Alman Mühendisliğinde Bir Başarı Hikayesi “Monforts”

A.Monforts Textilmaschinen GmbH & Co. KG Başkan Yardımcısı Klaus A. Heinrichs, Satış Müdürü Manfred Havenith ve Türkiye Bölge Satış Müdürü Manfred Goffart, yayın grubumuzun sorularını yanıtladı

  24 Şubat 2016 08:35 Çarşamba
Alman Mühendisliğinde Bir Başarı Hikayesi “Monforts”

Monforts’un Fong’s Industry çatısı altında yer almasının Monforts’un faaliyetlerine etkisi üzerine bilgi veren Başkan Yardımcısı Klaus A. Heinrichs, hissedarlarının desteği ile porftföylerini sürekli genişletmekte olduklarını söyledi. Heinrichs, konuyla ilgili olarak şu sözlere yer verdi; “Monforts, CHTC Fong’s Sanayi Grubu'nun bir üyesi.  Günümüzde CHTC Fong’s Grubu, dünya çapında güçlü ve en büyük tekstil makineleri tedarikçilerinden biri olarak hizmet veriyor. Monforts, grubun entegre bir parçası haline gelirken, aynı zamanda Mönchengladbach’daki merkezimizde kendi Ar-Ge çalışmalarımızı da yürütmekteyiz. CHTC Fong’s Grubu’ndaki misyonumuz, boyama ve terbiye makineleri alanında grubun danışmanlık (think-tank) görevini üstlenmek diyebiliriz. Monforts, kuruluşunu gerçekleştirdiği 1884 yılından bu yana, ramöz, kesintisiz boyama, kompresif çektirme ve özellikle de denim terbiye alanında, dünya çapında lider bir üretici konumundadır.  Hissedarlarımızın büyük desteği ile porftföyümüzü sürekli genişletiyoruz.”

1456149375_monforts-foto-1.jpg

“Planlarımız Doğrultusunda Avrupa’daki Üretimimizi Sürdürüyoruz”

CHTC Fong’s bünyesi altında olmalarının Monforts adına olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Heinrichs,  Monforts’un kendi üretim tesislerinde üretime devam ettiğinin de altını çizdi. Heinrichs, bugün Monforts’un üretimlerini Avusturya ve Çin olmak üzere iki ayrı üretim tesisinde sürdürdüğünü söyledi. “Fong’s Sanayi’nin büyük desteği ile oluşmuş bu devasa Ar-Ge merkezimizdeki çalışmalarımızın yanı sıra Avusturya’da bulunan kendi üretim tesisimizde üretimimiz halen mevcuttur. Birçok insan tesisimizin artık kullanılmadığına dair haberler yaymakta ancak bu doğru değil. Avusturya’da bulunan üretim tesislerimizde diğer markalarımızın yanında Montex’in üretimini gerçekleştiriyoruz. Çin’in Guangdong bölgesi Zhongshan’da bulunan modern üretim tesislerimizde ise özellikle Güney Doğu Asya pazarları için, ağırlıklı olarak ramöz üretimi gerçekleştirmekteyiz.” dedi.

“Timatec’i Almak Bize Pozitif Katkı Sağladı”

“CHTC Fong’s’un desteği ile Avusturyalı bir şirket olan ve endüstriyel kaplama makinaları üreten, Timatec’in devralınması sonucunda onların teknik bilgilerinden yararlanabilme imkanımız oldu” diyen Heinrichs, “Monforts, terbiye makineleri tedarikçisi olarak dünya çapında lider olmaya devam edecektir ve Timatec’in devralınması, geleceğe yönelik atılan, ilerici bir adımdır.” açıklamasında bulundu.

Monforts Satış Müdürü Manfred Havenith ise, “Bugün tekstil, artık daha fazla fonksiyon barındırmakta. Yangından koruyucu, yangın geciktirici, kaplanmış materyaller ve medikal tekstilleri kapsayan geniş bir uygulama alanında terbiye işlemleri ve daha fazlası için, germe makinesinin teknik ekipmana ihtiyacı vardır. Biz Timatec firması ile yaptığımız satın alma ile bunun sözünü vermekteyiz.” sözlerine yer verdi.

