Tekstil Sektörü ‘Nitelikli Üretici’ Kimliği Kazanacak

Türkiye’nin rekabet yoğun sektörleri tekstil ve hazır giyime ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ ile nitelikli üretici kimliği verilecek.

  15 Haziran 2015 09:05 Pazartesi
Tekstil Sektörü ‘Nitelikli Üretici’ Kimliği Kazanacak

Türkiye ekonomisi için önem arz eden sanayi üretiminin desteklenmesi 2023 hedeflerine giden yolda bir zorunluluk haline geldiği günümüzde Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), tekstil ve hazır giyim üreticilerinin Turquality programında olduğu gibi sınıflandırılıp ‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ ile nitelikli üretici kimliğine kavuşturularak desteklenmesine yönelik çalışmalara başladı. Projenin hayata geçmesi ile birlikte Türk sanayisinin disiplin altına alınıp verilecek teşviklerle birlikte sadece hazır giyim sektöründeki 800 bin kişilik kayıt dışı istihdamın kayıt içine alınması hedefleniyor. Diğer paydaş sektörler eklendiğinde de kayıt altına alınacak olan rakamın daha da büyüyeceği öngörülüyor. Türkiye’nin 30 milyar dolara ulaşan tekstil ve hazır giyim ihracatının da bu uygulama ile birlikte daha nitelikli ve daha güçlü bir hale getirilmesi hedefler arasında yerini alıyor.

Nitelikli Üretici Sertifika Programı

Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TGSD’nin koordinasyonunda ortak yürütülen bu çalışmaya, Türkiye’deki odalar ve borsalar ile Ege, Uludağ ve İstanbul İhracatçı Birlikleri de dahil edildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Ankara’da bir araya gelen taraflar, bir çalıştay düzenleyerek sektöre ilişkin yapılabilecek çalışmaları ele alıp, bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda karara vardı.

‘Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ ile Türk sanayicisinin desteklenip nitelikli üretim yapılmasının önünün açılacağını söyleyen TGSD Başkanı Şeref Fayat, bu program sayesinde başka üretici sektörlere de örnek olacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine giden yolda sağlam adımlarla ilerleyebilmesi ve yeni nesillere istihdam yaratılabilmesi için üretici sektörlerin devam etmesinin önemine işaret eden Fayat, yapılan çalışmanın içeriğini hakkında “Türkiye’de üretim yapan sanayici kesimin ciddi sıkıntıları var. Örneğin bizim sektörümüzde üretim yapan 53 bin hazır giyim üreticisinin yüzde 91’i 1-19 kişi istihdam eden küçük firmalardan oluşuyor. Bu şirketler büyüdüklerinde yaşayacakları sorunlar nedeniyle istihdamlarını artırmaktan imtina ediyorlar. Daha fazla istihdam yaratanlar ise çeşitli yüklerle boğuşuyor. 19’un üzerinde kişi istihdam eden üreticilerin birçoğu da üretimi bırakıp bırakmama konusunda gelgitler yaşıyor. Biz bu çalışma ile yüzde 10’luk kesimin desteklenmesini ve geri kalan kesimin de bu destekleri elde etmek için daha çok istihdam etmelerinin özendirilmesini hedefliyoruz” dedi.

Nasıl Yararlanılabilecek?

50 ve üzeri çalışan istihdam edilen tekstil ve hazır giyim firmalarına yönelik olarak planlanan Nitelikli Üretici Sertifika Programı’ kapsamında verilecek tek bir belge ile devletin vereceği her türlü destek ve teşviklerden yararlanmaları planlanıyor. Bu desteklerin kapsamının önümüzdeki dönemde daha da net bir şekilde belirlenmesi planlanırken, Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, vergi avantajı, istihdamın desteklenmesi şeklinde uygulamaların yapılabileceği de vurgulanıyor. Ekonomi Bakanlığı ile TGSD arasında yapılan bu çalışmanın detaylandırılmasının ardından bu yıl içinde yasa tasarısı hazırlanıp yasalaştırılması ve hayata geçirilmesi planlanıyor.

Dünyadaki Uygulamalar

Rekabetin bu kadar kıyasıya yaşandığı dünyada ülkeler üreticilerini desteklemek üzere çeşitli uygulamalar yapabiliyorlar. Bunun en güzel örneğini ise Çin hükümeti veriyor.  Türkiye için önemli sektörlerin başında yer alan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin de rakiplerine göre daha rekabet edebilir hale getirilmesi için ‘nitelikli üretici’ kimliğinin kazandırılmasına dönük çalışmalar yapılması gündeme geldi. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ‘nitelikli üretici’ kimliği kazanması ile birlikte rekabet gücünün artması, dünyanın önde gelen markaları olan GAP, H&M, Mango ve Zara gibi markalarla uzun yıllar çalışmaya devam etmeleri bekleniyor.


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.