Türkiye Denim Alanında Hızla Yükseliyor

Denim alanında hızla yükselen Türkiye dünya liderliğine oynuyor

  23 Temmuz 2014 09:32 Çarşamba
Türkiye Denim Alanında Hızla Yükseliyor

Tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan denim kumaştan üretilen giysiler 7’den 70’e her yaştan ve her kesimden insanın severek giydiği konfeksiyon ürünleri haline geldi. Ürün geliştirme çalışmaları çerçevesinde denim kumaşlara yıkama, ağartma ve benzeri işlemler ile farklı efektler ve likra ile esneklik kazandırılması sayesinde önemli bir ürün çeşitliliği oluştu. Özellikle tasarım alanında denim kumaşlarda fark yaratan aksesuarların kullanılması, farklı kesim ve eskitme uygulamaları sayesinde toplumun her kesiminden insanın gardrobunda yer alan, aile boyu giyilebilen, hatta bazı çevrelerce “yüksek moda ürünü giysiler” olarak algılanan tekstil ve konfeksiyon ürünü haline geldi.

Dünya Ticaret Örgütü kaynaklı uluslararası verilere göre dünyanın 5. büyük konfeksiyon ihracatçısı ve 8. büyük tekstil ihracatçısı olan Türkiye’de de önemli bir denim kumaş ve giysi üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli bulunuyor. 1980’li yıllardan itibaren Türkiye’de tekstil ve konfeksiyon sanayinin gelişimi paralelinde, dünyanın en eski kumaş çeşitlerinden biri olan denim kumaşlar ve bunlardan üretilen giysilerde önemli gelişmeler yaşandı. Türk denim giysi üreticilerinin yıllardır yürütmekte oldukları yoğun ve etkin pazarlama stratejileri, 2000’li yıllarda meyvelerini vermeye başladı ve 2003 yılında Türkiye’nin denim giysi ihracatı 1 milyar doları aştı. Denim ihracatı 2007 yılında ise tavan yaparak 2 milyar doların da üzerine çıktı. 2013 yılının verileri, Türkiye’nin toplam tekstil ihracatı içerisinde denim kumaşların yüzde 5,2 gibi bir payı olduğunu, denim giysilerin ise Türkiye toplam hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatından yüzde 9,4 pay aldığını ortaya koyuyor. Bu oran, sadece dokuma konfeksiyon mamulleri düşünüldüğünde ise yüzde 28’lere kadar yükseliyor.

İhracat Ağırlıklı Olarak Avrupa’ya

Denim alanında en çok ihracat yapılan 2013 yılında Almanya'ya 273.4 milyon dolarla, toplam denim giysi ihracatının yüzde 17’si gerçekleştirildi. İkinci sırada olan İngiltere'ye de 2012’ye oranla yüzde 30'luk artışla 219.6 milyon dolarlık denim giysi ihraç edildi. İspanya'ya ise yüzde 14 artışla 186.2 milyon dolar değerinde denim giysi ihraç edildi. Denim giysi ihracatında en yüksek oranlı artış, Çin'de gerçekleşti. 2013 yılında Türkiye'den Çin'e yüzde 49 oranında artışla 11.8 milyon dolarlık denim giysi ihraç edildi.

Denimde Uzmanlaştık

Bu rakamların ışığında denim konusunda uzman ülkelerden biri konumuna ulaştık. Yapılan inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla inceltilmesinden, kalınlaştırılmasına kadar kumaş üstünde yapılan bir takım değişiklikler, renkli, baskılı olması gibi etkenler Türkiye’nin uluslararası pazardaki bilinirliğini arttırdı. Bunun da en güzel göstergesi kadın denim pantolonunda yaşanan artıştır. 2013 yılında, bir önceki yıla göre 11.3 artışla 804.7 milyon dolarlık kadın denim pantolonu ihraç edilirken Türkiye'den yapılan denim giysi ihracatının değer olarak yarısı kadın denim pantolonları oldu. Erkek denim pantolonlarında ise 2013 yılında 710.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken toplam denim giysi ihracatında payı da yüzde 44.1 oldu.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.