerinde ve fuarlarda istekleri değerlendirip ona göre kararlar alıyoruz. Üretime yönelik AR-GE çalışmaları yapıyoruz.  Üretim portföyüne uygun olarak makine yelpazesini genişletiyoruz” diye konuştu.

UniShed, ITMA’da Çok Büyük İlgi Gördü

GITEC GROSSE Internationale Technologie GmbH Satış Direktörü Roberta Boscoli de sorularımızı yanıtlayarak, ITMA Barcelona’da iyi bir başlangıç yaptıklarını ifade etti. Şirketin, yoğun ilgi ile karşılaştığı bu organizasyondan sonra yeniden yapılanmaya gittiğinin altını çizen Boscoli; “Yeni ve kaliteli bir yapı ile pazara yeni ürünlerimizi sunmaya devam ediyoruz” dedi. Yaşanan krize rağmen ITMA’nın kendi şirketleri açısından başarılı geçtiğini vurgulayan Bascoli, yaşanan tüm şansızlıklara rağmen başarılı çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.

UniShed ile ITMA Barcelona’da umulandan daha fazla ilgi gördükleri konusunda Bascoli’nin görüşlerine katılan Türkiye Bölge Sorumlusu Tuncar Çelikbaş, genel anlamda bütün pazarlardan olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Özellikle otomotivde kullanılan hava yastığı konusunda öne çıkan UniShed2 jakarlı dokuma makinesinin ilgi gördüğünü hatırlatan Çelikbaş, 2007’den bu yana sürekli geliştirilen makinenin özellikle geleneksel jakarlı makinelere ramen çok daha fazla verimlilik sağladığını belirtti. Yeni nesil UniShed2’nin teknik anlamda da çok kaliteli olduğunu vurgulayan Çelikbaş, makinenin 8192 kanca ile eşsiz bir dokuma imkanı sağladığını ifade etti.

Hedefimiz Çin’in En Büyüğü Olmak

Türkiye pazarına olan ilgilerinin her geçen dönem arttığını ifade eden Çelikbaş, sözlerine şöyle devam etti; “Son dönemlerde hava yastığı dokuması için Türkiye’de araştırma içerisindeyiz. İhtiyacın olup olmaması konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Türkiye dışında hava yastığı üreticileri olarak İsveç, Fransa gibi ülkeler olurken, makinelerimize talepler genelde bu bölgeden oluyor.”

Özellikkle vurgulayan Çelikbaş Şirketlerinin yaklaşık olarak 100-150 makine ürettip, Çin’de en büyük hava yastığı üreticisi olmak istediklerini dile getirdi. Çelikbaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Bu üretimle de bölgede ki en büyük üreticilerden birisi olma yolunda olduklarini ifade etmiştir. Ancak hedefimiz en büyük olmak. Maliyet dengesini çözdüğümüz zaman böyle olacağına inanıyoruz. Su Jet ile dokunulan üretim maliyeti düşürüyor. Bu sebepten yapılan yatırım a baştan harcanan para sorun teşkil etmiyor, çünkü sürkeli maliyet düşüşü sağlanıyor.

Türkiye’de dışında birçok bölgede araştırma yaptıklarını vurgulayan Çelikbaş, özellikle Amerika’da rağbetin çok yüksek olduğunu söyledi. Bu talepleri karşılamak için ciddi anlamda yatırım yaptıklarını söyleyen Çelikbaş: “İsveç ve Fransa’ya da bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Bu ürün otomotiv sektöründe uygulandığı için gereken bazı sertifikalar var. Bizde tam bu aşamadayız. Bu durumları çözdüğümüzde satışlara tamamen başlayacağız.” dedi.

Tüketici Talepleri Değişiyor

Jakarlı dokuma teknolojilerinde trendin farklılaştığını ve niteliklerin de değiştiğini ifade eden Çelikbaş şunları söyledi; “Tekstil sektöründe gelişen ülkelerden birisi olan Türkiye, Avrupa’nın geçirdiği değişimleri geçirerek, büyümeye devam ediyor. Fantezi ürünlere dönüyor ve yavaş yavaş basic üründen kurtuluyor. Ülkede yapılan üretimin sürekliliği ve kalitesi de çok önemli. Bu anlamda Çin’e uygulanan kota çok başarılı bir strateji olarak öne çıkıyor. Yapılan çalışmalar iç pazarın canlanmasını sağlıyor. Bu sebeple de dış pazara da daha canlı yanıt verme şansı artıyor. Bu da rekabet gücünü arttırıyor. Çünkü üretim olmayan bir yerde rekabet edemezsiniz. İthal edilen bir ürünü işleyerek ihraç etmekle hiçbir yere varılamaz.”

Türkiye’de devletinde tekstil üreticilerine sahip çıktığını belirten Çelikbaş; “Yapılan teşvikler gözle görülür bir katkı sağlıyor” dedi. Yatırım yapmayan bir ülkeyi ölüme terkedilmiş bir insana benzeten Çelikbaş, sektöre uygulanan teşviklerin ülkeyi ve sektörü canlandırdığını savundu. Çelikbaş; “Bu anlamda gelişimini hızlı bir ivme ile sürdüren Türkiye pazarına da oldukça önem veriyoruz. Pazarla ilk etapta direkt olarak ilgilenmeyi düşünüyoruz. Eski mümessillerimizden ayrıldık. GROSSE, mümessilleri aracılığıyla değil, kendisi birebir müşterileri ile ilgilenecek. Kurulum ve satış sonrası hizmetleri, Türkiye’de servisimiz olan Mayteks Tekstil tarafından aktif bir şekilde yürütülüyor” dedi.

ITM’de Zamanlama Hatası Katılımı Düşürdü

ITM 2012 fuarı hakkındaki görüşlerini de açıklayan Tuncar Çelikbaş, 23 Nisan’da tatile denk gelen etkinliğin zamanlamasının çok kötü olduğunu vurguladı. Çelikbaş, birçok firmanın fuarın çok kısa süreli olmasından, kurulum işlemlerine verilen sürenin kısıtlı olmasından dolayı makine olmadan katılım gösterdiğini ifade etti.

Kendileri açısından ITMA’ya katılamayan ülkelerden gelen ziyaretçilerle ITM fuarındaki görüşmelerin olumlu geçtiğini vurgulayan Çelikbaş sözlerini şöyle tamamladı; “ Verimli görüşmeler yaptık ancak makine sergileme şansını yakalayamadık. Kendi adımıza konuşmak gerekirse biz kesinlikle EJP-4 Jakar makinesini  getirmek isterdik. Ancak zamandan kaynaklanan sıkıntıların çözümü bulunamamış. Büyük makineler için üç günlük kurma sökme zamanı ve dört günlük kısa bir fuar zamanı çok yetersiz kalıyor. Tabi bu tür sıkıntılar öbür fuarlarda da var. ITMA Asya’da makine ile yer alacağız. Aynı zamanda Hindistan’a da ki INDIA ITME fuarına da bu şekilde gideceğiz. Her iki organizasyona da makine ile katılım sağlıyoruz. Maalesef Türkiye’de anlattığım koşullar nedeniyle bu şansı yakalayamadık.”

 

 

 

 

 

 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.