1456149144_monforts-foto-2.jpg

ITMA’da Çevre Dostu Ürünler Tanıtıldı

Monforts’un geçtiğimiz aylarda ITMA Milano’da tanıttığı yeniliklere de değinen Klaus A. Heinrichs, ITMA Milano’nun başarıyla geçtiğini söyledi. Heinrichs, “ITMA Milano’da birçok farklı alanda yenilikler sunuldu. Monforts'un şimdiye kadar yapmış olduğu en başarılı sunumlardan biriydi. Timatec’in satın alınması ile teknik tekstil makineleri alanında gerçekleşen, yeniliklerimizi müşterilerimizin dikkatine sunma imkanımız oldu.” dedi. Kaplama uzmanı Timatec’in devralınmasıyla Monforts’un, tüm kaplama uygulamaları için eksiksiz bir kaplama çözümü paketi sunduğunu vurgulayan Heinrichs, günümüzde sadece Monforts’un kaplama makineleri üreticisi olarak, tek başına, bütünsel bir kaplama hizmeti sunabildiğini belirtti.

Enerji ve etkin kaynak koruma çözümlerine odaklanan Monforts’un ITMA’da öne çıkardığı alanlardan birinin de ekoloji olduğunu belirten Heinrichs, bu konuda ısı geri kazanım ünitesi ile birlikte otomatik temizleyicilli yeni Eco Booster’ı tanıttıklarını söyledi. Heinrichs, konuyla ilgili olarak şu sözlere yer verdi; “Eco Booster, mevcut atık hava sistemine ısı dönüştürücü performansının bilgisayar kontrollü adaptasyonunu sağlıyor. Otomatik temizleme özelliği, üretim anlarında makinenin durdurulmasına gerek bırakmıyor. Isı geri kazanım ünitesine gelirsek, yüksek kullanılabilirlik özelliği sayesinde, terbiye işlemi sırasında, temizlik işlemi de gerçekleştirmekte. Bunu takiben, çevreye emisyon salınımlarını azaltmaya daha da fazla yardımcı olacak, entegre egzoz hava temizleyicisini sunduk. Bu, aynı zamanda Güneydoğu Asya pazarları için de ilgi uyandırıcı bir yenilik.  Hepimiz biliyoruz ki, çevre kirliliği dünyada çok büyük bir sorun. Pekin veya diğer büyük şehirlerde çevre kirliliğinin büyük bir sorun olduğunu benimsemiş durumdayız. Çevre kirliliği sadece Çin'de değil, aynı zamanda Almanya’da da dikkat çeken bir konu. Hem çevrenin korunması, hem de egzozlu havayı temizlemek adına ekipman geliştirmenin, bizim sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz.”

Eco Booster’ın yanı sıra ITMA’da tanıtılan bir başka yeniliğin ise, ‘Wide-Width Stenter’ yani geniş enli ramöz olduğunu söyleyen Heinrichs, “Germe işlemi için 7 metreye kadar çalışma genişliğine sahip olan Wide-Width Stenter Ram Makinesi, birçok firmanın hatlarına uyumlu olacak şekilde, nonwoven malzemeler ve bu nonwoven malzemelerin kurutulması için tasarlandı.” dedi.

