Tekstilin Olmazsa Olmazı: Tekstil Yan Sanayi

Tekstil ve hazır giyim sanayine girdi sağlayan tekstil ve hazır giyim yan sanayinin önemi gerek iç pazarda gerek ihracatta giderek artıyor.

  05 Mayıs 2014 10:09 Pazartesi
Tekstilin Olmazsa Olmazı: Tekstil Yan Sanayi

Türkiye’nin dünya tekstilinde artan önemi ile beraber, üretim potansiyeline katkı sağlanması açısından tekstil yan sanayisi de önem kazandı.  Ayrıca tekstil ve hazır giyim sanayinin üretim, istihdam ve ihracat bakımından ekonomimizdeki ağırlığı dikkate alındığında, bu sektöre girdi temin eden yan sanayinin de önemi ortaya çıkmaktadır. Tekstil üzerine araştırma yapan uzmanlar,  hazır giyim ürününde kullanılan tüm yan sanayi ürünlerinin, o üründe yarattığı katma değerin yaklaşık yüzde 10 olduğu belirtmektedirler.

Bu açıdan baktığımız zaman bir hazır giyim ürününde kullanılan düğme, fermuar, tela, astar, vatka, çıtçıt, kopça, dikiş ipliği gibi yan sanayi ürünleri, o ürünün kalitesini ve kullanım ömrünü doğrudan etkilemektedir. Çalışmayan veya çabuk bozulan bir fermuar, birkaç kullanımda kırılan veya düşen düğmeler, tüketicinin gözünde ürünün değerini bir anda sıfıra indirebilir. Dolayısıyla, bir hazır giyim ürününde kullanılan yan malzemeler, o ürünün toplam kalitesinde çok büyük öneme sahiptir.

Güçlü bir tekstil ve hazır giyim yan sanayi, tekstil ve hazır giyim sanayinin de entegrasyonu açısından son derece önemlidir. Bu malzemelerin yerli sanayi tarafından karşılanması, hem daha fazla katma değer yaratılması hem de tekstil ve hazır giyim sanayinin zamanında üretim ve zamanında teslimat süreçlerini olumlu yönde etkilemesi bakımından önem göstermektedir.

Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği

Yan sanayi üreticileri 1995 yılında bir araya gelerek “Konfeksiyon Yan Sanayicileri” olarak dernekleşmişlerdir. Dernek, hizmet ve ürün kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaparak, standartlar konusunda seminerler düzenleyerek, sektörün karşılaştığı sorunlara ortak çözümler arayarak, ilgili sektörlerin konfeksiyon yan sanayi konusundaki bilgi eksiklerini gidererek, sektörü yurtiçinde ve yurtdışında tanıtarak, fuarlar düzenleyerek, kalifiye eleman yetiştirerek sektör için çok önemli bir misyon üstlenmiştir.

Türk Konfeksiyon Yan Sanayii'nin ülke içinde oluşan gücünü uluslararası platformlarda gösterme çalışmalarını başarıyla sürdüren dernek; 9 Nisan 2014 tarihinde yeni yönetimlerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Osman Ege yeniden başkan seçilirken, eski yönetim kurulunda yer alan Sezai Boyraz, Osman Nuri Noyan, Muharrem Erdoğan, Turan Yolcu ve Mahmut Vanlı yönetim kuruluna girerken Resul Öztekin, Akın Bebek, Muammer Özpehlivan ise listede yer almadı.

Yönetim kurulunda yeni görev alacak isimler ise şöyle: Osman Sait Gültekin, Yaşar Sertkaya, Şerif Özhan ve Murat Pehlivanoğlu. Denetleme Kurulu’na ise eski yönetim kurulunda yer alan Abraham Süslü, Haluk Tuncel ve İbrahim Atay seçildi.

İhracat

Tekstil ve hazır giyim yan sanayi büyük ölçüde iç pazara yönelik olarak çalışmaktadır. İhracata ise daha çok dolaylı olarak katkı sağlamaktadır. Tekstil ve hazır giyim yan malzemelerinin ihracata olan katkısı büyük ölçüde dolaylı olarak gerçekleşmektedir. 2012 yılında 677 milyon dolar olarak gerçekleşen sektör ürünleri ihracatı, 2013 yılında yüzde 13 oranında artarak 764 milyon dolara ulaşmıştır.  2013 yılında toplam tekstil ve hazır giyim yan sanayi ürünleri ihracatı artış gösterirken, vatkalar, vatka mamulleri ve parça halinde kordon gibi ürünlerin ihracatında az da olsa bir azalış görülmüştür. 2013 yılında en çok ihraç edilen ürünler; 308 milyon dolarla dokunmamış mensucat, 111 milyon dolarla parça, şerit ve motif halinde işlemeler, 52 milyon dolarla fermuarlar ve 47 milyon dolarla vatkalar olmuştur. 2013 yılı itibariyle tekstil ve hazır giyim yan sanayi ihracatındaki en önemli pazarlar; Rusya, Mısır, Ukrayna, Romanya, İran, Almanya, Polonya, İtalya, İngiltere, A.B.D., Bulgaristan, Cezayir ve Fransa olmuştur.

İthalat

Dünyanın sayılı tekstil ve hazır giyim sanayilerinden birine sahip olan Türkiye, yan sanayi girdilerinin önemli bir kısmını ithalat yoluyla temin etmektedir. Yıllar itibariyle değişim gösteren sektör ithalatı 2011 yılında 736 milyon dolarken, 2012 yılında 657 milyon dolara düşmüş ve 2013 yılında yaklaşık yüzde 10 artışla 720 milyon dolara ulaşmıştır.  Yan sanayi ürünleri ithalatındaki en büyük kalemi 268 milyon dolarla dokunmamış mensucat oluşturmuştur. İthalatta önemli yer tutan diğer ürünler; 76 milyon dolarla kayarak işleyen fermuarlar, 57 milyon dolarla dokunmuş kordelalar ve adi metallerden kopçalar, perçinler, boncuklar ve 51 milyon dolarla suni-sentetik devamsız liflerden dikiş iplikleri olmuştur. 2013 yılı itibarıyla tekstil ve hazır giyim yan sanayi ürünlerinin en çok ithal edildiği başlıca ülkeler; Çin, İtalya, Almanya, Mısır, İspanya, Fransa, İsrail, Hindistan, Romanya, Tayvan ve İngiltere olmuştur.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.