“Ar-Ge, İsviçreli Şirketlerin DNA'sının Bir Parçası”

En son teknolojileri ürettiği makinelere yansıtan İsviçreli tekstil makine üreticileri, Ar-Ge faaliyetleri ile küresel araştırmalarda da ‘yenilik şampiyonu’ olarak öne çıkıyor.

  04 Ağustos 2017 01:00 Cuma
“Ar-Ge, İsviçreli Şirketlerin DNA'sının Bir Parçası”

Ar-Ge faaliyetlerine verdikleri önemle, her geçen yıl daha inovatif projeleri hayata geçiren İsviçreli Makine Üreticileri, sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarını da eş zamanlı olarak yürütüyor. İsviçre Makine Üreticileri Birliği (Swissmem) Genel Sekreteri Cornelia Buchwalder, yayın grubumuza verdiği özel röportajda “Ar-Ge, İsviçreli şirketlerin DNA'sının bir parçasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

İsviçre tekstil makinelerinin uluslararası alanda tanınmasını sağlamak için 2016'da hangi fuarlara ve faaliyetlere katıldınız? Şu anda kaç aktif üye ile birlikte çalışıyorsunuz?

Son on iki ayda üyelerimize çeşitli pazarlarda destek verdik. 2016 sonbaharında Şanghay'daki ITMA Asya'da 30 İsviçreli katılımcı ile birlikte bulunduk. Hindistan, Türkiye ve Çin gibi başlıca ihracat pazarlarının yanı sıra çeşitli nedenlerden dolayı düşüş yaşayan ülkelerde üyelerimize destek veriyoruz. Kısa bir süre önce, Mısır tekstil endüstrisini üye şirketlerle yeniden bağlamak için iki gün sürecek bir sempozyum düzenledik. Sunumlar ve işletmeler arası toplantılarıyla bu iki günlük etkinliğe 400 Mısırlı tekstil üreticisi ve 14 üye firma katıldı. Bu yılın Eylül ayında ise 13 İsviçre Tekstil Makineleri Üreticisi, Tahran'da düzenlenecek olan Irantex'deki İsviçre pavilyonunda kendilerini tanıtacak. Derneğimiz şu anda 40 üye şirketle faaliyetlerini sürdürüyor.

İsviçre tekstil makineleri, en son teknolojiler ve kalitesi ile dünya çapında üne sahip. Swissmem üyesi şirketler, kalite ve teknolojik gelişme açısından nasıl bir strateji izliyor?

Ar-Ge, İsviçre şirketlerinin DNA'sının bir parçasıdır. İşte bu nedenle İsviçre genellikle küresel analizlerde bir "Yenilik Şampiyonu" olarak yer almaktadır. Ar-Ge ve sürdürülebilirlik, el ele gider ve şu dört yönü kapsar: Çevresel, ekonomik, sosyal ve kültürel. Çoğunlukla çevresel yön öncelikle göz önüne alınmaktadır. Ancak diğer yönler de önemlidir. Güvenliği geliştiren, atıkları en aza indiren, daha az enerji tüketen ve maksimum yatırım getirisi sağlayan makineler sürdürülebilir bir şekilde tasarlanır ve üretilir. Böyle bir makinenin kurulması, operasyonel verimliliği, emniyeti, işlevselliği, verimliliği, malzeme kullanımını, kullanım kolaylığını ve bakımı analiz eden bütünsel bir yaklaşımı gerektirir. Genellikle küresel yenilik şampiyonu olarak sıralanan İsviçre endüstrimiz, tüm bu yönlerini dikkate alarak makinelerini geliştirir.

İsviçreli tekstil makine imalatçıları, Industrie 4.0 içinde yer alan gelişmeleri teknolojilerine ne ölçüde uyguluyor? Bu alanla ilgili ne tür uygulamalar yapıyorlar?

Bundan birkaç yıl önce, üyelerimizi inovasyon sürecinde destekleyecek bir program başlattık. Özellikle KOBİ'ler için; portföylerini, hizmetlerini ve süreçlerini yenileme görevinin zor olduğunu kabul ediyoruz. Bu, esas olarak kaynak yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, üyelerimizin her biri için yenilikçi süreçlerini ve portföyünü harici bir danışmanla analiz etmeyi teklif eden bir girişim başlattık. Bu, onların yeteneklerini güçlendirmelerini ve hatta geleneksel tekstil pazarının dışında ek bir yenilik alanı bulmalarını sağlıyor. Önemli olan bu kavramları pazarlanabilir ürün ve hizmetlere dönüştürme yeteneğidir. Buna ek olarak yakında "Industry 4.0" atölye çalışmalarını başlatacağız. Üyelerimize, Industry 4.0 ürününün içeriğine ve ürün ve süreçlerine nasıl uygulanacağına dair genel bir bakış sunmayı hedefliyoruz.

İsviçreli tekstil makineleri üreticileri tarafından gerçekleştirilen küresel satışlarla ilgili olarak 2017 yılının ilk yarısını nasıl değerlendiriyorsunuz? 2017 sonuna kadar nasıl satış rakamlarına ulaşmayı hedefliyorsunuz?

2017 yılının ilk yarısı, küresel pazar açısından alınan siparişlerin arttığını gösterdi. Hâlâ zorluk çeken veya yavaşlayan Pazar ise Çin; ancak bu kaçınılmaz olarak fazla kapasitelerde yapılan son yıllardaki yoğun yatırımlarının sonucudur.

İsviçreli tekstil makineleri üreticilerine göre Türk pazarının konumu nedir? Türk şirketlerinin İsviçre makinelerine bakışı nasıl?

Türk pazarı için beklentiler yerine getirildi hatta aşıldı. 2017 yılının ilk çeyreğinde Türkiye, İsviçreli tekstil makineleri üreticilerimiz için bir numaralı ihracat pazarı oldu. İsviçreli üreticilerimizden çoğu, 2017'de de 2016 pazar rakamlarını aşacağından emin.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.