1456149340_monforts-foto-3.jpg

Eco Applicator ile Daha Az Enerji İhtiyacı

Monforts’un ITMA 2015’de sunduğu yeniliklerden biri de Eco Applicator oldu.  Ürün hakkında bilgi veren Monforts Bölge Satış Müdürü Manfred Goffart, Eco Applicator’ün kimyasal uygulamalar için ve çoğu zaman fuların yerine kullanılabilen bir tür kiss roll sistemi olduğunu söyleyerek, aynı zamanda örgü kumaşlara yönelik yeni bir versiyonunun da ITMA’da tanıtıldığını söyledi. Goffart, ürünle ilgili şu bilgilere yer verdi; “Eco Applicator’ün ilkesi, kimyasallara daha az nem uygulamak. Kurutma enerjisi, kumaşın gerilmesi sırasında gerekli olan enerjiden çok daha düşüktür. Yani, fularda başlangıç nem içeriği 60-70 arası iken, Eco Applicator uygulaması ile nem içeriği yüzde 50’ye kadar azaltılmakta ve bu oran 40 veya 35’e kadar gerileyebilmektedir. Bu uygulama ile sonraki kurutma işlemi daha etkili olurken, daha az enerji ihtiyacı duyulmakta. Bir başka yönü ise, kumaşlar üzerine uygulanan kimyasalların yüzdesini kontrol edebiliyor olmanız. Ayrıca daha iyi bir şekilde kimyasalların uygulanması sağlanıyor. Eco Applicator ile kumaş üzerinde kimyasal uygulama yüzdesi ve oranını tam olarak belirleyebiliyorsunuz. Sonuç olarak kimyasallar yönünden de Eco Applicator ile tasarruf yapabilmektesiniz.”

Eco Applicator’ün önceden sadece dokuma kumaşlara yönelik olduğunu ve Türk üreticilerin bu ürüne özel bir ilgisinin bulunduğunu söyleyen Goffart, ITMA'da Türk ziyaretçilerin ilgisinden duydukları memnuniyeti de dile getirdi. “Her zaman Türk müşteriler ile mükemmel ilişkilerimiz olmuştur ve her ne kadar Türkiye'de rekabet zor hale gelmeye başlamış olsa da, Monforts’un Türk pazarında ayrıcalıklı bir tedarikçi olduğunu düşünüyorum.” diyen Goffart, örme kumaşların terbiye işlemi için kullanılan Eco Applicator’ün de Türk müşterilerin ilgisini çekebileceğini söyledi.

Eco Applicator’e Endüstri Mükemmeliyet Ödülü

Eco-Applicator ile ITMA 2015’te verilen ‘Sürdürebilir Yenilik Ödülleri’ kapsamında Endüstri Mükemmeliyet Ödülü finalistlerinden biri olduklarını ve ikincilik kazandıklarını belirten Klaus Heinrichs, ödülle ilgili şu sözlere yer verdi; “2.’lik ödülünü elde etmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. Ne yazık ki 1.’lik ödülünü kazanamadık ama 32’den fazla finalistin olduğunu biliyorduk. Bunun Monforts’un yenilikçi yüzü için çok iyi bir başarı olduğunu düşünüyorum.”

Eco-Applicator’ün geniş bir uygulama alanında dikkate değer enerji tasarrufu sağladığını vurgulayan Heinrichs, “Eco Applicator ile tek taraflı boyamada bazı uygulamalarda pigment; diğer uygulamalarda ise su ve yağ dayanımı sağlamak için fonksiyonel yumuşatıcı ve florakarbon gibi kimyasallar uygulayabilmektesiniz.” sözlerine yer verdi.

Enerji yönetimini uzun yıllardır birincil hedefleri arasında bulunduran Monforts’un VDMA’nın ‘Blue Competence’ Girişimi’ne katılım gösterdiğini de belirten Klaus Heinrichs, ekolojik çözümler sağlayan diğer çözümlerini ise şu sözlerle anlattı; “E-kontrollü boyama işlemi ile birlikte kesintisiz boyama aralıkları; müşteriler için enerji tasarrufu açısından çok büyük avantajlar sağlamakta. Kesintili işlemler için 20 ya da daha fazla saat gerekirken, kesintisiz boyama işlem sonucunu, 2 dakika içinde elde edebilirsiniz.”

Yeni Montex Hibrid Zincir Bakıma İhtiyaç Duymuyor

ITMA’da tanıtılan yeni Ram makinesi zinciri hakkında da bilgi veren Klaus Heinrichs, tanıttıkları yeni Montex Hibrid zincirin kullanım süresince, bakıma ihtiyacı duymadığını söyledi. Türk pazarı için ilgi çekici olabilecek yeni bir gelişmenin de denim hatları üzerine olduğunu söyleyen Heinrichs, “Monforts olarak 15 yıl kadar önce tanıttığımız iki lastik kayış çektirme ünitesi olan ram hattının, daha ileri bir uzantısını tanıttık. Denim kumaşları için geliştirdiğimiz bir diğer sistem ise Eco-line.” dedi.

