Çiftçi Pamuktan Kaçıyor

Tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuk ekim alanlarının daralması, dışa bağımlılığımızı arttırıyor

  16 Eylül 2015 09:24 Çarşamba
Çiftçi Pamuktan Kaçıyor

Tekstil sektöründe hızla gelişen ve büyüyen Türkiye, sürekli artan pamuk ihtiyacını karşılamak için ithalata yöneliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) verilerine göre 2013 yılında 36 ülkeden 1 milyar 681 milyon dolarlık pamuk ithal eden Türkiye, 2014 yılında 35 ülkeden 1 milyar 750 milyon, 2015’in ilk aylarında ise 215 milyon dolarlık pamuk ithal etti. Her platformda en çok katma değer yaratan sektör olarak tanımlanan tekstil sektörünün, temel hammaddesi olan pamuğun, üstelik Türkiye’de de yetiştirilebiliyorken bu denli büyük rakamlarda ithal edilmesi tekstilde olan dışa bağımlılığımızı ortaya koyuyor.

Çiftçi Pamuk Yerine Başka Ürünlere Yöneldi

Pamuk ekili alanların son birkaç yılda 500 bin dönümden 300 bin dönüme kadar gerilediği Adana’nın en büyük çiftçi kuruluşu Yüreğir Ziraat Odası’nın Meclis Başkanı Şevket Uludağ, pamukta girdi maliyetlerinin artmasına rağmen teşviklerin yetersizliğinin üreticiyi mısır, buğday, soya gibi riski daha az ürünlere yönlendirdiğini söyledi. Türkiye’nin geçen yılki pamuk ithalatının 800 bin tona dayandığını, son 10 yılda ithal pamuğa yaklaşık 15 milyar dolar ödendiğini ifade eden Uludağ, “Ekim alanları daraldı. İthalatımız arttı. ABD’nin pamuğuna muhtaç olduk” dedi.

Türkiye’nin tekstil ülkesi olmasına rağmen üretimin sanayicinin ihtiyacı olan pamuğa yetmediğini belirten Şevket Uludağ, dünyada pamuk lifi veriminde ikinci olan Türkiye’nin, ithalatta da Çin’in ardından dünya ikinci sırada bulunduğunu kaydetti. Uludağ, “Pamuk ithalatı için milyarlarca dolar döviz ödüyoruz. Pamuğumuzu ABD pamuğundan koruyamıyoruz. Maliyeti bizden düşük olan ve daha fazla destekle beslenen ABD çiftçisi pamuğunu sıfır gümrükle Türkiye’ye satıyor. Öncelikle yapılması gereken pamukta gümrükle koruyamadığımız üreticilerin mağdur olmaması için, maliyet bedelinin üzerinde bir fiyatın piyasada oluşmasını sağlayıcı tedbirler almak olmalıdır” şeklinde konuştu.

Pamuğun Fiyatı Belirleyecek

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, son yıllarda pamuk üretimindeki azalmanın sanayiciyi derinden yaraladığını söyleyerek, Adana’nın simgesi olan pamuğun ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Azalan pamuk üretiminin artması için kütlü pamuk fiyatının ve fark ödeme desteğinin çiftçi açısından cazip olması gerektiğini kaydeden Bilgiç, bu yıl oluşacak pamuk fiyatının son derece kritik öneme sahip olduğuna ifade etti.

Devletin önemli kademelerine hazırladıkları raporları sunduklarını söyleyen Bilgiç, “Hazırladığımız raporda, pamuğa verilen primlerin düşük olduğunu, bunun üreticiyi memnun etmediğini, üreticiye para kazandıracak durumda olmadığından tüketicinin bu üründen kaçacak durumda olduğunu ifade ettik” dedi. Pamuğun sadece Çukurova için değil Türkiye için çok önemli bir ürün olduğunu ifade eden Bilgiç “Pamuğun bölgede eski önemini kazanması gerekiyor. Bu sayede dışarıya olan bağımlılığımız azalacaktır. Bunun içinde pamuk fiyatının 1 lira seviyesine çıkarılması gerek” dedi.

Better Cotton

Adana Ticaret Borsası olarak, sürdürülebilir pamuk üretimi için 3 yıldan beri Better Cotton çalışmaları yürüttüklerini sözlerine ekleyen Bilgiç, “Bu kapsamda, Adana’da ilk olarak 2013 yılında 3 üretici ve 4 çırçır işletmesi ile bin 850 dekarda, 2014 yılında 17 üretici ve 4 çırçır işletmesiyle 13 bin 850 dekarda pamuk üretimi gerçekleştirildi. 2015 yılında ise 35 çiftçi ve 6 çırçır işletmesiyle yaklaşık 24 bin dekarda Beter Cotton üretimi yapıldı. Önümüzdeki zaman diliminde bu sezonda ülkemizin ilk Better Cotton pamuğunun satışını da yapacağız. Better Cotton ile yapacağımız bu çalışmalar ile yerelde pamuk üretim girdilerini azaltıp daha verimli, kaliteli ve ayrıca çevreci pamuk üretimini sağlamayı planlamaktayız” şekilde konuştu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.