Bamen’in İplik Hedefi: Güney Amerika Pazarı

Kayseri merkezli modern tesisi ile ihracat pazarlarında gücünü Bamen İplik, her sene artan üretim kapasitesini genişletiyor.

  19 Mart 2013 01:41 Salı
Bamen’in İplik Hedefi: Güney Amerika Pazarı

Mahmut ve Murat Başyazıcıoğlu kardeşlerin ortaklığında kurulan Bamen İplik, 2002 yılında başladığı faaliyetlerini her dönem geliştirerek sürdürüyor. 2002’de 4 adet ring makinesi ile yola çıkan firma yeni pazarlara açılmaya devam ediyor. Başyazıcıoğlu Tekstil’in iplik üretim markası olarak bilinen Bamen İplik 2011 yılında, açıklanan ikinci en büyük 500 firma arasında 327. sırada yer alarak küresel çapta bilinen marka olma hedefine adım adım yaklaşıyor. Bamen ilk olarak, Güney Amerika pazarında yer almayı amaçlıyor.

Kayseri’deki modern fabrikasında 46.000 metre kare açık alan, 33.000metre kare kapalı alana sahip olan firma, teknolojik çalışmalar ve yatırımlar ile kapasite kullanım alanını da genişletiyor. Makine parkında, yerli yabancı birçok marka ile çalışmalarını yürüten Bamen İplik (Başyazıcıoğlu Tekstil), iplik boyahanesinde sektörün önemli yerli ve yabancı markaların makinelerine sahip bulunuyor.

Firma, birçok kalemde üretim yaparken en çok konvansiyonel iplikler ve kompakt ring iplikleri öne çıkıyor. Viskon-penye, bambu-penye, Micro modal-penye, yün-penye, viskon-yün karışımları gibi çok çeşitli ürünler veren Bamen, organik penye ve organik karde segmentinde de üretim yapıyor.  Bamen, iplik boyama tesisi üretiminde ise; sentetik, selülozik tüm karışımlı ipliklerin boyaması, bobin boyaması, indantrent boyama, fason boyama, CU (Control Union) sertifikalı organik boya gibi uygulamaları da gerçekleştiriyor.

AR-GE Çalışmaları Hızlandı, Üretim Kapasitesi Arttı
Türkiye’nin en modern makine parkuruna sahip işletmelerden birisi olan Bamen İplik’in her yıl büyüyen yapısı AR-GE çalışmaları ile destekleniyor. Firmadan edindiğimiz bilgiye göre, ilk kurulduğu yıllardan bu yana araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem verildiği vurgulanırken, geliştirilen uygulamalar ışığında Bamen İplik, 4 bin 800 İğ kapasitesi ile başladığı üretimini, son dönem itibariyle 52 bin 512 İğ’e çıkarmış bulunuyor.  Sürekli artış gösteren bu kapasitenin 36 bin 192 İğ’i konvensiyonel ring olarak açıklanırken, 16 bin 320 İğ’in ise kompakt ringden oluştuğu belirtiliyor. Birçok ürün karışımı ile iplik üretme kapasitesine sahip olan Bamen’in, iplik boya tesisinde ağırlıklı olarak pamuk ve selülozik boyama yapılıyor. Firma ayrıca isteğe göre naylon, akrilik ve polyester kesik elyafların boyamasını da yapabiliyor. Faaliyet segmentini arttırmaya eden firmanın 2008 yılında faaliyete geçen kompakt iplik ile iplik boyama tesisi, entegrasyon sürecini hızlandıran bir yapı olarak öne çıkıyor.

Yapılan yeni ürün harcamaları ile bütçelerini her sene ikiye katlayan Bamen, boyahanenin kuruluşunda 7 ton olan iplik boyama kapasitesi ilave yatırımlar ile 12 tona çıkarılırken, yüzde 50 kapasite artışı sağlanmış oldu. Firma ayrıca iplik boya tesisinde antibakteriyel aleo vera ve yanmazlık (güç tutuşurluk) gibi özel apre üretimleri yapabiliyor. Firma ürettiği ürünler ile birçok kullanım alanına da hitap ediyor. Faaliyet alanları arasında ise çorap, ev tekstili, döşemelik, formal giyim, denim, askeri tekstil, gömlek, triko, sargı bezi, perdelik, iç giyim, spor giyim, otomotiv tekstili yer alıyor. Üretilen ürünlerin kalite kontrolüne de önem veren firmanın, offline elyaf, şerit, fitil, kops, bobin test cihazları ve Online Kontrol Sistemleri ile donanımlı laboratuvarları güven veren testler gerçekleştiriyor. Boya laboratuvarı ise, otomatik dozajlama sistemleri ile boyama kalitesini sürekli kılıyor.

Enerji Tesisi Kurma Çalışmaları Tamamlanıyor

Bamen markasının sahibi Başyazıcıoğlu Tekstil İtalya, Almanya, Fransa, Rusya, Bulgaristan, Portekiz, Yunanistan, Polonya, Ukrayna, İskandinav ve Baltık ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. Firmanın 2009 yılında faaliyete geçirdiği iplik boyahanesiyle beraber, boyalı iplik ihracatı her geçen gün artıyor. Bu kapsamda 2011 yılında ihracatın cirodan aldığı payı yüzde 30’un üstüne çıktı. Uygulamalardan başarılı sonuçlar alınması firmanın hedeflerini daha da büyütmesine neden oldu. Firma başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika pazarında önemli bir oyuncu olarak yer almak istiyor. Bunun dışında Suriye, Orta Doğu, Kuzey Afrika içinde çalışmalar yapan Bamen, 2012 yılında ihracatın cirodan aldığı payı yüzde 30’ların üstünde tutmayı hedefliyor.

Başyazıcıoğlu Tekstil, sektörel büyümesine ivme kazandırmak için, kendi tesislerindeki enerjisi ihtiyacını karşılamak için, bu alana da yatırım gerçekleştiriyor. 2012 bahar döneminde faaliyete geçecek olan tesis ile elektrik tüketimini dışa bağımlılığını azaltacak olan şirketin, mevcut tesis üzerinde otomasyon ve iyileştirme yatırımlarına ağırlık vereceği belirtiliyor. 2012 yılında ki beklentileri konusunda önemli bilgiler aldığımız Bamen İplik tarafından, 2011 yılında tekstil sektöründe hiç beklenmedik fiyat dalgalanmalarına tanık olduğu belirtildi. Hammadde fiyatlarının normalin üstünde artması ve hızlı düşüşe geçmesinin tekstil piyasasını oldukça tedirgin ettiği de belirtilirken, pamuk fiyatlarının 2012’den itibaren tekrar stabiliteye geçeceği ifade edildi. Türkiye’de yeterli pamuk üretimi ve ithalatta koruma önlemleri alındığı sürece sektör mevcut kapasitesini koruyacağı savunuldu. Ayrıca sektörün yüksek enerji ve işçilik maliyetleri nedeniyle Çin, Hindistan ve Pakistan gibi pamuk ve iplik üreticisi ülkelerle rekabet etme şansı bulunmayacağı savunuldu.


 


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.