“Denim Terbiye Makineleri Alanında Türkiye ve Dünya’da Lideriz”

Monforts’un denim terbiye hatları alanında ileri düzeyde bir üretici olduğunu vurgulayan Klaus Heinrichs, özellikle ITMA’da, bu hatlarla terbiye işlemini gerçekleştiren birçok müşterinin yer aldığını belirtti. “Türkiye'nin büyük denim üreticileri, denim terbiye işlemleri için, Monforts'un makinelerini kullanıyor” diyen Heinrichs, sözlerini şöyle sürdürdü; “Thermex germe ünitesinin yeni özellikleri sayesinde, denim terbiye alanındaki liderliğimizi vurgulayabileceğimiz yeni alanlar ortaya çıkmakta ve öyle ki, denim terbiyesi denildiğinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilk akla gelen isim Monforts. Kompresif çekme makinelerini, yüksek kullanılabilirlik ve kolay bakım sağlamaları için daha da geliştirdik. Denim hatları alanında, dünya pazarında ve Türkiye’de, lider üreticiyiz.”

Monforts’un Yeni Germe Sistemi

Monforts tarafından patentli olan yeni germe sistemi hakkında bilgi veren Manfred Goffart ise, “Bir dizi eğmeç valsi ve diyagonal silindirlerin bulunduğu klasik atkı düzelticilerin yanı sıra, bu sistemin multi silindir ünitesi mevcut. Geliştirmiş olduğumuz sistem ile silindirlerin pozisyonunu ayarlayabilmekteyiz. Kumaş geçişi sırasında, atkıyı sorunsuz ve rahatça ayarlayabilmek, en önemli faktörlerden biridir. Kumaş, ne deneme baskısına ne de strese maruz kalmakta. Atkı düzelticide bu işlemi atkı tarama kepçesi üzerinde yapmak durumundasınız, ancak Thermex ile bu işlemi sadece 40 metrelik bantlar ile gerçekleştirebilmektesiniz ve çıkışında yerleştirilmiş olan kameralar aracılığıyla, bükülmeler ile karşılaştığınızda, işlemi düzeltmek için anında silindirlerin pozisyonuna otomatik olarak müdahale edebilmektesiniz. Bu sistem Monforts tarafından patentlidir.” açıklamasında bulundu.

1456149267_monforts-foto-4.jpg
“2015 Yılında Hedeflerimizin Üzerinde Başarı Elde Ettik”

2015 yılında belirlenen hedeflerin üzerinde bir başarı elde ettiklerini söyleyen Klaus Heinrichs, “2015 yılında hedeflerimize ulaşırken, belirlediğimiz hedeflerin daha da üzerinde bir başarı elde ettik ve bu çok olumlu bir gelişme. Her ne kadar bazı pazarlar biraz aşağıya inmiş olsa da, örneğin Brezilya pazarı gibi, diğer pazarlar biraz daha yükselişe geçti. Hatta, Almanya oldukça olumlu gelişmekte. Türk pazarlarına gelirsek, ‘daha iyi olabilirdi’ diyebiliriz, çünkü Türkiye pazarında Monforts’un günümüze uzanan, oldukça pozitif bir potansiyel tabanı oluşmuş durumda.” sözlerine yer verdi.

“Yeniliklerimizle Taklit Ediliyoruz”

2016 yılında sürdürülebilir teknolojiler ve mevcut pazarlara yönelik hedefleri hakkında da bilgi veren Klaus Heinrichs, “Biz her zaman müşteriler için bir avantaj bulmak zorundayız. Bu nedenle sadece sürdürülebilirlik ile ilerlemenin yeterli olmadığını düşünüyorum. Müşterilerimiz ekonomik ve ekolojik öğelerin ikisine de sahip olmalıdır. Geliştirdiğimiz birçok yeniliğin, Monforts’un dünya çapındaki büyük başarısının en önemli faktörlerinden biri olduğunu düşünmekteyim. Yeniliklerimiz sürekli takip edilirken, dünya genelinde başka üreticiler tarafından taklit edildiğimizi görmekteyiz.”

