Tasarım Desteği Tekstil İçin Milat Olacak

Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteğinin hazır giyim sektörü için milat olacağını söyleyen TGSD Başkanı Fayat, "Markalarımız daha çok değer kazanacak. Türkiye kazanacak" dedi

  01 Eylül 2015 09:12 Salı
Tasarım Desteği Tekstil İçin Milat Olacak

Türkiye'nin öncü sektörlerinden tekstilde, ürünlerin pazarlanmasının önünü açacak "Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ"in yenilenerek yayımlanması ile sektörde faaliyet gösteren firmaların yurtdışı pazarlarına yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek için yapacakları tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderleri, yüzde 50 oranında desteklenecek. Konu ile ilgili Tasarım Tebliği Semineri'nin açılışında konuşan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, "Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteği hazır giyim sektörü için milat olacak. Bu sayede  firmalarımız ciddi destek alacak" dedi.

Fayat, hazır giyimin Türkiye'de katma değeri en yüksek sektörlerden biri olduğunu belirterek, hazır giyim ihracatında hala 23 dolar olan kilogram başına getirinin giderek yükseldiğini vurguladı. Sektör  ihracatının yüzde 13 düştüğü bir ortamda katma değeri daha yüksek ürünler geliştirmeye devam ettiklerini belirten Fayat, "Firma başına 1,4 milyon dolarlık tasarım desteği hazır giyim sektörü için milat olacak. Bu sayede  firmalarımız ciddi destek alacak. İhracatçılarımızın moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasiteleri artırılarak, katma değerli ürün üretmeleri teşvik edilecek. Markalarımız daha çok değer kazanacak. Türkiye kazanacak" ifadelerini kullandı.

Destek Zincirinin Son Halkası Tamam

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Markalaşma ve Ar-Ge Daire Başkanı Mehmet Ali Kılıçkaya ise firmaların ürün değerini ve ihracat kapasitelerini arttırmayı hedeflediklerini söyleyerek "Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi'yle stratejisi, hedefi olan, katma değeri yüksek ürün ihraç etmek için tasarım yapmak isteyen firmalarımıza teşvik vermek istiyoruz. Teşvikten yeni tasarım ünitesi kuran ya da mevcut  tasarım departmanını geliştirmek isteyen firmalar yararlanabilecek. Firmalara kurdukları tasarım ünitesi için harcadıkları paranın yüzde 50'si devlet tarafından ödenecek.  Ancak ödenecek teşvik miktarı firma başına 1,4 milyon doları geçemeyecek.  Süresi maksimum 5 yıl olacak teşvikten firmalarımız sadece bir kez faydalanabilecek. Tasarım ve Ürün Geliştirme Projesi'nde teşvikler üç başlık altında toplandı. Her firmaya tasarımcı, modelist ve mühendis istihdamı için bir milyon, alet, teçhizat ve yazılım için 250 bin, seyahatler için de 150 bin dolara kadar teşvik ödemesi yapılabilecek" dedi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise özgün tasarımların firmalara kazandırdığı avantajları anlattı. Yamankaradeniz avantajları, rekabet gücü, müşteri ile duygusal bağ, yüksek katma değer, pazarı yönetebilme, özgün özellikleri koruma ve kurum değerine katkı olarak sıraladı.

İstanbul Moda Konferansı

TGSD’nin düzenlediği ve dünya moda dünyasının liderlerini bir araya getirecek olan 8. İstanbul Moda Konferansı, 14-15 Ekim 2015 tarihlerinde Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu’nun (İAF) her yıl düzenlediği Dünya Moda Kongresi işbirliğinde Hilton İstanbul Bosphorus Convention Center’da gerçekleştirilecek.

Hugo Boss Markadan Sorumlu Genel Müdürü Christoph Auhagen, Topman Yaratıcı Direktörü Gordon Richardson, DS Concept Factoring’in Genel Müdürü Ansgar Huetten, IACDE Başkanı Roland Schuler gibi sektöre yön veren isimlerin katılacağı konferansta,  ayrıca b2b toplantıları ile üretici firma temsilcileri, belli başlı alım grupları ile bir araya gelecekler


YORUMLAR
Sayın ziyaretçimiz; Üye olmadan yapılan yorumlar "misafir" olarak adlandırılacaktır. Yorumlarınızda size özel bir isim ve resim kullanmak, yaptığınız yorumlara üye menüsünden ulaşmak, yorumlarınıza gelen cevapları kontrol etmek ve üyelere sunulan daha pek çok özellikten yararlanmak için üye olun!
Bu haber hakkındaki yorumunuz nedir?
1000 - karakter kaldı.