Geleneksel Danteller Dijital Baskıya Taşındı

Geleneksel dantellerden ilham alınarak tasarlanan desenler, dijital baskı teknolojileri ile buluşarak yepyeni bir form kazandı.

  16 Kasım 2017 01:00 Perşembe
Geleneksel Danteller Dijital Baskıya Taşındı

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan dantellerin motiflerinden ilham alınarak hazırlanan vektörel çizimler, dijital baskı desenlerine hayat verdi. Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. S. Çiğdem Koçak tarafından dantellerden ilham alınarak tasarlanan desenler dijital baskı teknolojileri ile buluştu. Dantellere yepyeni bir form kazandıran Yard. Doç. Dr. S. Çiğdem Koçak, BTC Dijital Baskı Teknolojileri’nin desteği ile basılan tasarımlarını 23 Ekim’de açılan “Gelenekselden Yansımalar” adını verdiği sergide tanıttı.

Yüzyıllardır Anadolu insanının kültürel kimliğini yansıtan en değerli el sanatlarından biri olan danteli, günümüze taşımaktan duyduğu mutluluğu paylaşan Yard. Doç. Dr. S. Çiğdem Koçak, sergiye ilişkin şu açıklamalara yer verdi; “Dantel, yüzyıllardır kadınların süslenmek, süslemek ve çeyiz amaçlı duygularını anlattığı bir ince dil olarak tanımlanabilir. Dantellerimizin motiflerini, özüne bağlı kalarak sürekli canlı tutabilmek ve yaşatmak, kültürel değerlerimizi korumak amacıyla büyük önem taşıyor. Bunun için danteller günün anlayışına uygun olarak gerek giysi, gerek dekoratif amaçlı yaşayan varlık olabilmeli ve hayatımıza zarafet katmaya devam edebilmeli.”

Sergi için dantellerin motiflerinden ilham alınarak ve bu motiflerin vektörel çizimlerinden faydalanarak dijital baskı desenleri tasarlandığını ifade eden Koçak, “Bu sergiyi sanata gösterişsiz katkı sağlayan tüm isimsiz sanatçılarımıza ithaf ediyorum.” sözlerine yer verdi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.