Monforts ‘Yeniden Üretilebilirlik’ Sağlamaya Odaklanıyor

Monforts Grubu'nun, makine üretim ve donanım aşamasında ‘yeniden üretilebilirlik’ sağlamak üzerine sistemler geliştirmeye odaklandığını belirten Manfred Goffart, PLC üzerinden işlem kontrolü yapmayı sağlayan yenilikleri ise şu sözlerle anlattı; “Diğer tedarikçilerle karşılaştırıldığında, mümkün olduğunca müşterilerimize daha fazlasını sunmak için çalışıyoruz. Örneğin PLC kontrollerimiz var. Böylelikle üretim hatlarında, otomasyon sayesinde daha güvenli bir işlem kontrolü elde edilecek. Sadece denim hatlarında değil, aynı zamanda tüm müşterilerimize hatlarımızda yüksek düzeyde otomasyon sunmak ve işlemleri süresince en iyi şekilde ‘yeniden üretilebilirlik’ sağlamak için çalışmaktayız.”

Monforts Yenilikleri Teknoloji Merkezinde Deneniyor

Monforts’un Mönchengladbach’daki teknoloji merkezi hakkında bilgi veren Manfred Goffart, bu merkezin farklı makineler ile donatıldığını söyledi. Teknoloji Merkezi’nde 2 ram hattı bulunduğunu söyleyen Goffart sözlerini şöyle sürdürdü; “Mevcut, 1. ram hattı, ağırlıklı olarak teknik tekstil terbiyesi için, germe hattı bulunan kaplama makinesi ile tasarlanmıştır. Farklı ısı ayarlarına imkan veren, ‘Twin-Therm” diye adlandırdığımız bu sistemde, üst ve alt düzeylerde, farklı ısılarda ayar yapabilme imkanı sağlayan kompartıman bulunmaktadır. Bu Ram makinesi, 300 santigrat dereceye kadar çıkabilmektedir. Bir başka makinemiz ise, örme giysilerin terbiye işlemi için kullanılan ve yine örme giysiler için Eco Applicator’ün kurulmuş olduğu, bir Ram makinesi hattı. Sonra, daha büyük bir makine olan Thermex geliyor. Kesintisiz boyama işlemine devam ederken, boya fuları ve kızılötesi ön kurutucu ile e-kontrol işlemini simule edebilmekteyiz. Son olarak, laboratuvar tarafında ise tam donanımlı bir bölümümüz var. Burada, tüm reçetelerden de faydalanarak, gereken hazırlıkları tamamlayabilmekteyiz.

“Türkiye’deki Yeni Temsilcimiz Neotek Tekstil”

2016 yılında Türkiye pazarına yönelik Türkiye’de yeni bir yapılanmaya gittiklerini belirten Heinrichs, Neotek Tekstil ile gerçekleştirecekleri satış faaliyetleri hakkında şu bilgilere yer verdi; “Türkiye Monforts için en önemli pazarlarımızdan biridir. Eminiz ki yeni temsilcimiz olan Neotek firması, Türkiye pazarı için profesyonel ortağımız olacak. Sonuç olarak Neotek ile birlikte denim terbiyesinde olduğu gibi, örgü ve dokuma kumaşların boya ve terbiyesi konusunda da uzmanlığımızı en iyi şekilde göstereceğimize ve Türk müşterilerine bu alanda yararlı olacağımıza inanıyoruz.”

Türkiye pazarına ilişkin 2016 yılı hedeflerine yer veren Goffart, “Türkiye'de ciromuzu daha da arttırmak istiyoruz, oradaki potansiyelin farkındayız. Türk müşteriler daha da fazla uzmanlaşma yoluna gidiyor. Standart tekstil, birçok durumda artık uzakdoğu ülkelerinde üretilmekte. Türk müşteri hedeflerini, katma değeri olan ürünleri üretebilecekleri alanlar üzerinde yatırımlar yapmaktalar ve bu şirketler için biz doğru bir ortağız. Bu sebepten dolayı Monforts adına, Türk pazarlarında daha fazla potansiyel görmekteyiz.” dedi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.