Tekstilde Etiket Dönemi Başlıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı yeni yönetmeliğe göre tekstil ürünlerinin üzerinde bulunan etiketlere düzenleme getirildi.

  29 Haziran 2015 09:04 Pazartesi
Tekstilde Etiket Dönemi Başlıyor

Tekstil sektöründe kullanılan etiketlere yeni bir düzenleme geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve Nisan ayında Resmi Gazete'de yayımlanan  tekstil ve ayakkabı ürünlerinin etiketlenmesine yönetmelikte etiketlerin Türkçe, kolay okunabilir ve görülebilir şekilde hazırlanması, tekstil ürünlerindeki etiketlerin  tüketicileri yanıltıcı nitelikte olmaması gerekiyor.

Açıklayıcı Bilgiler Olacak

Konu hakkında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yeni düzenlemeyle tüketicilerin satın aldığı tekstil ürünlerinin deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenme imkanına kavuşacağını bildirdi. Tehlikeli kimyasallar yönünden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından  yoğun şekilde denetlenen tekstil ve ayakkabı ürünlerinin, yeni yayımlanan iki  yönetmelik çerçevesinde etiket yönünden de denetleneceğini ifade eden Canikli,  "Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf  Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik'te yer  alan yeni düzenlemeye göre tekstil ürününde hayvansal menşeli tekstil olmayan  parçaların varlığı halinde, ürünün etiketinde 'hayvansal menşeli tekstil olmayan  parçalar içerir' ifadesinin kullanılması zorunluluğu getiriliyor. Böylece  tüketici  tekstil ürününün deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenebilecek.  Yeni yönetmeliğin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek olan hükmüne göre, bu bilgi  ürünün etiketinde açıkça gösterilecek. Bundan sonra tüketici aldığı ürünün ne  olduğunu, deriden imal edilip edilmediğini bilecek” dedi.

Tüketici Yanıltılmayacak

Şartlar sağlanmadan 'yüzde 100', 'saf' veya 'tamamen' ifadelerinin kullanılamayacağını ifade eden Canikli, 'yün' ifadesinin kullanımının da ancak yönetmelikle  düzenlenen koşullar sağlandığında mümkün olabileceğini, böylece tüketicilerin  doğru bilgilendirilmesinin sağlanacağını kaydetti. Yönetmeliklerin hükümlerine aykırı davranan ve ürünlerine  doğru ve mevzuata uygun etiket koymayan üretici ve ithalatçılara 3 bin 350 lira  idari para cezası uygulanacağını da ifade eden Canikli, etiket uygulamasının tüketicinin korunması konusunda önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.